Szent három nap 2014 – röviden

Nagypéntek

Az járt a fejemben, amit Simon Weil írt,  hogy Jézus halála nevetséges. A mi kultúránk teli van mártírral, akik felemelt fejjel mentek a bitófa alá. Mel Gibson Passió című filme szerint Jézus is ilyen. Azonban a Biblia szerint Jézus a legkevésbé sem felemelt fejjel ment meghalni. Nagy különbség!

Éppen ezen a napon akadt a kezembe egy másik ártatlan ember haláláról szóló híradás. Itt is az emberek makacs tévedése miatt kellett meghalnia:

„Ahogy a cső megérintette az oldalát, tisztán látszott, hogy nem esik jól neki az érintés és megpróbált elfordulni előle. Az orvos hangja ébresztett fel megdöbbenésemből. Hátborzongató nyugodtsággal kérte az ápolót, hogy kapcsolja be a szívószerkezetet. […]Visszapillantottam a képernyőre és láttam, hogy az orvos már forgatja is a csövet és tisztán látszott, ahogy a pici test küszködik és tiltakozik ellene. Egy pillanatra úgy tűnt, mintha a baba összetekeredett volna, mint egy használt konyhai kendő. Majd teljesen összegyűrődött és a szemem láttára tűnt el a csőben. Utolsóként a tökéletesedett kifejlődött gerincét láttam eltűnni. Aztán semmit. A méh üres volt, teljesen üres.”

(Idézet Abby Johnson: unPLANNED c. könyvéből. A kiemelt rész fordítása a keresztény szépségportálon jelent meg.)

Nagyszombat

A tökéletes értelmetlenség napja. Ki uralkodik-e földön? Az emberek? Ők ítélnek meg engem? Valahogy véget ért ez a nap is. Aki meghalt, az meghalt. Nem tud mit tenni értünk. Hiába volt…

Nagyvasárnap

Azért nevezem így, mert a moldvai népdal is így nevezi: nagyvasárnap. Azt hittem, hogy szombat délelőtt elkezdődött, mert a vigíliamisékkel nálunk nem várják meg az éjjelt. Idén az Exultet-et, a húsvéti öröméneket is hamisan énekelték. Én viszont meghallgatom a feleségem előadásában. E csodálatos ősi dal szépségét hallva nem tudom elhinni, hogy emberi alkotás. Mégis csak van Isten! Egyelőre még csak értetlenkedem, mint az emmauszi tanítványok az úton.

A másik ősi ének, amely elragad magával a görög egyház húsvéti éneke: Hristos anesti. A szövege röviden ez: „Krisztus feltámadt a halálból. Saját halálával megsemmisítette azt, és élet ajándékát adta a sírban lévőknek.” Divna Ljubojevic előadásában.

Idén a szent három nap ajándéka mégis csak az, hogy erősen hiszem, van Isten, aki más, mint mi emberek. Aki jó, és nem kegyetlen. Isten, aki az én kegyetlenkedéseimet is megbocsátja, sőt a hitemen keresztül azt jóra fordítja.