Isten szereti a koldust

A mai evangéliumról az jutott eszembe elsőnek: „Hú, de durva!” Aztán elgondolkoztam, hogy miért pont ez? Hogy nem veszem észre elsőre az örömhírt ebben?

Arra jöttem rá, hogy egész egyszerűen nem az örömhírre, hanem a pokolról szóló tudósításra figyeltem. Elsőként ez a mondanivaló jött le nekem: Aki pokollá teszi mások életét, annak pokol lesz az élete.

Miért nem az örömhírt fedeztem fel elsőre? Nemcsak most, hanem máskor is, elég sokszor járok úgy, hogy a dolgok rossz oldalát nézem. Az olvasóm nem így van ezzel? Egy gyakori történés: odajön hozzánk egy részeg ember pénzt kérni. Elsőre gyakran azt gondoljuk, hogy elissza a pénzt, minek adjunk neki? Pedig Isten mennyire nem így gondolkodik rólunk! Ha kérünk Istentől, ő ad. Megengedi, hogy rossz úton járjunk, hogy legyenek rossz szokásaink, káros szenvedélyeink. Emlékezzünk csak a tékozló fiú történetére!

Azt tapasztaltam, ha hálát tudok adni azért, mert Istentől annyi jót kaptam, akkor a leggonoszabb alkoholista is egy szeretetre szoruló ember lesz, akit ugyan nem leszek képes talpra állítani, de elfogadni igen. Ha Isten szereti, akkor én is szeretem.
Kedves olvasó! Nehogy az az alkoholista koldus legyen a mi Lázárunk!

Vácz Jenő jezsuita szerzetes-pap prédikációja.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete