Miért nem adunk zsebpénzt?

Kedves Csabi!

Sok osztálytársad már zsebpénzt kap. Tegnap ismét megkérdezted, hogy miért nem adunk zsebpénzt neked. Azt mondtuk, hogy nincs rá szükséged, mert tőlünk mindent megkapsz, amire szükséged van. Most azt kell megtanulnod, hogy felnőttként munkával tudd megkeresni a kenyeredet, hogy értékelni tudd azt, amid van.

Képzeld el, gyerekkoromban az én szüleimről azt hittem, hogy gazdagok, erre ők mindig azt mondták, hogy szegények. Akkor derült ki, hogy valóban azok, amikor el szerettem volna költözni otthonról. Csillagász szerettem volna lenni vagy zongorista. Csak azért kezdtem el pénzügyi pályán dolgozni, hogy saját lakásom legyen. Erre akkor semmi más lehetőségem nem volt. Sok-sok évet dolgoztam, mire meglett a saját lakásom. Még egy ideig gyűjtögettem, mert az a lány, akivel családot akartam alapítani egy nagy budai családi házat akart nekünk. Mikor aztán meglett, elhagyott és vitte a munkával keresett pénz jó részét is. Nagyon sok pénz volt ez. Nehezen jött, és könnyen ment.

Persze rádöbbentem, hogy a csudának kell budai villa. visszafizettem a hitelemet, vettem egy normális lakást. Ismerőseim közül sokan fejüket csóválták: Miért fizetem vissza a forint alapú hitelt, inkább fektessem be. Én azonban fellélegeztem: végre nincs hitelem. Sőt addigra olyan szakember lettem, akiért fejvadászoknak fizettek. Úgy döntöttem: amint lehet abbahagyom ezt, és saját üzletemet valósítom meg.

A 20 évi tapasztalat és felsőfokú képzettségek birtokában teljesen egyértelmű volt, hogy embereknek adok majd pénzügyi tanácsokat. Ez azonban nem működött volna, mert én bolondságnak tartom a meggazdagodást. Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint gazdagnak a mennyek országába jutni – mondja Jézus.

Viszont az emberek pénzére sokan igényt tartanak. Ráadásul kihasználják azt, hogy az iskolában semmit sem tanítanak a pénzről. Ezért szeretnélek én megtanítani a legfontosabb pénzügyi szabályokra. Éles kést sem adunk a gyerek kezébe, előbb megtanítjuk használni. Pénzzel ugyanez a helyzet. Késre szükséged van minden nap, pénzre pedig egyelőre nincsen.

Épp a napokban történt, hogy nagyon sok szegény embernek lopták el a pénzét. Egyeseknek azért, mert nem ismerték a legalapvetőbb pénzügyi szabályokat sem. Másoknak azért, mert azt hitték, munka nélkül is meggazdagodhatnak. Olyanok is voltak, akik teljesen ártatlanok voltak: muszáj volt a pénzüket odaadni. Szeretnélek felkészíteni arra, hogy felismerd a csalókat, és ne engedj a meggazdagodás kísértésének. Ezért nemsokára írni fogok neked a pénz szerintem leges legfontosabb szabályáról: hogyan lesz pénz munkából és hogyan munka nélkül.