A lelki nyugalom tíz parancsolata

Életprogram a fogorvosi rendlő falán (szövege a tartalomban)
 1. Mai nap törekszem arra, hogy a naopt a maga teljességében megéljem anélkül, hogy éeltem minden problémáját egyszerreakarjam megoldani.
 2. Ma igen nagy figyelmet fordítok viselkedésemre: nemeslelkűságre törekszem senkit sem bírálok, sőt arra sem törekszem, hogy másokat helyreigazítsak, vagy kijavítsak… csak magamat.
 3. Abban a boldog biztonságban fogok élni, hogy boldogságra születtem, nemcsak a másvilági, hanem az evilági boldogságra is.
 4. Ma alkalmazkodom a körülményekhez, anélkül, hogy a körülmények alkalmazkodjanak az én kívánságomhoz.
 5. Ma tíz percet szánok az időmből, egy jó olvasmányra. A lélek életéhez ugyanis a jó olvasmány ugyanannyira fontos, mint testnek a táplálék.
 6. Ma igyekszem valami jót tenni, és erről senkinek sem beszélni.
 7. Ma igyekszem valami olyasmit tenni, amihez semmi kedvem sincsen. Ha belülről megbántva érzem magamat, gondoskodom róla, hogy senki se vegye észre.
 8. Ma újra részletes programot állítok össze. Lehet, hogy nem sikerül mindent pontosan véghezvinnem, de akkor is ragaszkodom hozzá. Két rossztól tartózkodom: a kapokodástól és a határozatlanságtól.
 9. Szilárdan hiszek abban – akkor is ha a körülmények néha az ellenkezőjét mutatják, hogy az Isten gondviselés úgy törődik velem, mintha egyedül volnék a világban.
 10. Ma nem félek.. Különösen nem riadok vissza attól, hogy örüljek a világ minden szépségének, higgyek Isten elmondhatatlan jóságában. Nekem adatott meg, hogy 12 órán át jót tegyek.

XIII. János pápa, (1881-1963)

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete