A XXI. század nem a jólét százada

Egy kolduló öregasszony. Felirat: Aki könyörül a nincstelenen, az Úrnak ad kölcsön (Péld. 19,17)

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a vagyonos emberek nem kaptak rálátást a világ dolgaira, hanem éppen ellenkezőleg: a látásuk beszűkült. Ha ugyanis tisztában lennének azzal, mi folyik a világban, másképp használnák fel a vagyonukat.

Nézzük hát, állítólag ez a jólét?

  • A világ 225 leggazdagabb emberének vagyona egyenlő a legszegényebb 2 500 000 000 emberének jövedelmével.
  • A 3 leggazdagabb ember vagyona több, mint 600 000 000 lakosú szegény országok GDP-je.
  • A 84 leggazdagabb ember vagyona több, mint az 1 200 000 000 lakosú Kína GDP-je.
  • Legalább 60 országban folyamatosan nő a szegénység.
  • A világ legszegényebbjei és gazdagjai között folyamatosan nő a távolság. A legszegényebb 20 százalék a világ jövedelmének 1 százalékából él, míg a leggazdagabb 20 százalék 48 százalékot szerez.

Mindezt Jeff Gates Perspectives című kidványában tette közzé. Részletesen itt találod meg: Helen J. Alford O.P., Michael J. Naughton: Menedzsment, ha számit a hit – Keresztény társadalmi elvek a modern korban című könyv második kiadásának 152. oldalán.

Mióta láttam a Mátrix című filmet, az jár a fejemben, hogy mennyire hasonlít a világra. Emberek tömege él az élményből, és mit sem sejt a valóságból. Hogyha pedig mégis sejt valamit, inkább visszamenekül az álomvilágába, minthogy szembenézzen az igazsággal. Merthogy a mátrixból kikerülni életveszélyes. A mátrixot azonban nem robotok készítik. Nem tudom, hogy kik, de a médián keresztül táplálják illúzióval az embereket.

Szeretném, ha tudnátok: Magyarországon minden harmadik ember válaszolta azt, hogy volt alkalom, amikor nem tudott elegendő élelmet vásárolni magának. Ezt a HVG írta.

Szóval: ébresztő emberek!

Enni minden embernek alapvető joga. Akinek van mit enni, annak feladata hogy adjon. És még nem is beszéltünk arról, hogy mindenkinek joga lenne télen meleg ruhához, és fűtött otthonhoz; Orvosságot kapnia, ha beteg; Munkát kapni, ha dolgozni akar. Merthogy ezek még mindig nincsenek megoldva 2014-ben Magyarországon, sem a világon.

Hogy is mondta Simon Weil? Egy forradalom létezik: amelyik enni ad minden embernek a földön. Hozzá teszem: ehhez a forradalomhoz még messze nem vagyunk elég érettek.

A képet a Dunaharaszti Baptista Gyülekezet honlapjáról vettem át. Köszönöm.