A szegénység menő

Assisi Szent Ferenc portréja

1. A Bibliai alapok

Azt írja a Biblia: Boldogok a szegények, meg azt is, hogy nehezebb a gazdagnak bejutni a mennyországba, mint tevének átmenni a tű fokán. Sok más idézetet is idetehetnék még. A kortársaim közül kevés emberrel találkoztam, akik elhiszik e mondatokat. A történelemben azonban van néhány. A legismertebb Giovanni di Pietro Bernardone, akit Assisi Szent Ferenc névvel ruházott fel a Katolikus Egyház. De rengetegen vannak. Remete Pál is, Benedekről is Battyhány-Strattmann László, Pál apostol stb.

2. Kipróbáltam a vagyonosságot is

Szüleim vagyontalanok voltak, én is így indultam. Aztán valahogy vagyonos lettem. Nekem nem tetszett a vagyonos élet. Egyrészről mindig akörül forgott a gondolatom: hogyan tartsam meg a már megszerzett vagyonomat. Másrészről elképesztően zavart és igazságtalannak tartottam, hogy ugyanannyi munkával mint mások sokkalta több pénzt keresek meg. Miért adatott meg nekem ez, és másoknak miért nem? Erre a kérdésre nincs jó válasz.

3. Mintát adni a gyermekeimnek

A vagyonos életnek van egy jellegzetessége: egy ember dönt arról, mire költik a vagyont. Ezek a döntések szubjektívek és nagyon igazságtalanok. Ki ruházza fel azt az embert azzal a hatalommal, hogy mások sorsa felett rendelkezzen? A családi életben a szülők döntenek a pénzről. Ha van pénz, akkor olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy a tízezer forintos játékot vegyék-e meg, vagy pedig az ötvenezer forintos. Milyen kritériumok alapján lehet ezt eldönteni?

A szegény családokban nincs ilyen kérdés. A gyerekek látják és megértik, hogy a megélhetésért dolgozni kell. Amit megszerzünk magunknak a pénzből, az nem tartós, és hamar elveszti a varázsát. Ahelyett, hogy a materiális világ dolgai körül forogna a gyerekek agya, inkább képesek ráérezni az élet csodálatosságára, azokra az ajándékokra, amelyeket Istentől kaptunk.

4. A kiszámíthatatlan jövő

Az emberek jelentős része úgy él, mintha azt gondolnák, az életük mindig ilyen lesz. Azt hiszik, hogy a szenvedés megspórolható dolog. Azt hiszik, hogy a béke örökké tart. 30 éve szocializmus volt, mindenkinek volt munkája, nem volt internet. De ki tudja, milyen lesz a világ 30 év múlva? Ivóvízhiány várható, Európának nem lesz pénze fizetni a nyugdíjasait, más kontinensekről jövő emberek elárasztják földjeinket. A politikusainkat ismerve kár feltételezni, hogy Európa vagyonának tetemes részét nem háborúra vagy más felesleges dolgokra pazarolja. Néhány vagyonos ember majd szétosztja a vagyonát másoknak, és ezzel óriási dolgot tesz majd.