Sok pénzt akarok!

A legtöbb ember sok pénzt akar magának. Ennél kevesebben vélekednek úgy, hogy elég annyi, amennyi van. Még kevesebben, hogy túl sok pénzük van.

Azt látom, valami nagy káosz van a fejekben. Elhitették velünk, hogy a sok pénztől boldogabbak leszünk?
Nincs tévém, de vendégségben néha be van kapcsolva, így akaratlanul is tanúja vagyok, mivel butitanak bennünket. A vetélkedők egytől egyig pénzjutalmakat ígérnek. Irreálisan keveset ahhoz képest, amennyit a műsorvezető keres. Hála Istennek, csak ritkán játszottam pénzért, általában kedvtelésből. Miért kell elrontani a játék örömét a pénzzel?

Megfigyeltem, hogy a népmesékben az a szegény ember, akinek enni is alig van valamije. A mese végén pedig sokszor elnyerik a “gazdagságot”. Ám ez a gazdagság nem a mai kor gazdagsága. A népmesékben a szegényből lett gazdag olyan ember, akinek vannak jószágai, nem éhezik, megvan mindene. Nincsen óriási vagyona. A nagy vagyonos emberek a népmesékben általában a gonosz, kapzsi, zsugori emberek.

A Biblia azt állítja, hogy a gazdag embernek nehéz, majdnem lehetetlen bejutnia a mennyek országába.
Nem hallunk olyan történeteket, hogy valaki megnyerte a szerencsejáték főnyereményét és boldog lett tőle. Sokkal inkább olyat, hogy valaki elvesztette minden vagyonát, és végre megtalálta a boldogságát.

Úgy tűnik, sehol semmi meggyőző érv nincs amelett, hogy a sok pénzt birtokolni jó dolog.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete