Imádság Várandós Szűz Mária szobránál

Várandós Szűz Mária szobra

Nyáron ellátogattunk Budakeszire, ahol 5 évig éltünk. Feleségem várandós volt. Most, és nem előbb, kiderült, van Magyarországon egy szobor, amely Szűz Máriát várandósan ábrázolja. Mégpedig hol? Egy remete szerzetesrend kolostorának romjai közt, Budakeszi határától egy kilométerre. Semmi jelzés nincs. Semmilyen óriásplakát nem mutatja. Sőt, az interneten sem volt rajta.
Itt imádkoztunk kislányunkért, akinek akkor még a feleségem hasában volt az „ágya”.

Hogyha meg szeretné látogatni a szobrot vagy a kolostor romjait, akkor nézze meg a helyét a térképen. Megközelítőleg próbáltam bejelölni. Még jelölt túristaút sincs, kicsit keresgélni kell:


Nagyobb térképre váltás

A kolostorban egy fatáblán az alábbi, nehezen olvasható felirat található:

Budaszentlőrinc Pálos Kolostor

Az egykori Nádor falu végén épült fel a XIV. században a Pálos rend budaszentlőrinci kolostora. A rend alapítója Boldog Özséb esztergomi kanonok volt. A pálos remetéket Özséb telepítette le első kolostorukba Pilisszentkereszten (mai neve Klastrompuszta). Innen rajzottak ki Lőrinc barát vezetésével új otthonukba 1300 körül. E helyet védőszentjükről Szent Lőrincnek nevezték el. Budaszentlőrinc az évszázadok folyamán a rend nemzeti és nemzetközi központja lett. Innen indultak el azok a szerzetesek, akik a Jasna Gorai kolostort alapították Czestohovaban, ahol ma a rend központja és a lengyelek leghíresebb zarándokhelye van. (Olvashatatlan mondat.) A hallgatag barátok nem csak a kolostor szokásos ájtatos életét élték. A Hárs-hegy lejtőin kertészkedtek, építőmesterek és kőfaragók munkái díszítik a templomfalaikat. Legszebb alkotásuk, melynek töredékeit a Történeti Múzeumban őrzik, Remete Szent Pál vörösmárvány koporsója. Alkotójának: Dénes testvérnek a nevét megőrizték az írások.

Uralkodóink támogatták a magyar alapítású rendet és elismerték tevékenységüket. A kolostor romlását a török pusztítás…a törökök feldúlják és felégetik a kolostort, a barátok elmenekülnek. A kolostor értékeit a Hammonay Drugeth családon keresztül a Felvidékre menekítik..soha nem sikerült visszakapnia. A könyörtelen idők…romos falakat hagyta az egykor virágzó kolostorból.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete