Pityke őrmester és az ellopott plébános

Pityke őrmester éppen a kapitánnyal amőbázik, amikor egyszerre csak látja, hogy rengeteg idős néni szalad az őrs felé valami köves korbácsfélével a kezében. No, épp meg is érkeztek.

– Erkölcsi fertő! Siralomvölgy! – kiabálták lengetve a korbácsukat – Azonnal tegyen valamit őrmester úr!. Pityke őrmester nyugalomra intette őket:

– Mi őrzünk és kérünk, szolgálunk és dorgálunk. Nagyobb tiszteletet a köztisztviselőknek! Kuss!!

– Ellopták a plébánosunkat!

– Honnan tudják, hogy ellopták?

– Láttuk az elkövetőt! Lujza néni volt az. Megkötözte kezét-lábát és elvitte. Mise közben. Éppen az átváltoztatás előtt.

– Mindent értek, illetve semmit sem értek. Első kérdésem: Mi az a kezükben?

– Rózsafüzér.

– Van rá engedélyük? Minden fegyver viseléséhez engedély kell.

– Nincs engedélyünk, pedig nagyon veszélyes fegyver.

– Látom. Tegyék le. Mit csináltak vele?

–Éppen imádkoztunk.

–Mise közben?

–Mise közben mindig rózsafüzért imádkozunk.

–Kezdem érteni. És akkor ellopták a plébánost.

– Éppen azt mondta, hogy „ez az én testem”, és akkor jött Lujzi néni.

– És elvitte. No keressük meg őt. Hol lakik Lujzi néni?

Elmentek Lujzi nénihez, de ott nem volt senki. Azt mondták Pali bácsinál van. Elmentek hát Pali bácsinál. Épp ott volt a plébános, Pali bácsival beszélgetett. Pityke őrmester határozottan a tettek mezejére lépett.

–Lujzi néni! Mi történik itt?

– Pista bácsi egész életében párt tag volt. éppen meg akart halni, de azt mondta, halála előtt még szeretne kilépni a pártból és meggyónni. Úgy láttam, hogy már csak percek vannak hátra az életéből, ezért elmentem gyorsan a plébános úrért, aki valamilyen oknál fogva nem akart jönni. Megfogtam hát, és elhoztam. Pista bácsi lelke üdve mindennél fontosabb.

– Dehát Pista bácsi itt ül vidáman és egészségesen.

Erre Pista bácsi is megszólal még.

– Őrmester úr, az ördög már majdnem elvitte a lelkem, de mikor aláírtam a kilépési nyilatkozatot már jobban lettem, aztán pedig jött ez az áldott jó plébános úr, meggyóntam három megvert feleségem, öt erőszakos nemi közösülésemet és nyolc kidobott fattyú gyermekemet, hát rögtön meggyógyultam és vidám, életerős lettem.

Pityke őrmester gondolkozik, majd megszólal:

– Hátha így áll a dolog, akkor most adnék önnek egy szép karperecet, mert ezekért a súlyos bűncselekményekért majd életfogytiglant kap.