Aki az igazságot keresi, előbb-utóbb katolikus lesz

Miért gondolom így? Mert ezt tapasztaltam. Ha valaki ragaszkodik az igazsághoz, akinek fontos az igazság, az előbb utóbb megérti, megtapasztalja, hogy amit a katolikus egyház tanít, messze igazabb bármi másnál. A saját tapasztalataimra támaszkodom.

Sokáig azért nem foglalkoztam a katolikusokkal, mert a katolikus embereket gőgös, önző embereknek ismertem meg, akik mindig magas lóról beszélnek. Ezt az érv csak arra volt jó, hogy távol tartson azoktól, akik viszont nem ilyenek. Vallási képmutatás mindig is volt és lesz. Voltak, akiknek pappal volt rossz tapasztalatuk. Dehát ki a pap? A tökéletesség? Nem. Ő is egy ember. Nonszensz, hogy azt várjuk el bármilyen embertől, hogy tökéletes legyen.

Engem kevésbé, de másokat jobban zavart, hogy milyen aljasságokat tettek a katolikus egyház nevében. Ez nem jelenti azt, hogy az Isten akaratával tették. Valaki hozhat rossz döntést úgy is, ha Istenben hisz. Leginkább pedig sokszor éppen azok hivatkoznak a legerősebben Istenre, akik a gonoszságukat akarják úgymond legitimizálni.

Egyik barátom volt kiakadva Galilei esetén. Én viszont utánanéztem. Az igazság az, hogy éppen egy pap fedezte fel, hogy a nap körül forog a föld. Galilei saját személyisége miatt került szoros helyzetbe. Az egyház vezetőit csalárd módon kijátszva jelentette meg a könyvét. Aki nem hiszi el, olvassa el Koestler: Alvajárók című könyvét erről.

Volt egy időszak az életemben, amikor az egészséget tartottam a legfontosabbnak. Nem csoda,  hiszen édesanyám hosszan szenvedett a ráktól. Éppen az egészségért folytatott küzdelemben siketültem meg. Egy influenza elleni oltást kértem, és két hét múlva elvesztettem a hallásomat a bal fülemre. Ez a tapasztalat egycsapásra megszüntette bennem azt a hitet, hogy az egészségem teljesen az én kezemben van. Sokan viszont még óriási pénzeket és energiákat áldoznak arra, hogy fenntartsák fiatalságukat, egészségüket, mert elhiszik, hogy ez a boldogság.

Aztán abban is hittem, hogy az anyagi jólét a fontos. El is jutottam egzotikus vidékekre, és volt is „szellemi orgazmusom” tőle. Mexikóban azonban felnéztem az égre, és láttam, hogy kék az ég. Megkérdeztem magamtól: Otthon talán nem ilyen? Hazaérve felnéztem: Itthon is kék az ég. Azóta észreveszem a szép házakat Kaposvár utcáin is, és nem megyek el ezért az amúgy festő szépségű Brugge-ba.

Volt, akik azt mondták nekem, hogy a katolikusok bálványimádók, mert szobrokhoz imádkoznak. Ennek is utána tudtam járni: A katolikusok nem imádkoznak a szobrokhoz, hanem a szobrok előtt imádkoznak, és ennek hosszú története van, hogy miért. Amikor én szobor előtt imádkozom, akkor én ahhoz a szenthez imádkozom, aki Jézussal a mennyben van. Ez a szokás már az első századokban létezett. Ha ez nem hiteles, akkor mi az?

Régen nagyon tetszettek a Hare Krisnások. Aztán olvastam egy peranyagot (Szektások gyerekei), amelyből kiderül, hogy ez a közösség micsoda gazdasági hatalom a világon. Ráadásul rejtett. A Krisnások valójában megtévesztett, alulfizetett munkavállalói ennek az ideológiával fenntartott rejtett cégnek. Ehhez hasonló még sok-sok vallási közösség, szekta, ahol úgy tartják fogva az embereket, hogy téves információkkal látják el őket. Ezért azt hiszik, hogy nincs más útja az üdvösségnek.

Volt, aki azt mondta, egy nap tudományosan is ki fogják mutatni, hogy Jézus nem támadt fel. Ez elgondolkodtatott. Vajon a tudomány nem egyfajta hit? Elhisszük az orvosnak, amit mond. Az orvos mindent tud? Akkor miért van az, hogy az orvosok sem értenek egyet mindenben? Valaki látta már, hogy a föld gömbölyű? Bármikor létrehozok olyan képet, amin a föld lapos. Elhiszitek akkor, hogy átvertek benneteket és a föld lapos? Bizony, a tudomány is hitet kíván. Ugyanígy a katolikusság is: Elhisszük a szemtanúknak, a hagyomány továbbadóinak, hogy Jézus feltámadt. És dönthetünk úgy is, nem hisszük el.

Ehhez hasonló eset a hiteltelen Biblia esete: Van aki szerint emberek találták ki a Bibliát. Ezt is lehet hinni. De aki utánaolvasott már  a Biblia kialakulásának, az még nem mondott ilyet. Hiszen minden tudományos kutatás hitelesnek mondja a katolikus Bibliát.

Nem úgy egyes keresztények pl. Jehova tanúinak a Bibliáját. Ezekből a fordításokból kihagynak részeket, más részeket megtévesztően fordítanak le. Aki nem hiszi, járjon utána.

Bíztatok mindenkit: Keresse az igazságot akkor is, ha ismerősei barátai eltanácsolják ettől. Nagy a tét!

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete