Jóléti társadalmak = homokra épített társadalmak!?

Iszlám terror statisztikai elemzése 2001 és 2012 között.

Politikusaink többsége láthatóan két nagyon lényeges problémával nem tudnak mit kezdeni. Az egyik, hogy mit tegyenek a nem egészségügyi kategóriába tartozó terror-járvánnyal. A másik, hogy mi legyen a jóléti társadalmakba menekülőkkel. Mindkettőben érintett vagyok: feleségem nagyapja szerb terroristák elől menekült (lásd: Bukovinai székelyek: az újrakezdés művészei című írásomban). Szerencsére az akkori kormányunk úgy gondolta: gondoskodik róluk.

Az iszlám terror nem először harcot hirdetett a kereszténység ellen

A fenti térkép nem egy mai darab. Az ezredforduló óta fokozódó életveszélyben vagyunk a terror járvánnyal szemben.  Vajon mekkora a valószínűsége, hogy iszlám támadásnak vagyunk kitéve? A föld egyötödén még nem történt terror, de van, ahol 1 százalék eséllyel lesz valaki áldozat. Az adatok 2001. szeptember 10 és 2012. december 23 közötti 288 ezer terrortámadás elemzése alapján számolták ki

Az AIDS ellenszerét kutatólaboratóriumokban kutatják. De mi a terrornak az ellenszere? Talán a terror? Ahogy ezt eddig mindig elintézték. Az győz, aki az erősebb. Hogy ki az erősebb, az csak a végén derül ki, miután az emberiség jelentős részét kölcsönösen megölik.

Ugye emlékszünk arra, hogy a világ politikusai ugyanilyen tehetetlenül nézték Hitler terrorszervezetének erősödését? Mire észbe kaptak, már késő volt. Sok száz millió ember halt meg, és a világháború terheit még generációkon keresztül viseljük. De talán hasonló történt a XV. században is, akkor is az iszlám terjeszkedett. Most sokadszor fog ugyanez megismétlődni?

Ausztrál menekültek egy feliratot tartanak kezükben: A probléma az, hogy a menekülteket problémaként kezelik.
A probléma az, hogy a menekültekkel való foglalkozás probléma

A menekültek ügye sem ismeretlen a történelemben. A biztonságosabb társadalmak sokszor befogadták a szerencsétlen embereket, akik saját szülőföldjükön embertelen módon tudtak volna csak létezni. Ez azonban valami más. Itt nem csak menekültekről van szó.

Egy ausztrál cikk címe ez: Miért van az, hogy a pénzek a másodperc tört része alatt ingyen áramlanak az egyik országból a másikba, míg más embereket éhhalálra ítélnek?

Hogyan tovább Európa?

Nem kell nagy látnoki képesség ahhoz, hogy belássuk: a totalitárius hatalmak egyszer el fognak bukni, de addig halál jár a nyomukban. Volt már kommunizmus, fasizmus. Most jön az iszlám fundamentalizmus.  Legyünk reálisak: a virágzó társadalmak helyén egyszer kinő a fű és az erdő, ha a hatalom meghasonlik önmagával. Ahogy József Attila fogalmazta Nagyon fáj című versében: „Azt tagadta meg, amit ér.”

Hallja míg él.
Azt tagadta meg, amit ér.
Elvonta puszta kénye végett

kívül-belől
menekülő élő elől
a legutolsó menedéket.

Idézhetném Pierre abbé mondta: a XXI. század vagy szolidáris lesz, vagy nem lesz XXI. század. A társadalmunk az emberekből áll, és az emberekért van. Az Európai unióban az emberek jó része végtelen pénz- és élvezet hajhászásukban téli álomban szenderegnek, és csak remélem, hogy hamarabb felébrednek, mint ahogy halál-mester eljön hozzájuk.

Vagy megmentjük Európát, vagy összedől mint egy kártyavár. Az imádkozó emberek, imádkozó politikusok megmenthetik, ahogy ez már sokszor megtörtént annyiszor a történelem folyamán. Talán rájönnek, hogy a totalitárius rendszer felé elindult Uniónk elkerülhetetlen vége az összeomlás. És vajon mennyit ér az űrtechnika és a többi csodás eredményünk az iszlám fundamentalistáknak?