József Attila az igazságkereső

„Miért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
 Miért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis”

Tízéves voltam, amikor Latinovits Zoltán e sorokat szavalta egy sercegős lemezen. Mégis, soha nem figyeltem fel rá, hogy József Attila az első mondat után kérdőjelet tett, míg a második után felkiáltójelet. Ennek felfedezésig hosszú utat tettem meg.

Gyermekkori naplómat olvasva úgy tűnik, sosem kételkedtem abban, hogy létezik az igazság. Abban kételkedtem, hogy én magam képes leszek-e szembenézni vele. Úgy éreztem a többi ember az oka annak, hogy nem leplezhetem le az igazságot. Nietzsche volt a kedvenc íróm, aki éles látó logikájával ki merte mondani azt az igazságot. Sorsa azonban nyugtalanított: Ha ő tudta az igazságot, miért őrült meg? Úgy éreztem, egyedül képtelen vagyok előbbre jutni. Egészen addig, amíg meg nem egyetlen egy ismertem hiteles keresztény embert sem.

Megtérésemet követően ismertem fel, hogy mik gátoltak abban, hogy igazságot leleplezzem. Az egyik ilyen akadályozó tényező a példaképek hiánya volt. Minden példakép távolibbnak tűnt, mint maga az amerikai elnök. Hiába kezdtem el lelkesen olvasni a szentek életét, unalmas és érthetetlen volt.

A dolgozatomat eleinte az inspirálta, hogy emberközelivé tegyem Szent Ágoston, aki – úgy vélem – hozzám hasonlóan hosszú utat tett meg élete első felében. E dolgozat megírása közben azonban felfedeztem: Valójában olyan történetekre lenne szükségem, melyekben biztatást találok életem hátralévő részéhez is.

József Attilának a XX. század nagy elbeszélőjéhez írt verse jut eszembe:

„Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
 de mi férfiak férfiak maradjunk
 és nők a nők – szabadok, kedvesek
 - s mind ember, mert az egyre kevesebb...
 Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen,
 Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
 néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
 fehérek közt egy európait.”

Források:

 • József Attila: Két hexameter.
 • József Attila: Thomas Mann üdvözlése.

Olvasóim ajánlják:

 • EgypercesekRövid írások, amelyek valahogy kipattantak a fejemből.
 • Egy szürke öltönyös férfi a felolvasóasztalnál áll és beszél egy gyöngyörű templomb szentélyében. VonzásbanA kaposvári egyházmegyei zsinat szentmiséje előtt elhangzott tanúságtételem. Arra kértek fel, hogy beszéljek röviden arról, mi vonzott az egyházba.
 • Egy tigris fekszik aléltan egy fiatalember ölében, mintha csak egy kiscica lenne. Ezoterika a ParkeremJóga, Popper Péter, Pi élete és Assisi Szent Ferenc együtt egy bejegyzésben, és végül minden érthető lesz.
 • A barnára-sötétbarnára sült kenyér megkenve vízzel. KenyérsütésMegkértek, hogy írjam le, hogyan készítem a kenyeret, amelyet általában nagyon szeretnek azok, akiknek jut belőle.
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Egy Szentírás drap borítóban Új és hatalmas!Egy élőszóban előadott tanúságtételem arról, mit tett velem a Katolikus Egyház tanítása, és mi köze van ennek Kafarnaumhoz és Jézushoz.
 • Egy meditáló ember kezeinek művészi ábrázolása, mély bordó, bűnbánatra utaló színnel. szabályos meditáló tartásban (hüvelyk és mutatóujj összeér). Szabadulás az ezoterikábólÉvekig tartott, míg kilábaltam az ezoterikából. Első áldozásom 16. évfordulóján szentségimádás közben fogalmaztam meg ezt a tanúságtételt arról, hogyan kaptam választ a szorongató kérdésre: az ezotériában vagy Jézusban higgyek?
 • Illusztráció: A középpontban egy jógaülésben ülő ember, 7 csakrája színes pontokkal megjelölve, körülötte a csakráiból kiáramló energia. Krisztus vagy ezoterikaMiért mondtam nemet az asztrológiára, homeopátiára, reikire, jövendőmondásra, transzlégzésre, prána-evészetre, Krisna-tudatra (Háre Krisna), tantrára és a többi ezoterikus katyvaszra.
 • Biciklizem, hátamon batyukötésben a kislányom, rajta hordozóskabát. Kerékpáron hordoztam8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon . A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása volt számomra egész addig, amíg egy rendőr megállított.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete