Úgy látni az embert, ahogy Isten lát bennünket

Feleségemtől kaptam meg a kármelita szerzetes: Kinga nővér naplóját. Most ismét a kezembe akadt, és már mást olvasok ki belőle, mint 3 évvel ezelőtt.

Az elöljárójával való kapcsolatról írja: „Fontos a tisztelet is ugyanakkor, hogy természetfeletti módon lássuk előljárónkat.” Nekem azonban az jutott eszembe, hogy minden embert fontos tisztelni, és természetfeletti módon látni. Ahogy Isten látja őt.

A magam részéről nem értek egyet a pletykaszakértővel. A pletyka az esetek többségében züllesztő dolog, mégpedig azért, mert az emberek hibáiról szeretünk beszélni. Az emberek hibáit pedig a legjobb örök hallgatásba burkolni. Mennyivel szebb lenne az élet, ha kritikáinkat megszűrnénk, és csak azokat tartanánk meg, amelyek valóban szükségesek. Az így megszűrt panaszainkat pedig nem egy illetéktelennek mondjuk el, hanem azoknak, akikre tartozik.

Isten ugyanis az embert szépnek látja, hiszen olyan, mint saját maga. Ami bennünk rossz és hiányosság, az nem tőle való. Amikor kipletykáljuk ezeket, akkor felnagyítjuk, ahelyett, hogy hallgatásunkkal eltöröljük és megbocsássuk.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete