Assisi Szent Ferenc naphimnusza + saját gondolataim

Évek óta elmegyek imádkozni a hajnali órákban. Szeretem a napfelkeltére időzíteni. Ekkor imádkozom el a Naphimnuszt. Annyiszor elmondtam már, hogy egyre többször van vágyam saját szavaimat hozzáadni az imádsághoz. Valahogy így hangzik.

Áldott légy Uram, és minden alkotásod, kiváltképp nap bátyánk. Ő nappalt ád, világosságot, és mindent megvidámít. Szép, fényes, ragyogással ékes, a te képedre. Kérlek add, hogy ne a pusztító sugarai érjék a földet, hanem az, ami éltet minden élőlényt a földön. Ne a globális felmelegedés okozza a gyermekeink pusztulását!

Áldott legyen hold nénénk és minden csillaga az égnek. Őket az égre szórtad és szépek, kedvesek és csillogók. Add, hogy az ember csak ésszel akarja felfedezni a végtelenség törvényeit és idejét inkább embertársaira fordítsa!

Áldott legyen Urunk szél öcsénk: a levegő, a felhő, a hó, a derűs és borús idő. kik által éltetsz mindent, ami él. Add, hogy megtanuljuk okosan hasznosítani az erejét!

Áldott legyen Urunk víz húgunk, Oly hasznos, tiszta, alázatos. Add, hogy minden emberhez eljusson az éltető ereje, és ne legyen soha háború miatta.

Áldott legyen Urunk tűz bátyánk. Ő ad meleget otthonainkba. Szép ő, erős, vidám. Kérlek adj mindenkinek elegendő meleget az életben maradáshoz!

Áldott legyen Urunk földanya nénénk! Ő táplál minket. Mindenféle gyümölcsöt terem, füveket és színes virágokat. Oly nagy veszélyben van most. Segíts neki, hogy a Jézus eljöveteléig el tudjon tartani bennünket mindannyiunkat, hogy éhen ne pusztuljunk.

Áldjon mi Urunk minden ember, kit üldöznek, ki háborúban él, kit baj és szenvedés gyötör, de szerelmedért tűr és megbocsát másoknak. Add, hogy tanuljunk tőlük tűrésben, imádságban. Ne féljünk  szenvedni érted, és ne adjunk mindent oda  kényelemért és biztonságért!

Áldott legyen testvérünk a földi halál, ki elől élő ember el nem futhat. Igazán taníts meg minket hinni abban, hogy ez a veled való találkozás pillanata!

Áldjuk az Urat és dicsérjük őt, és minden időben keressük akaratát! Ámen.

 

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete