Hány apukánk és hány anyukánk van?

Anyukámat már 25 éve eltemettük. Földi árvaságomat viszont csak most kezdem. Most döbbentem rá, hogy micsoda kincs számomra az örömhír! Hiszen földi édesapám meghalt, de az igazi édesapám, akitől az életem származik még él. Isten az én apám. És anyám is egyben. A földiekért nagyon hálás tudok lenni. Évekig gondoztak, neveltek. Összeszámlálhatatlanul sok dolgot kaptam tőlük. Már nincsenek velem.

Mi atyánk. Így tanított Jézus imádkozni. Ő azonban apunak hívta Istent, a mi atyánkat. Fel is hatalmazott arra, hogy mi is így hívjuk őt. Hiszen fiai vagyunk. Tőle kaptuk ezt az életet. Micsoda könnyebbség ez nekem. A katolikus vallás amúgy is terhelt azzal, hogy a papokat is atyának szólítjuk. Ez az avitt szó rengeteg rátapadt előítéletet, hangulatot hordoz. Eddig sem szerettem így hívni őket (egyetlen pap nem engedi csak meg, hogy atyának nevezzük), azonban nem értik meg, ha másképp nevezem meg őket.

Könnyebb az Istennek mondanom, hogy apu, mint atya. Így a papok is nyugodtan maradhatnak atyák. Ezzel pedig még jobban kifejezem azt, hogy mit érzek iránta, és hogyan gondolkodom felőle. Földi szüleimet már nem érdekli, mi történik velem, Istent, a halhatatlan apukámat viszont nagyon is. Az ő öröme pedig az én erőm.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete