Pityke őrmester és az ellopott plébános

Pityke őrmester éppen a kapitánnyal amőbázik, amikor egyszerre csak látja, hogy rengeteg idős néni szalad az őrs felé valami köves korbácsfélével a kezében. No, épp meg is érkeztek.

– Erkölcsi fertő! Siralomvölgy! – kiabálták lengetve a korbácsukat – Azonnal tegyen valamit őrmester úr!. Pityke őrmester nyugalomra intette őket:

– Mi őrzünk és kérünk, szolgálunk és dorgálunk. Nagyobb tiszteletet a köztisztviselőknek! Kuss!!

– Ellopták a plébánosunkat!

– Honnan tudják, hogy ellopták?

– Láttuk az elkövetőt! Lujza néni volt az. Megkötözte kezét-lábát és elvitte. Mise közben. Éppen az átváltoztatás előtt.

– Mindent értek, illetve semmit sem értek. Első kérdésem: Mi az a kezükben?

– Rózsafüzér.

– Van rá engedélyük? Minden fegyver viseléséhez engedély kell.

– Nincs engedélyünk, pedig nagyon veszélyes fegyver.

– Látom. Tegyék le. Mit csináltak vele?

–Éppen imádkoztunk.

–Mise közben?

–Mise közben mindig rózsafüzért imádkozunk.

–Kezdem érteni. És akkor ellopták a plébánost.

– Éppen azt mondta, hogy „ez az én testem”, és akkor jött Lujzi néni.

– És elvitte. No keressük meg őt. Hol lakik Lujzi néni?

Elmentek Lujzi nénihez, de ott nem volt senki. Azt mondták Pali bácsinál van. Elmentek hát Pali bácsinál. Épp ott volt a plébános, Pali bácsival beszélgetett. Pityke őrmester határozottan a tettek mezejére lépett.

–Lujzi néni! Mi történik itt?

– Pista bácsi egész életében párt tag volt. éppen meg akart halni, de azt mondta, halála előtt még szeretne kilépni a pártból és meggyónni. Úgy láttam, hogy már csak percek vannak hátra az életéből, ezért elmentem gyorsan a plébános úrért, aki valamilyen oknál fogva nem akart jönni. Megfogtam hát, és elhoztam. Pista bácsi lelke üdve mindennél fontosabb.

– Dehát Pista bácsi itt ül vidáman és egészségesen.

Erre Pista bácsi is megszólal még.

– Őrmester úr, az ördög már majdnem elvitte a lelkem, de mikor aláírtam a kilépési nyilatkozatot már jobban lettem, aztán pedig jött ez az áldott jó plébános úr, meggyóntam három megvert feleségem, öt erőszakos nemi közösülésemet és nyolc kidobott fattyú gyermekemet, hát rögtön meggyógyultam és vidám, életerős lettem.

Pityke őrmester gondolkozik, majd megszólal:

– Hátha így áll a dolog, akkor most adnék önnek egy szép karperecet, mert ezekért a súlyos bűncselekményekért majd életfogytiglant kap.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete