Jeremiás próféta aktuális a mai nap is


E két perces kisfilm egy díszes pápai körmenetet ábrázol. A körmenet középpontjában az Eucharisztia van, amire Jézus azt mondta: „Ez az én testem”. Egy részt vevő egy saját történetét osztja meg velünk. A film után pedig én mesélek a saját történetemről egy kicsit. Arra a következtetésre jutok, hogy Jeremiás próféta aktuális.

A kisfilm felirata  tehát ez: (a látássérültek miatt írom le, mert ők nem tudják elolvasni).

Néhány évvel ezelőtt Irakból kaptam egy SMS-t az egyik jó barátomtól: „Kérlek imádkozz templomunkért, mindenkit túszul ejtettek a terroristák!” Néhány órával később ismét írt:„Uram irgalmazz, Mindenkit megöltek, a gyermekeket is”.

Ugyanezen a héten, mikor vasárnap templomba mentünk, hálát adtam Istennek, hogy nem kell aggódnom amiatt, hogy megölnek.S ott volt egy gyerek. A templom utolsó padsorában videojátékozott egész idő alatt. Nagyon megdöbbentem, hogy 7 000 mérfölddel odébb egy templomnyi ember adta az életét azért, hogy ott lehessen, ahol ő volt. Mit láttak ők, amit ez a srác nem?

Tudod, az elmúlt pár ezer évben, a Katolikus Egyház születése óta, a katolikusok életüket kockáztatták, csak azért, hogy misén legyenek. Gyönyörű, díszes katedrálisok épültek amiatt, ami ezekben történik a misén.

És éppen most csatlakoztam a pápa és több tízezer katolikus körmenetéhez az Eucharisztia mögött azért, ami a misén történik. Mit lát ez a sok ember a misén? Ha te nem látod, valami nagyon elképesztő dologból maradsz ki.

Eddig a kisfilm. A hozzáfűznivalóm: Megértem a fiút is. Én sem láttam 33 éves koromig, sőt a katolikusokat képmutatóknak véltem. 2002-ben találkoztam egy emberrel, aki érthetően és hitelesen elmagyarázta, miben hisznek a katolikusok. Racionális volt és megtapasztalható. Leginkább pedig éltető erő! Az ilyen embereket nem hirdetik az újságok, nem keresheted őket apróhirdetésben. Biztos vagyok benne, hogy egyszer szembe fog veled jönni. Neked csak észre kell venned.

Nem minden katolikus ilyen. Ha minden templomba járó ember igazán Istenre hagyatkozó, benne remélő, szeretni akaró ember hívő volna, nem ilyen lenne a világunk. Biztos vagyok benne, hogy aktuálisak Jeremiás próféta szavai:

„Ne bízzatok az ilyen hazug beszédekben: „Az Úr temploma, az Úr temploma, az Úr temploma.” Mert ha jobbak lesztek életmódotokban és tetteitekben; ha jog szerint bántok egymással; ha nem nyomjátok el az idegent, az árvát és az özvegyet; ha nem ontotok ártatlan vért ezen a helyen, és nem szegődtök idegen istenek nyomába a saját vesztetekre, akkor veletek lakom majd ezen a földön, amelyet régtől fogva atyáitoknak adtam, mindörökre. De lám, ti hazug beszédekben bíztok, amelyek mit sem használnak nektek. Loptok, gyilkoltok, házasságot törtök, hamisan esküdtök, tömjént áldoztok Baálnak, idegen istenekhez szegődtök, akiket egyáltalán nem ismertek. Aztán mégis eljöttök és elém álltok ebben a templomban, amely az én nevemet viseli, s ezt mondjátok: „Biztonságban vagyunk, olyan biztonságban, hogy továbbra is elkövethetjük ezeket a gonoszságokat.” ” (Jer 7,5-11)

Megértem hát a misén játszó gyereket. Miért higgyen? Hol vannak a hit emberei? Ki az, aki hitelesen beszél Istenről neki?

Az idézethez hasznnált bibliafordítás.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete