Segítségre utalt létezés

Egy arctalan ülő koldus, aki Jézus.

Miben lehet a nőtlen, hajléktalan, vagyontalan Isten-ember: Jézus Krisztus példa egy XXI. századbeli családapa számára? Segítségre utalt létezés Jézus élete, és a miénk is.

Jézus arról beszélt, hogy aki benne hisz, annak élete lesz. Nem egy másik dimenzióban lévő életről beszélt, hanem magáról az életről. Amikor a gyermekem mindent birtokolni akar, és ő akarja eldönteni, hogy a birtokolt dolgaiból kinek, mit ad, akkor van itt az idő, hogy elmagyarázzuk neki a pénz értelmét is. A pénz mint minden birtokolt dolog az igazi életet segíti, de csak akkor, ha tisztában vagyunk azzal, hogy csak ajándékba kaptuk. A birtokolt dolgaink soha semmilyen igazi biztonságot nem adnak nekünk. Ezért nem szabad ész nélkül magunknak megtartani.

Ismerek felnőtteket, akik úgymond megrekedtek ebben az infantilis birtoklási vágyban. Ők többet és többet akarnak birtokolni. Döntésük oda vezet, hogy az élet értelmét cserélték fel valami értelmetlen dologgal. Ráadásul másokat is nyomorba, sőt a halálba taszítanak ezzel. A gyerek megtudhatja: A földön többen éheznek, mint akik jól laknak. Ez az emberek esztelen birtoklási vágya miatt alakult így.

Jézus Krisztus Isten volt. Megtehette volna, hogy koldul, mint Buddha. De nem is koldult. Valami nagyon mást csinált. Létrehozott egy kicsi, hajléktalanokból álló közösséget, járta az országot és hirdetett valamit. Azt, hogy az embernek nem egyedül kell boldogulnia. A biztonságot a szeretetre való képesség adja, nem a pénz. A szeretetre való képességünket pedig Istentől kaptuk ajándékba. A kis hajléktalan közösség ezzel valósította meg a világtörténelem legnagyobb és leghatásosabb forradalmát

Vagyunk néhányan, akik kezdjük érteni, mit jelent a szeretet: „Boldogok a szegények, mert övék Isten országa” Amikor a gyerek megérti, lassan abbahagyja az ész nélküli birtoklást. Dolgait elajándékozza. Úgyis megkap mindent, amire szüksége van. Soha nem késő erre rájönni.