Jóléti társadalmak = homokra épített társadalmak!?

Iszlám terror statisztikai elemzése 2001 és 2012 között.

Politikusaink többsége láthatóan két nagyon lényeges problémával nem tudnak mit kezdeni. Az egyik, hogy mit tegyenek a nem egészségügyi kategóriába tartozó terror-járvánnyal. A másik, hogy mi legyen a jóléti társadalmakba menekülőkkel. Mindkettőben érintett vagyok: feleségem nagyapja szerb terroristák elől menekült (lásd: Bukovinai székelyek: az újrakezdés művészei című írásomban). Szerencsére az akkori kormányunk úgy gondolta: gondoskodik róluk.

Az iszlám terror nem először harcot hirdetett a kereszténység ellen

A fenti térkép nem egy mai darab. Az ezredforduló óta fokozódó életveszélyben vagyunk a terror járvánnyal szemben.  Vajon mekkora a valószínűsége, hogy iszlám támadásnak vagyunk kitéve? A föld egyötödén még nem történt terror, de van, ahol 1 százalék eséllyel lesz valaki áldozat. Az adatok 2001. szeptember 10 és 2012. december 23 közötti 288 ezer terrortámadás elemzése alapján számolták ki

Az AIDS ellenszerét kutatólaboratóriumokban kutatják. De mi a terrornak az ellenszere? Talán a terror? Ahogy ezt eddig mindig elintézték. Az győz, aki az erősebb. Hogy ki az erősebb, az csak a végén derül ki, miután az emberiség jelentős részét kölcsönösen megölik.

Ugye emlékszünk arra, hogy a világ politikusai ugyanilyen tehetetlenül nézték Hitler terrorszervezetének erősödését? Mire észbe kaptak, már késő volt. Sok száz millió ember halt meg, és a világháború terheit még generációkon keresztül viseljük. De talán hasonló történt a XV. században is, akkor is az iszlám terjeszkedett. Most sokadszor fog ugyanez megismétlődni?

Ausztrál menekültek egy feliratot tartanak kezükben: A probléma az, hogy a menekülteket problémaként kezelik.
A probléma az, hogy a menekültekkel való foglalkozás probléma

A menekültek ügye sem ismeretlen a történelemben. A biztonságosabb társadalmak sokszor befogadták a szerencsétlen embereket, akik saját szülőföldjükön embertelen módon tudtak volna csak létezni. Ez azonban valami más. Itt nem csak menekültekről van szó.

Egy ausztrál cikk címe ez: Miért van az, hogy a pénzek a másodperc tört része alatt ingyen áramlanak az egyik országból a másikba, míg más embereket éhhalálra ítélnek?

Hogyan tovább Európa?

Nem kell nagy látnoki képesség ahhoz, hogy belássuk: a totalitárius hatalmak egyszer el fognak bukni, de addig halál jár a nyomukban. Volt már kommunizmus, fasizmus. Most jön az iszlám fundamentalizmus.  Legyünk reálisak: a virágzó társadalmak helyén egyszer kinő a fű és az erdő, ha a hatalom meghasonlik önmagával. Ahogy József Attila fogalmazta Nagyon fáj című versében: “Azt tagadta meg, amit ér.”

Hallja míg él.
Azt tagadta meg, amit ér.
Elvonta puszta kénye végett

kívül-belől
menekülő élő elől
a legutolsó menedéket.

Idézhetném Pierre abbé mondta: a XXI. század vagy szolidáris lesz, vagy nem lesz XXI. század. A társadalmunk az emberekből áll, és az emberekért van. Az Európai unióban az emberek jó része végtelen pénz- és élvezet hajhászásukban téli álomban szenderegnek, és csak remélem, hogy hamarabb felébrednek, mint ahogy halál-mester eljön hozzájuk.

Vagy megmentjük Európát, vagy összedől mint egy kártyavár. Az imádkozó emberek, imádkozó politikusok megmenthetik, ahogy ez már sokszor megtörtént annyiszor a történelem folyamán. Talán rájönnek, hogy a totalitárius rendszer felé elindult Uniónk elkerülhetetlen vége az összeomlás. És vajon mennyit ér az űrtechnika és a többi csodás eredményünk az iszlám fundamentalistáknak?

 

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete