Mi az igazság?

Az igazságot évezredek óta keresi az ember. Nem csitult e vágy a názáreti Jézus élete óta sem. Mikor Pilátus kihallgatta őt, talán minden ember nevében kérdezte Jézustól: „Mi az igazság?” (Jn 18,38).

Ha a válaszadás első látásra talán könnyű feladatnak tűnik is, valójában mégsem az. Az ember például évezredek óta látja a csillagokat az égen. Ezekre az éjszaka világító fénypontokra már rendkívül sok leírás, s még több magyarázat született. Vajon igazat mondunk-e, ha úgy írjuk le az éjszakai égboltot, mint a földet beborító fekete leplet, melynek lyukain keresztül a nap fénye sugárzik be? Vajon nem vezetjük-e félre magunkat és másokat is, ha a csillagokat egyszerűen csak fénylényeknek gondoljuk? Vagy talán csak a szigorú természettudományos leírás volna az érvényes?

Az igazságnak másnak és többnek kell lennie annál, mint amit gondolunk róla. Íme az igazság néhány megközelítése:

 1. „A közönséges hétköznapi nyelvhasználat szerint az igazság a kijelentés megegyezése az általa jelölt tényállással.”  Például igazat állítunk azzal, hogy „a nap egy világító égitest.”
 2. Az igazság mindenki számára igaz. Egy vak ember például nem látja, hogy a nap világít, de ettől függetlenül ezen állítás igazsága nem kétséges. Az igazság tehát egy tárgyilagos nézőpont arról, amely meghaladja az egyes szám első személy nézőpontját.
 3. Az igazság, amivel szemben állást kell foglalnunk: el kell utasítanunk vagy el kell fogadnunk. Mivel az igazság mindenki számára igaz, ezért bennünket is döntés elé állít. Az igazságot akár elfogadjuk, akár elutasítjuk, normatívvá válik számunkra, parancs-jellege lesz.

A felsoroltakon kívül az igazságnak sok egyéb megközelítése létezik. Annyit azonban biztosan állíthatunk, hogy az igazság több, mint egy elmélet. Az igazság keresése pedig nemcsak intellektuális munka. Íme egy konkrét példa.

Források:

 1. Karl Rahner – Herbert Vorgrimler: Teológiai kisszótár, Szent István Társulat, Budapest, 1980.
 2. Vesd össze: Fides et ratio 27.
 3. Vesd össze: az optio fundamentalis gondolatával. Weber, Helmut: Általános erkölcsteológia. Hívás év válasz, Szent István Társulat, Budapest, 2001. 260-274.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete