Együttalvás a csecsemővel

Család egy ágyban: 2 gyerek, apa és anya. mindenki alszik, a csecsemő éppen az anyja mellét tartja a szájában.

Egy hétig elérhető volt Diane Wiessinger IBCLC tudományos kutatásokra alapozott előadása a csecsemő alvásáról. Az előadást a 2014-es születés hete alkalmából tették közzé az iLactacion.com szoptatási portálon, és a kivonat közléséhez a szerző engedélyét kértem.  Kevés időm volt, Csak a lényeget jegyeztem le. Remélem minden rémisztgető érvet megnyugtató módon megcáfol.

Kezdem az előadás záró gondolatával:

Ha a kisbaba külön alszik anyjától, természetes testkontaktus igényének egyharmadát vonják meg tőle, és anyjától is. Kettőjük intim kapcsolata hónapokkal vagy évekkel megrövidül Ezért nagyon-nagyon fontos, hogy tisztában legyen mindenki a csecsemő alvásával kapcsolatos tényekkel, mielőtt ilyen jelentős és  hosszú távú döntést meghoz.

Tartalom

Együtt alszik anya és gyermeke

Elég megosztó téma az együttalvás, a családi ágy. Néhányan szeretnék, mások pedig nem. Tegyük fel: hajnal 3-kor már a negyedik alkalommal keltél fel a gyermeked miatt. Alig állsz a lábadon. Hogy fogod így gondozni? Az Egyesült Államokban kiadott Biztonságos Alvás kiadványban ez áll: „A kisgyerekkel együtt aludni Veszélyes, akár ágyban, akár kanapén, akár fotelben. Helyette aludjunk egy szobában vele.”

Hol gondozzuk, ha szobában alszik velünk? A  válasz egy USA kormánya által kiadott tájékoztatóban: „A kisgyermeked ne aludjon felnőtt ágyban, kanapén vagy fotelban, se egyedül, se veled, se mással. ” Továbbra is ez a helyzet: Nem tudom így kialudni magam. Mit tegyek? Egy másik kiadványban azt állítják: „Olyan veszélyes, mintha egy éles kést tennék az alvó baba mellé.”. Van, ahol egy franciaágyat sírként ábrázolnak, melynek felirata: „tavaly túl sok gyermeknek volt a koporsója.”

Az új La Leche Liga könyv címe: Édes alvás (angolul: Sweet sleep, magyarul nem jelent meg). Írói: Diane Weissinger, Diana West, Linda Smith, Teresa Pitman. A könyv célja, hogy Tudományos érvekkel támassza alá: A családi ágy biztonságos és a legjobb módszer a csecsemő gondozására.

Az együttalvás ellen felhozott 3  érv cáfolata:

 

1. Bölcsőhalál fokozott kockázata

Az elmúlt 10-15 évben alaposan kutatták a bölcsőhalál okát, ezért sok dolgot sikerült tisztázni. Többek közt, hogy a bölcsőhalál nagyon keveseket érint. Azoknak kell címezni tehát a megelőzéssel kapcsolatos információkat, akik érintettek. Egy hasonló eset: A hurrikán is csak az év meghatározott időszakában, egy meghatározott területen fordul elő. Felesleges riogatni a hurrikán időszakán kívül , és azokat is, akik nem a veszélyeztetett zónában laknak.

A bölcsőhalál 3 fontos okát találták meg :

 1. A fejlődés egy meghatározott korszaka: Csak 1 és 4 hónapos kor között, ritka esetben 9 hónapos korig fordul elő.
 2. A bölcsőhalálra hajlamos csecsemő.
 3. Külső kockázati tényezők.

A kutatások szerint a bölcsőhalálra hajlamosító tényezők az alábbiak:

 1. Dohányzás. Terhesség előtt is, utána is, sőt a passzív dohányzás is.
 2. Hasonalvás, de ha az anya hasán alszik hason, az már nem.
 3. Tápszerrel etetés.
 4. Felügyelet nélkül hagyni pl. külön szobában.
 5. Részegség, kábítószer.
 6. Koraszülöttség.
 7. A magától nem ébredő csecsemők. Úgy tűnik, ez a leginkább meghatározó.
 8. Amikor nem a vér szerinti szülők gondozzák, náluk kétszer akkora eséllyel fordul elő.
 9. Az élet fordulópontjai a szülők életében pl. munka elvesztése, gyász stb. Egyetlen változás esetében nem találtak összefüggést a bölcsőhalállal: ez pedig amikor az anya otthagyja a teljes munkaidejű állását.
 10. Túl meleg a csecsemő testhőmérséklete.

 

2. Agyonnyomják a gyereket

A családi ágyat ellenzők szerint a felnőtt ráfekszik a csecsemőre és agyonnyomja. Az állatok a szoptatott kölykeik mellett fekszenek, és nem nyomják agyon. Amikor az anya szoptatja a csecsemőjét, úgy fekszik mellette, hogy biztonságos a csecsemőnek. A lábával és karjával mintegy bölcsőt képez neki. A karjával óvja a csecsemő fejét. Nézzük meg az alábbi képen. A tápszerrel táplált csecsemőknél teljesen másképp fekszik az anya a gyermeke mellett. Sokkal közelebb megy az anya arcához, a párnához, hiszen nem kell az emlője közelében lennie. Anya ágyban fekve szoptatja csecsemőjét, akinek biztonságos kis kuckót biztosít testével.

A szoptatott csecsemőknél tehát az anya a testével egy természetes biztonságot ad a csecsemőnek, nem fekszik rá. Más a helyzet, hogyha alkohol vagy kábítószer befolyása alatt van. Ez valóban komoly kockázatot rejt magában.

Az ágy veszélyes fekvőhely a csecsemőnek

Ha betartjuk az alapvető biztonsági követelményeket, semmilyen veszélyforrás nem marad.

 • Mentes mindenfajta puha párna jellegű dologtól: plüss állat, túl puha matrac.
 • Mentes zsinóroktól, drótoktól.
 • Nincsenek lyukak, rések, ahová leeshet, beszorulhat valamelyik tagja.
 • Az ágy széléről leesés ellen stabil leesés gátlóval kell védekezni, amely az ágyon végig folyamatos biztonságot nyújt.

A biztonságos alvás 7 pontja

Összeállítottuk a biztonságos együttalvás 7 legfontosabb feltételét:

 1. Ne dohányozz!
 2. Ne részegedj le!
 3. Szoptass! Ez tartja a gyermeked a biztonságos helyen.
 4. Egészséges gyermek. Bár a gyakorlat azt mutatja, hogy a kevésbé egészséges gyermeknek is jobb helye van a családi ágyban, erre vonatkozóan nincs elég tudományos kutatás, ezért hagytuk benne a listánkban.
 5. Feküdjön a hátán!
 6. Ne öltöztesd túl!
 7. Biztonságos fekhely, körbekerített, sok puhaságtól és drótoktól mentes.

 

A csecsemő az anyjához tartozik

A bölcsőhalál nagyon ritka, de senki sem akarja, hogy épp az ő csecsemője legyen az áldozata. Ha az együttalvás 7 pontját betartjuk, megalapozottan állíthatjuk, hogy csökkentjük a bölcsőhalál kockázatát. A szoptatott gyerekek kétharmada alkalmanként az anyjával alszik. A biztonságos fekhely mindennél előbbre való. Akár az autóban alszik, akár gyerekágyban, akár mózeskosárban. A nagyágy mellé helyezhető kiságy, amelynek oldala nyitott a nagyágy felé, egy jó kompromisszum lehet. Európában és Új Zélandon a kórházak csecsemőosztályain is nagyon elterjedt.

A kis néhány hetes újszülött alszik apa melkasán. Apa pedig egy kanapén ülve alszik, feje hátrabillenve. Aludjunk nyugodtan fotelban is. Micsoda különbség. A józan ész diktálja. Elaludhat az alvó apa hasán. A képen vegyük észre, hogy az apa keze csak ott van, nem tartja. Amint bármi zavaró dolog lép fel, az apa felébred.

Válasz a válaszkész csecsemőgondozás elleni érvekre

A régi módszerek mellett elkötelezettek 3 fő érvre támaszkodnak:

1.  A csecsemő tanuljon meg éjszaka aludni.

Semmilyen kutatás nem támasztja alá, hogy egy csecsemőnek át kellene aludnia az éjszakát. Sőt, épp az ellenkezőjét. Például a kéthetes csecsemő természetes biológiai alvásritmusa rövid alvásokból és rövid fentlétekből áll. Hogyha az anya nem alszik együtt a csecsemővel, a rövid fentlétek alatt sírni fog. Ha együtt alszik, szopik. Aki gyerekágyban altatja a gyermekét, 1-2 hónapon belül kialvatlan lesz és megoldás után kutat.

Az idő előrehaladtával egyre ritkábbbak lesznek az alvás-fentlét ciklusok és egy éves korára, már majdnem átalussza az éjszakát. Az alvás tréningünkön olyan módszert tanítunk, amelyen az alvásritmus a lehető legjobban megközelíti a természetest. A tréningünk alapja az alvás pszichológiáján alapszik. Ha az anya a csecsemő nélkül alszik:

 1. Kevesebb időt tud gondoskodni róla.
 2. A csecsemő kevesebbszer és jobban felkel, nem tud könnyen visszaaludni.
 3. Csökken az anyatej mennyisége.
 4. Rövidebb ideig szoptat.
 5. A csecsemő nyugtalanabb lesz, magasabb lesz a stresszhormon szintje.
 6. Hosszabbak lesznek a mély alvási periódusok.

Hogyha együtt alszik anya és a csecsemő: Egy tanulmányban összehasonlították az anya és csecsemőjének szívverését és légzését.Teljes szinkronitásban volt a felkelésük és az elalvásuk.

Diagramon látható, hogy csecsemő és anyja ébredése és elalvása szinkronban van.Tudományosan igazolt, hogy a csecsemőnek és az anyának is legjobb az alvása, ha kizárólagosan szoptatják és együtt alszanak.

2. A gyerek tanulja meg, ki az úr a házban

Azt mondják, az anya és a csecsemő nem ugyanazok. Mégis egyek valamennyire. A felső képen az inkubátorban elhelyezett csecsemő és anyja stresszes életjelei, alul az anyja mellett fekvő csecsemőé.

 • A felső diagram egy inkubátorban gondozott csecsemő szívverése és légzése. A gyermek sokszor, erősen izgatott állapotban volt.
 • Az alsó ábrán az együttalvó esetében látható a nyugalom és a béke. Az anya és újszülöttje egyszerűen összetartoznak.

Nils bergman így fogalmazott: A csecsemő természetes környezete az anyja teste. Ha az anyja ott van, légzése és szívverése stabil, alig van stresszhormon, minden rendben van. Hogyha külön vannak: a csecsemő sír, az anya stresszel. Végül mindketten elalszanak a kimerültségtől, de a csecsemő stresszhormon szintje nem csökken le, ő csak túlél. Ez az egész aztán kihatással van az idegrendszerének fejlődésére is.

3. A családi ágyas gyerek soha nem fog leválni a szüleiről

Ezt meg szokták toldani azzal, hogy soha nem fog járni, soha nem lesz szobatiszta. A valóság azonban az, hogy a csecsemő biológiai természeténél fogva fejlődik. Most már azonban kutatások bizonyítják, hogy abból a gyerekből, aki együtt aludt az anyjával:

 1. Hamarabb válik le, függetlenebb ember lesz.
 2. Kevesebb alvási problémája lesz.
 3. Könnyebben teremt kapcsolatokat.
 4. Nagyobb önbizalma lesz.Ez egyértelműen következik az ősbizalom kialakulásából, az idegrendszer stresszmentes fejlődéséből.

 

Az ellentmondó tudományos kutatásokról

Az egész üzleti élet, a tápszergyártók, gyermekbútor, játékgyártók, dohánygyárak mind olyan kutatásokat finanszíroznak és reklámoznak, amelyek az ő érdekeiket szolgálják. Nézzünk meg egy tudományos magazint: Nem ezek a cégek hirdetnek benne? Ők tehát formálják a közvéleményt és a közvélemény nagy erő. Pedig azok is kutatnak, akiknek nincs sok pénze, csak ők nem tudják reklámozni az eredményeiket. Ez egy lehetőség, hogy megismerd a tényeket a csecsemő alvásáról, mielőtt erről az életeteket nagyon meghatározó kérdésről döntesz.

 

Dal a biztonságos alvásról

Ne dohányozz, részegeskedj anya, 
Ciciden a piciny baba.
Egészséges kicsid a hátadon
Ne öltöztesd fel oly nagyon.
Nem kell túl sok puha párna,
veszélyes a drót és rámpa.
Vigyázz kics fejecskéjére
mikor szunyókál és éjjel.