A hordozókendő biztonság felnőttnek, gyereknek

Háromhónapos viola a háti batyuban

3 gyereket hordoztam, több százszor, inkább több ezerszer kötöttem fel őket a hátamra a batyukötésben. Amíg még csak néhány kilósok voltak, addig pedig a melkasomra. A hétéves fiam is fel akart jönni a batyuba, mikor a húga megszületett. És hordozókendővel fel is tudtam venni. Elbírom én is, a kendő is. Nem csoda. A gyerekek arcáról tükröződik, hogy fantasztikusan jól érzik ott magukat.(A babakocsiba is beszállt, de az elgörbült és azóta nehéz összecsukni.)

Azt hiszem a hordozás biztonság. Érzik, hogy én biztonságban tudom őket, és valóban biztonságban is vannak. A kötés nem oldódik ki. A fejük védve van. Ahol én elférek, ott ők is elférnek. Senki és semmi nem bántja őket, mert aki hozzájuk közel jön, az hozzám is közel jön. Nem történik meg, amit a babakocsiban lévő babáknál többször láttam, hogy idegen emberek közel hajolnak hozzájuk megnézni őket, a csecsemő viszont sírva fakadnak. A mi gyermekeink mosolyognak, amikor valaki közel megy hozzájuk.

Persze hozzá tartozik a történethez, hogy kisebb balesetek mindig történnek. Az első eset után azonban mindig meg lehetett előzni. Azt egyik,hogy télen leesett a sapka a fejéről, és csak néhány perc után vettem észre, azóta mindig megkötöm, hogy a mozgás miatt ez ne történjen meg. Nagyobb gyerekekkel történik meg, hogy ltni akarnak, és nem a vállam felett kukucskálnak ki, hanem kidugják a fejüket oldalra. Ha közel megyek az ajtófélfához beverik. Erre is figyelek már. Ezen kívül ha jól felkötöm, akkor nem tudja annyira kitenni a fejét. Szintén kötéshiba volt, amikor a feneke alól kicsúszott az anyag. Akkor sem esik le, mert szorosan tartja még két réteg, csak kényelmetlen neki. Az egyéves korú gyerekek akár a jó kötésből is ki tudnak így jönni amikor iceregnek-ficeregnek. Aztán megtanulják, hogy ez nekik sem jó.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete