A farizeus és a vámos: Mi az imádság?

A ma felolvasott evangéliumban két imádkozó emberről hallottunk. Az egyik így, a másik úgy imádkozott. Jézus pedig szokása szerint a közvéleménnyel ellenben nyilatkozott.

Én még egy dolgot kiolvastam a mai evangéliumból. A farizeus kötelességből imádkozott, azaz valakinek meg akart felelni. Ezzel szemben a vámos pedig belső indíttatásból. Senkinek sem akart megfelelni. Még Istennek sem. Valóban könyörög, hogy Isten bocsássa meg, amit tett.

Eszembe jut az évszázadok alatt kialakult hitre nevelési gyakorlat. A gyerekeknek kötelező imádkozni. Még azt is megmondjuk nekik, hogy mit és hogyan imádkozzanak. Persze meg lehet magyarázni ezt a gyakorlatot. Elgondolkoztató azonban, hogy a vallásos családban felnőtt gyerekekből sokan nem lesznek hívő felnőttek.

A Bibliából egyértelműen kiderül: a szeretet nem kötelesség, hanem Isten szeretetére adott önkéntes válasz. Az imádság pedig a mi szeretetünk megnyilvánulási formája. A kényszerített imádság olyan, mint a döglött hangya, lélektelen.

Kényszerből talán, de sokan olvasták Kertész Imre Sorstalanság című művét, amelyben Lajos bácsi „nedvesen vonagló húsos ajkak” látványa és a folyosón elhaladó nő maradt meg az imádkozó Imre emlékeiben.

Arra is emlékszem, hogy egyszer visszautasítottam egy vallásos barátomat. Meg volt győződve, hogy rosszul döntöttem (és akkor mi van?), és azt mondta: „Imádkozom érted.” Így lesz az intim imádságból szitokszó, töltelékszó, üres lufi.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete