7 +1 igazság, amely vezetett és tartja bennem a hitet

Egy absztrakt fénykép. Olyan, mintha egy vízhullámzás lenne színekkel. átlós irányban.

Idén a nagy héten valahogy ismét felfedeztem, hogy a hitre nem 12 évvel ezelőtt jutottam egy lelkigyakorlaton, hanem folyamatosan alakult bennem a hitem azáltal hogy megkérdőjeleztem azt, amit a körülöttem lévő emberek igaznak tartottak. Összeszámoltam, éppen 7 ilyen igazságot találtam:

1. A szerencsejáték kukába dobott pénz

Furcsa módon már gyerekként megtapasztaltam, mert a dadusomnak állandóan lottót vettem három harmincért. Azt hiszem már akkor rájöttem, hogy ez teljesen felesleges dolog.

2. Az állam erőszakszervezet

Ezt a pénzügyi főiskolán tanultam, és rádöbbentem, mennyire mást várok el az államtól. Az állami pénzügyeket tanultam, és érthetően le volt vezetve, hogy erőszakmentes állam nem létezhet. Azóta járok választani is. Régen ugyanis azt gondoltam: egyik kutya, másik eb, miért szavazzak bármelyikre. Most pedig így gondolom: Az államnak muszály erőszakosnak lenni, de nem mindegy, hogy valaki tud-e becsülettel országot vezetni, vagy csak a szája nagy.
Nem minden politikus gazember. Igenis vannak szent politikusok: Szent István, Szent László, vagy akár Szent II. János Pál, de rajtuk kívül is sokan mások.

3. TV nélkül jobb élni

Első lakásom egyik első saját bútordarabja volt a tévé. El nem tudtam képzelni, hogy van élet tévé nélkül. Közben megtapasztaltam, hogy a tévé valójában képére formál, akár akarom, akár nem. Gondoltam, miért akarjak olyan lenni, mint amilyennek a média tulajdonosai, vezetői szeretnék? 2003 óra nincs tévé az életemben, és ez csodálatos dolog.

4. A szegénység kívánni való dolog

Az életemben fokozatosan ismertem meg, hogy a pénz teljesen független a boldogságtól, az örömtől, a derűtől. Aztán később kezdtem rájönni, hogy sok esetben nem is független, hanem éppen a gazdagság gátol meg a boldogságban. Erről a témáról egy külön blog-kategóriám is van: az utolsó millióm címmel.

5. Nem minden templomba járó ember hívő

Ezt sokáig nem akartam elhinni. Ezúttal a teológiai főiskolán tanultam arról, hogy a szentségek nem biztosítják senkinek a hitet, hanem éppen a hittel vett szentségek tartják fent és erősíthetnek meg bennünket.

6. A katolikus egyházon kívül akár többen is üdvözülhetnek, mint az egyházban

Ez is egy megérzésem volt, de ismét a teológiai tanulmányok láttatták be velem, hogy ez így is van.

7. Isten életének része vagyok

Ez már idén a nagyböjti felfedezésem. Nem az a fontos, hogy életem része legyen Isten, hanem én legyek Isten életének része. Az első változat szerint én döntök arról, hogy Istent mennyire engedem be az életembe. Csak egy dolog a sok közül. Ellenben Isten életének része vagyok, akár akarom, akár nem. Az én döntésem abban áll, hogy ezt mennyire fogadom el.

+1 Az egészség nem a legfontosabb

E utólag jutott eszembe. Rákos anyukám mondogatta mindig: „csak az egészség legyen meg.” Amióta egy influenza oltást követően megsüketültem a bal fülemre, feleségül vettem egy látássérült lányt, a világot másképp látom. Az egészség nevű értéket lesegítettem a dobogó tetejéről. Tisztelettel vagyok iránta továbbra, kérem maradjon velem. Tudom, egyszer biztos elvesztem.

Olvasóim ajánlják:

 • EgypercesekRövid írások, amelyek valahogy kipattantak a fejemből.
 • Egy szürke öltönyös férfi a felolvasóasztalnál áll és beszél egy gyöngyörű templomb szentélyében. VonzásbanA kaposvári egyházmegyei zsinat szentmiséje előtt elhangzott tanúságtételem. Arra kértek fel, hogy beszéljek röviden arról, mi vonzott az egyházba.
 • Egy tigris fekszik aléltan egy fiatalember ölében, mintha csak egy kiscica lenne. Ezoterika a ParkeremJóga, Popper Péter, Pi élete és Assisi Szent Ferenc együtt egy bejegyzésben, és végül minden érthető lesz.
 • A barnára-sötétbarnára sült kenyér megkenve vízzel. KenyérsütésMegkértek, hogy írjam le, hogyan készítem a kenyeret, amelyet általában nagyon szeretnek azok, akiknek jut belőle.
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Egy Szentírás drap borítóban Új és hatalmas!Egy élőszóban előadott tanúságtételem arról, mit tett velem a Katolikus Egyház tanítása, és mi köze van ennek Kafarnaumhoz és Jézushoz.
 • Egy meditáló ember kezeinek művészi ábrázolása, mély bordó, bűnbánatra utaló színnel. szabályos meditáló tartásban (hüvelyk és mutatóujj összeér). Szabadulás az ezoterikábólÉvekig tartott, míg kilábaltam az ezoterikából. Első áldozásom 16. évfordulóján szentségimádás közben fogalmaztam meg ezt a tanúságtételt arról, hogyan kaptam választ a szorongató kérdésre: az ezotériában vagy Jézusban higgyek?
 • Illusztráció: A középpontban egy jógaülésben ülő ember, 7 csakrája színes pontokkal megjelölve, körülötte a csakráiból kiáramló energia. Krisztus vagy ezoterikaMiért mondtam nemet az asztrológiára, homeopátiára, reikire, jövendőmondásra, transzlégzésre, prána-evészetre, Krisna-tudatra (Háre Krisna), tantrára és a többi ezoterikus katyvaszra.
 • Biciklizem, hátamon batyukötésben a kislányom, rajta hordozóskabát. Kerékpáron hordoztam8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon . A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása volt számomra egész addig, amíg egy rendőr megállított.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete