A XXI. század nem a jólét százada

Egy kolduló öregasszony. Felirat: Aki könyörül a nincstelenen, az Úrnak ad kölcsön (Péld. 19,17)

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a vagyonos emberek nem kaptak rálátást a világ dolgaira, hanem éppen ellenkezőleg: a látásuk beszűkült. Ha ugyanis tisztában lennének azzal, mi folyik a világban, másképp használnák fel a vagyonukat.

Nézzük hát, állítólag ez a jólét?

 • A világ 225 leggazdagabb emberének vagyona egyenlő a legszegényebb 2 500 000 000 emberének jövedelmével.
 • A 3 leggazdagabb ember vagyona több, mint 600 000 000 lakosú szegény országok GDP-je.
 • A 84 leggazdagabb ember vagyona több, mint az 1 200 000 000 lakosú Kína GDP-je.
 • Legalább 60 országban folyamatosan nő a szegénység.
 • A világ legszegényebbjei és gazdagjai között folyamatosan nő a távolság. A legszegényebb 20 százalék a világ jövedelmének 1 százalékából él, míg a leggazdagabb 20 százalék 48 százalékot szerez.

Mindezt Jeff Gates Perspectives című kidványában tette közzé. Részletesen itt találod meg: Helen J. Alford O.P., Michael J. Naughton: Menedzsment, ha számit a hit – Keresztény társadalmi elvek a modern korban című könyv második kiadásának 152. oldalán.

Mióta láttam a Mátrix című filmet, az jár a fejemben, hogy mennyire hasonlít a világra. Emberek tömege él az élményből, és mit sem sejt a valóságból. Hogyha pedig mégis sejt valamit, inkább visszamenekül az álomvilágába, minthogy szembenézzen az igazsággal. Merthogy a mátrixból kikerülni életveszélyes. A mátrixot azonban nem robotok készítik. Nem tudom, hogy kik, de a médián keresztül táplálják illúzióval az embereket.

Szeretném, ha tudnátok: Magyarországon minden harmadik ember válaszolta azt, hogy volt alkalom, amikor nem tudott elegendő élelmet vásárolni magának. Ezt a HVG írta.

Szóval: ébresztő emberek!

Enni minden embernek alapvető joga. Akinek van mit enni, annak feladata hogy adjon. És még nem is beszéltünk arról, hogy mindenkinek joga lenne télen meleg ruhához, és fűtött otthonhoz; Orvosságot kapnia, ha beteg; Munkát kapni, ha dolgozni akar. Merthogy ezek még mindig nincsenek megoldva 2014-ben Magyarországon, sem a világon.

Hogy is mondta Simon Weil? Egy forradalom létezik: amelyik enni ad minden embernek a földön. Hozzá teszem: ehhez a forradalomhoz még messze nem vagyunk elég érettek.

A képet a Dunaharaszti Baptista Gyülekezet honlapjáról vettem át. Köszönöm.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete