Segítségre utalt létezés

Egy arctalan ülő koldus, aki Jézus.

Miben lehet a nőtlen, hajléktalan, vagyontalan Isten-ember: Jézus Krisztus példa egy XXI. századbeli családapa számára? Segítségre utalt létezés Jézus élete, és a miénk is.

Jézus arról beszélt, hogy aki benne hisz, annak élete lesz. Nem egy másik dimenzióban lévő életről beszélt, hanem magáról az életről. Amikor a gyermekem mindent birtokolni akar, és ő akarja eldönteni, hogy a birtokolt dolgaiból kinek, mit ad, akkor van itt az idő, hogy elmagyarázzuk neki a pénz értelmét is. A pénz mint minden birtokolt dolog az igazi életet segíti, de csak akkor, ha tisztában vagyunk azzal, hogy csak ajándékba kaptuk. A birtokolt dolgaink soha semmilyen igazi biztonságot nem adnak nekünk. Ezért nem szabad ész nélkül magunknak megtartani.

Ismerek felnőtteket, akik úgymond megrekedtek ebben az infantilis birtoklási vágyban. Ők többet és többet akarnak birtokolni. Döntésük oda vezet, hogy az élet értelmét cserélték fel valami értelmetlen dologgal. Ráadásul másokat is nyomorba, sőt a halálba taszítanak ezzel. A gyerek megtudhatja: A földön többen éheznek, mint akik jól laknak. Ez az emberek esztelen birtoklási vágya miatt alakult így.

Jézus Krisztus Isten volt. Megtehette volna, hogy koldul, mint Buddha. De nem is koldult. Valami nagyon mást csinált. Létrehozott egy kicsi, hajléktalanokból álló közösséget, járta az országot és hirdetett valamit. Azt, hogy az embernek nem egyedül kell boldogulnia. A biztonságot a szeretetre való képesség adja, nem a pénz. A szeretetre való képességünket pedig Istentől kaptuk ajándékba. A kis hajléktalan közösség ezzel valósította meg a világtörténelem legnagyobb és leghatásosabb forradalmát

Vagyunk néhányan, akik kezdjük érteni, mit jelent a szeretet: “Boldogok a szegények, mert övék Isten országa” Amikor a gyerek megérti, lassan abbahagyja az ész nélküli birtoklást. Dolgait elajándékozza. Úgyis megkap mindent, amire szüksége van. Soha nem késő erre rájönni.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete