Nem fogadok el semmit!

A vasárnapi szentmise olvasmánya a beteg Námán története. Amikor Námán meggyógyul, Elizeus prófétát ki akarja fizetni. Elvégre ő mondta, hogy fürödjön meg a Jordánban hétszer. Megcsinálta ezt az agyament dolgot és lám, meggyógyult. Ki gyógyította meg? Elizeus próféta? Nem. Isten volt.

A Biblia írójának meggyőződése, hogy Isten gyógyította meg. Elizeusnak ehhez a gyógyuláshoz semmi köze sem volt, ki sem jött találkozni Námánnal. „Nem fogadok el semmit!” — mondta. Jogosulatlan lett volna pénzt elfogadni ezért. Hiába unszolta Námán, Elizeus hajthatatlan maradt.

Épp ezekben a napokban fizettünk ki földi apukám temetéséért egy elég irreális összeget. Fájdalom töltött el, mert tudom, hogy a temetés az egyháznak is egy jó üzlet.

Bár a papság pénzügyei nem nyilvánosak, de láthatóan többen tartoznak a gazdagabbak közé. Éppen ezért, engem Isten egy olyan paphoz küldött, aki szegény volt, mint a templom egere. Az ő szájából hitelesen hangzott számomra az evangélium. Ott tudtam igent mondani végre a hitemre. Az a pap akár ingyen is eltemette volna apukámat és nem fogadott volna el semmit. Éppen úgy, mint Elizeus próféta.