Sok pénzt akarok!

A legtöbb ember sok pénzt akar magának. Ennél kevesebben vélekednek úgy, hogy elég annyi, amennyi van. Még kevesebben, hogy túl sok pénzük van.

Azt látom, valami nagy káosz van a fejekben. Elhitették velünk, hogy a sok pénztől boldogabbak leszünk?
Nincs tévém, de vendégségben néha be van kapcsolva, így akaratlanul is tanúja vagyok, mivel butitanak bennünket. A vetélkedők egytől egyig pénzjutalmakat ígérnek. Irreálisan keveset ahhoz képest, amennyit a műsorvezető keres. Hála Istennek, csak ritkán játszottam pénzért, általában kedvtelésből. Miért kell elrontani a játék örömét a pénzzel?

Megfigyeltem, hogy a népmesékben az a szegény ember, akinek enni is alig van valamije. A mese végén pedig sokszor elnyerik a „gazdagságot”. Ám ez a gazdagság nem a mai kor gazdagsága. A népmesékben a szegényből lett gazdag olyan ember, akinek vannak jószágai, nem éhezik, megvan mindene. Nincsen óriási vagyona. A nagy vagyonos emberek a népmesékben általában a gonosz, kapzsi, zsugori emberek.

A Biblia azt állítja, hogy a gazdag embernek nehéz, majdnem lehetetlen bejutnia a mennyek országába.
Nem hallunk olyan történeteket, hogy valaki megnyerte a szerencsejáték főnyereményét és boldog lett tőle. Sokkal inkább olyat, hogy valaki elvesztette minden vagyonát, és végre megtalálta a boldogságát.

Úgy tűnik, sehol semmi meggyőző érv nincs amelett, hogy a sok pénzt birtokolni jó dolog.