József Attila az igazságkereső

„Miért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
 Miért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis”

Tízéves voltam, amikor Latinovits Zoltán e sorokat szavalta egy sercegős lemezen. Mégis, soha nem figyeltem fel rá, hogy József Attila az első mondat után kérdőjelet tett, míg a második után felkiáltójelet. Ennek felfedezésig hosszú utat tettem meg.

Gyermekkori naplómat olvasva úgy tűnik, sosem kételkedtem abban, hogy létezik az igazság. Abban kételkedtem, hogy én magam képes leszek-e szembenézni vele. Úgy éreztem a többi ember az oka annak, hogy nem leplezhetem le az igazságot. Nietzsche volt a kedvenc íróm, aki éles látó logikájával ki merte mondani azt az igazságot. Sorsa azonban nyugtalanított: Ha ő tudta az igazságot, miért őrült meg? Úgy éreztem, egyedül képtelen vagyok előbbre jutni. Egészen addig, amíg meg nem egyetlen egy ismertem hiteles keresztény embert sem.

Megtérésemet követően ismertem fel, hogy mik gátoltak abban, hogy igazságot leleplezzem. Az egyik ilyen akadályozó tényező a példaképek hiánya volt. Minden példakép távolibbnak tűnt, mint maga az amerikai elnök. Hiába kezdtem el lelkesen olvasni a szentek életét, unalmas és érthetetlen volt.

A dolgozatomat eleinte az inspirálta, hogy emberközelivé tegyem Szent Ágoston, aki – úgy vélem – hozzám hasonlóan hosszú utat tett meg élete első felében. E dolgozat megírása közben azonban felfedeztem: Valójában olyan történetekre lenne szükségem, melyekben biztatást találok életem hátralévő részéhez is.

József Attilának a XX. század nagy elbeszélőjéhez írt verse jut eszembe:

„Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
 de mi férfiak férfiak maradjunk
 és nők a nők – szabadok, kedvesek
 - s mind ember, mert az egyre kevesebb...
 Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen,
 Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
 néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
 fehérek közt egy európait.”

Források:

 • József Attila: Két hexameter.
 • József Attila: Thomas Mann üdvözlése.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete