A világon a legnehezebb dolog

Andrea Pozzo festménye: Ézsau találkozása Jákobbal

Könyvek jelennek meg azokról az emberekről, akik valami nagy, nehéz, látványos dolgot műveltek. Valóban nehéz legyőzni a félelmünket, vagyonos emberré lenni, gyereket nevelni, céget, intézményt, minisztériumot vezetni. Nehéz dolog megfelelni mások elvárásainak. Nehéz munka nélkül lenni, munkát keresni, de naponta dolgozni járni is.

A világon a leges legnehezebb dolog mégis a megbocsátás. Nekem legalábbis. Néhány példa:

 • Megbocsátani önmagunknak, ha nagyot hibáztunk, visszafordítani nem lehet.
 • Megbocsátani azoknak, akik gyűlölnek minket.
 • Megbocsátani azoknak, akik nehezítik az életünket: akkor is, ha szándékosan.
 • Megbocsátani a szüleinknek, mert nem azt kaptuk tőlük, amit vártunk volna.
 • Megbocsátani a papoknak, mert gőgösek.
 • Megbocsátani a gyermekeimnek, mert nem olyanok, amilyennek neveltem őket.
 • Megbocsátani a feleségemnek, mert nem tökéletes.
 • Megbocsátani Istennek, mert a leggonoszabbnak is hajlandó megbocsátani.

Ön is folytathatná a sort. Megértem, ha nem hívő, és nem ért velem egyet. Mi emberek nem nagyon gyakoroljuk a megbocsátást, sőt, régen abszurdnak is tűnt nekem. Azóta hiszem el, hogy meg tudok bocsátani, amióta ismerem Jézust, aki megbocsátott azoknak is, akik megkínozták és megölték.

Zárójelben: Elgondolkodtam azon, hogy vajon miért ábrázolták olyan kevesen, amikor Jákob bocsánatot kért Ézsautól. Hétszer borult le előtte. A Bibliában sehol másutt nincs ilyen jelenet. Egyetlen ilyen képet találtam eddig, ez látható fent. Andrea Pozzo festménye. Zárójel bezárva.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete