A szegénység menő

Assisi Szent Ferenc portréja

1. A Bibliai alapok

Azt írja a Biblia: Boldogok a szegények, meg azt is, hogy nehezebb a gazdagnak bejutni a mennyországba, mint tevének átmenni a tű fokán. Sok más idézetet is idetehetnék még. A kortársaim közül kevés emberrel találkoztam, akik elhiszik e mondatokat. A történelemben azonban van néhány. A legismertebb Giovanni di Pietro Bernardone, akit Assisi Szent Ferenc névvel ruházott fel a Katolikus Egyház. De rengetegen vannak. Remete Pál is, Benedekről is Battyhány-Strattmann László, Pál apostol stb.

2. Kipróbáltam a vagyonosságot is

Szüleim vagyontalanok voltak, én is így indultam. Aztán valahogy vagyonos lettem. Nekem nem tetszett a vagyonos élet. Egyrészről mindig akörül forgott a gondolatom: hogyan tartsam meg a már megszerzett vagyonomat. Másrészről elképesztően zavart és igazságtalannak tartottam, hogy ugyanannyi munkával mint mások sokkalta több pénzt keresek meg. Miért adatott meg nekem ez, és másoknak miért nem? Erre a kérdésre nincs jó válasz.

3. Mintát adni a gyermekeimnek

A vagyonos életnek van egy jellegzetessége: egy ember dönt arról, mire költik a vagyont. Ezek a döntések szubjektívek és nagyon igazságtalanok. Ki ruházza fel azt az embert azzal a hatalommal, hogy mások sorsa felett rendelkezzen? A családi életben a szülők döntenek a pénzről. Ha van pénz, akkor olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy a tízezer forintos játékot vegyék-e meg, vagy pedig az ötvenezer forintos. Milyen kritériumok alapján lehet ezt eldönteni?

A szegény családokban nincs ilyen kérdés. A gyerekek látják és megértik, hogy a megélhetésért dolgozni kell. Amit megszerzünk magunknak a pénzből, az nem tartós, és hamar elveszti a varázsát. Ahelyett, hogy a materiális világ dolgai körül forogna a gyerekek agya, inkább képesek ráérezni az élet csodálatosságára, azokra az ajándékokra, amelyeket Istentől kaptunk.

4. A kiszámíthatatlan jövő

Az emberek jelentős része úgy él, mintha azt gondolnák, az életük mindig ilyen lesz. Azt hiszik, hogy a szenvedés megspórolható dolog. Azt hiszik, hogy a béke örökké tart. 30 éve szocializmus volt, mindenkinek volt munkája, nem volt internet. De ki tudja, milyen lesz a világ 30 év múlva? Ivóvízhiány várható, Európának nem lesz pénze fizetni a nyugdíjasait, más kontinensekről jövő emberek elárasztják földjeinket. A politikusainkat ismerve kár feltételezni, hogy Európa vagyonának tetemes részét nem háborúra vagy más felesleges dolgokra pazarolja. Néhány vagyonos ember majd szétosztja a vagyonát másoknak, és ezzel óriási dolgot tesz majd.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete