Szent három nap 2014 – röviden

Nagypéntek

Az járt a fejemben, amit Simon Weil írt,  hogy Jézus halála nevetséges. A mi kultúránk teli van mártírral, akik felemelt fejjel mentek a bitófa alá. Mel Gibson Passió című filme szerint Jézus is ilyen. Azonban a Biblia szerint Jézus a legkevésbé sem felemelt fejjel ment meghalni. Nagy különbség!

Éppen ezen a napon akadt a kezembe egy másik ártatlan ember haláláról szóló híradás. Itt is az emberek makacs tévedése miatt kellett meghalnia:

„Ahogy a cső megérintette az oldalát, tisztán látszott, hogy nem esik jól neki az érintés és megpróbált elfordulni előle. Az orvos hangja ébresztett fel megdöbbenésemből. Hátborzongató nyugodtsággal kérte az ápolót, hogy kapcsolja be a szívószerkezetet. […]Visszapillantottam a képernyőre és láttam, hogy az orvos már forgatja is a csövet és tisztán látszott, ahogy a pici test küszködik és tiltakozik ellene. Egy pillanatra úgy tűnt, mintha a baba összetekeredett volna, mint egy használt konyhai kendő. Majd teljesen összegyűrődött és a szemem láttára tűnt el a csőben. Utolsóként a tökéletesedett kifejlődött gerincét láttam eltűnni. Aztán semmit. A méh üres volt, teljesen üres.”

(Idézet Abby Johnson: unPLANNED c. könyvéből. A kiemelt rész fordítása a keresztény szépségportálon jelent meg.)

Nagyszombat

A tökéletes értelmetlenség napja. Ki uralkodik-e földön? Az emberek? Ők ítélnek meg engem? Valahogy véget ért ez a nap is. Aki meghalt, az meghalt. Nem tud mit tenni értünk. Hiába volt…

Nagyvasárnap

Azért nevezem így, mert a moldvai népdal is így nevezi: nagyvasárnap. Azt hittem, hogy szombat délelőtt elkezdődött, mert a vigíliamisékkel nálunk nem várják meg az éjjelt. Idén az Exultet-et, a húsvéti öröméneket is hamisan énekelték. Én viszont meghallgatom a feleségem előadásában. E csodálatos ősi dal szépségét hallva nem tudom elhinni, hogy emberi alkotás. Mégis csak van Isten! Egyelőre még csak értetlenkedem, mint az emmauszi tanítványok az úton.

A másik ősi ének, amely elragad magával a görög egyház húsvéti éneke: Hristos anesti. A szövege röviden ez: „Krisztus feltámadt a halálból. Saját halálával megsemmisítette azt, és élet ajándékát adta a sírban lévőknek.” Divna Ljubojevic előadásában.

Idén a szent három nap ajándéka mégis csak az, hogy erősen hiszem, van Isten, aki más, mint mi emberek. Aki jó, és nem kegyetlen. Isten, aki az én kegyetlenkedéseimet is megbocsátja, sőt a hitemen keresztül azt jóra fordítja.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete