Mi az igazság?

Az igazságot évezredek óta keresi az ember. Nem csitult e vágy a názáreti Jézus élete óta sem. Mikor Pilátus kihallgatta őt, talán minden ember nevében kérdezte Jézustól: „Mi az igazság?” (Jn 18,38).

Ha a válaszadás első látásra talán könnyű feladatnak tűnik is, valójában mégsem az. Az ember például évezredek óta látja a csillagokat az égen. Ezekre az éjszaka világító fénypontokra már rendkívül sok leírás, s még több magyarázat született. Vajon igazat mondunk-e, ha úgy írjuk le az éjszakai égboltot, mint a földet beborító fekete leplet, melynek lyukain keresztül a nap fénye sugárzik be? Vajon nem vezetjük-e félre magunkat és másokat is, ha a csillagokat egyszerűen csak fénylényeknek gondoljuk? Vagy talán csak a szigorú természettudományos leírás volna az érvényes?

Az igazságnak másnak és többnek kell lennie annál, mint amit gondolunk róla. Íme az igazság néhány megközelítése:

 1. „A közönséges hétköznapi nyelvhasználat szerint az igazság a kijelentés megegyezése az általa jelölt tényállással.”  Például igazat állítunk azzal, hogy „a nap egy világító égitest.”
 2. Az igazság mindenki számára igaz. Egy vak ember például nem látja, hogy a nap világít, de ettől függetlenül ezen állítás igazsága nem kétséges. Az igazság tehát egy tárgyilagos nézőpont arról, amely meghaladja az egyes szám első személy nézőpontját.
 3. Az igazság, amivel szemben állást kell foglalnunk: el kell utasítanunk vagy el kell fogadnunk. Mivel az igazság mindenki számára igaz, ezért bennünket is döntés elé állít. Az igazságot akár elfogadjuk, akár elutasítjuk, normatívvá válik számunkra, parancs-jellege lesz.

A felsoroltakon kívül az igazságnak sok egyéb megközelítése létezik. Annyit azonban biztosan állíthatunk, hogy az igazság több, mint egy elmélet. Az igazság keresése pedig nemcsak intellektuális munka. Íme egy konkrét példa.

Források:

 1. Karl Rahner – Herbert Vorgrimler: Teológiai kisszótár, Szent István Társulat, Budapest, 1980.
 2. Vesd össze: Fides et ratio 27.
 3. Vesd össze: az optio fundamentalis gondolatával. Weber, Helmut: Általános erkölcsteológia. Hívás év válasz, Szent István Társulat, Budapest, 2001. 260-274.

Olvasóim ajánlják:

 • EgypercesekRövid írások, amelyek valahogy kipattantak a fejemből.
 • Egy szürke öltönyös férfi a felolvasóasztalnál áll és beszél egy gyöngyörű templomb szentélyében. VonzásbanA kaposvári egyházmegyei zsinat szentmiséje előtt elhangzott tanúságtételem. Arra kértek fel, hogy beszéljek röviden arról, mi vonzott az egyházba.
 • Egy tigris fekszik aléltan egy fiatalember ölében, mintha csak egy kiscica lenne. Ezoterika a ParkeremJóga, Popper Péter, Pi élete és Assisi Szent Ferenc együtt egy bejegyzésben, és végül minden érthető lesz.
 • A barnára-sötétbarnára sült kenyér megkenve vízzel. KenyérsütésMegkértek, hogy írjam le, hogyan készítem a kenyeret, amelyet általában nagyon szeretnek azok, akiknek jut belőle.
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Egy Szentírás drap borítóban Új és hatalmas!Egy élőszóban előadott tanúságtételem arról, mit tett velem a Katolikus Egyház tanítása, és mi köze van ennek Kafarnaumhoz és Jézushoz.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Biciklizem, hátamon batyukötésben a kislányom, rajta hordozóskabát. Kerékpáron hordoztam8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon . A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása volt számomra egész addig, amíg egy rendőr megállított.
 • Assisi Szent Ferenc portréja A szegénység menőÖnkéntes szegénység? Soha nem volt népszerű, pedig a derűs és boldog életnek ez az egyik titka.
 • + gyerekugrál a trambulinban, csurom vizesek. A rózsa virágzik. Mit kívánok a gyerekeimnek?Az én válaszom nem az, hogy sikert, boldogságot és egészséget. Ennél sokkal egyszerűbb és sokkal többet érő kincset kívánok nekik.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete