Barátom, menj följebb!

A mai evangélium is gondolatokat hozott elő belőlem. Hála az Istennek, minden héten megérint Isten szava. Nagy ajándék ez.

Ez a mondat ragadt meg bennem: „Ha tehát hivatalos vagy valahova, menj el, és foglald el az utolsó helyet, hogy amikor a házigazda odajön, így szóljon hozzád: »Barátom, menj följebb.« Milyen kitüntetés lesz ez számodra a többi vendég előtt!” (Lk 14,10)

Eszembe jutottak azok a keresztény emberek, akik irgalmatlanul megbántottak. Az életemben a vallásos emberektől kaptam a leges-legnagyobb ütéseket. Hogyan bocsássak meg nekik? Imádkozok értük sokat — még mindig fáj. Próbálom mentegetni őket — vajon tényleg segít?
Mostanában jutottam el addig, hogy nem mentegetem őket. Miért kellene? Ismerem az indokaikat? Ismerem én őket eléggé? Nyilván nem. Ami viszont ezzel együtt jár: nem is ítélem el. Tényleg nem.

A templomban pedig rájöttem arra, hogy akár nyugodtam előre is engedhetem őket, ha előre akarnak menni. Úgy értem, hogy el tudom fogadni, hogy ők előre ülnek. Én szeretnék jobban bízni Isten jóságában. Abban, hogy vele maradhatok most már örökre. Nem érdekelnek már az ellenem merényletet elkövetők. Megbánják vagy nem? Legyen ez az ő business-ük.

Nem tudom elég jól megvilágítani, milyen felszabadító érzés ez: Nem én döntök, hanem Isten dönt. Isten pedig igazságosan dönt. Ha netán én voltam kegyetlen más emberekkel, Isten nem fog emiatt hátraültetni, ha én eleve oda ülük.
Végül azt könyörögtük: legyen elég a legutolsó hely is, csak Isten országában. Én nem tudok így imádkozni. Ha Istenre gonoldok, tudom, hogy az Isten országában vagyok. Azon belül nincsenek helyek. Helyek a földön vannak. Istennél? Ott ezek nem is érdekesek…

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete