Mit kívánok a gyerekeimnek?

+ gyerekugrál a trambulinban, csurom vizesek. A rózsa virágzik.

Sokan nyilatkoznak arról, hogy mit szeretnének a gyereküknek. Általában egészség, boldogság és ehhez hasonló fogalmakkal írják le a vágyaikat. Én is megfogalmaztam a magam válaszát.

Semmi mást, csak azt, hogy higgye el, van Isten, aki szereti őt, és várja az igazi hazájába: az mennyországban. Higgye el az örömhírt. Minden más ezek után való.

Három régi tévhitem

  • Egészség: Egészségünk csak részben függ tőlünk. Ha úgy alakul életünk, hogy betegek leszünk, nem kell boldogtalannak lenni. Nagyon rossz állandó fizikai fájdalommal élni. Mégis, vannak emberek, akik így élnek boldogan. Nagyon rossz fogyatékkal élni. Mégis, vannak derűs, élettel teli súlyosan sérült vagy beteg embertársaink. Nem lenne jó, ha gyermekem az egészségétől tenné függővé azt, hogy ő boldog-e, vagy pedig sem; hogy van-e értelme az életének vagy pedig sem.
  • Boldogság: Sokan azt hívják boldogságnak, amikor látszólag minden rendben van az életükkel. Haladnak a kitűzött céljaik felé, nincs szenvedés az életükben. Vannak, akiknek mást jelent a boldogság. Bármiről is van szó, nem a legfontosabb a világon. Nem mondjuk boldognak magunkat, amikor meghal, akit szerettünk; amikor házastársunk megcsal; amikor kirabolnak; amikor átvernek. Márpedig mindez megtörténhet mindannyiunkkal. Egy valakit nem vesztünk el soha: Istent. Egyszer meg fogunk halni, és semmi sem lesz fontos: a szeretteink sem, a vagyonunk sem, az ellenségeink sem. Isten akkor is velünk lehet, ha mi is így akarjuk.
  • Siker: Óriási motiváció a siker. Nekem viszont, ahogy a legtöbb ember számára, az önbizalmunk hiánya miatt volt szükség a sikerre. Amikor küzdöttünk,de a siker elmaradt, eljött az összeomlás. márpedig ahogy öregszünk, egyre kevesebbek lesznek a sikereink, mert egyre csökkennek a képességeink. Vannak, akiknek születésüktől fogva rosszabb képességeik vannak. Nekik kevesebb jut a sikerekből is. Éppen azért nem lehet a legfontosabb dolog az életben, mert a sikereink előfeltételeit, mint a szellemi, fizikai képességek, akarás, stb.  ajándék, melyekből mindenki más mennyiséget és minőséget kapott. Valakinek az a siker, hogy lábra tud állni. De ettől még nem fog Nobel díjat kapni, pedig talán ugyanannyit tett érte, mint a Nobel díjas.