Alvásfüzet: új szakirodalom a gyerekek alvásáról

Mi nem kaptunk szüleinktől semmilyen szaktudást a gyerekneveléssel és gondozással kapcsolatosan. A szakértők keresztüzébe kerültünk. Olvastunk ilyen, olyan könyvet (a Molyon fel is soroltam ezeket). Néhány stratégiai elvet fogalmaztunk meg magunknak. Például ezeket:

  • Nem feltétlenül az a jó módszer, amely azonnali eredményt hoz;
  • A csecsemő igényeire felelni nem kényeztetés, hanem a felnövekvő ember biztonságérzetét és stabilitását alapozza meg;
  • A mi fáradtságunk és kimerültségünk ne legyen akadálya, hogy a gyerekeinkkel kapott kevés időt kihasználjuk.

Mostanra ráakadtunk azokra a szakértőkre, akik a stratégiánknak és tapasztalatainkkal megegyező állításokat fogalmaztak meg, ugyanolyan tudományos kutatásokra alapozva, mint ellenfeleik. Hogyan kell a csecsemőket életre szeretni? Néhány akadémiai fokozatú szakértők által is támogatott három elv:

  1. Szoptatás;
  2. Hordozás;
  3. Együttalvás.

A mai nap kaptam számítógéphez (nem a kezemhez, mert pdf formátumban érkezett) megy a legújabb szakirodalmat. Hogyha az Alvásfüzet eljutott volna hozzánk korábban, talán hamarabb döntünk a családi ágy mellett. Ha Ön nem száz százalékig biztos abban, hogy jól altatja a gyermekét, akkor érdemes elolvasni, mérlegelni. Akár így dönt, akár úgy, a döntését nagyobb felelősséggel hozhatja meg, mint e füzet nélkül.

Az Alvásfüzet készítését sem magáncég, sem állami intézmény nem támogatta, önkéntes munkával készült. Eddig még senki sem adott pénzt a nyomtatáshoz.