Amit mindenki tud a KRESZ-ből, de még senki sem írta le eddig

Negyed évszázaddal ezelőtt Trabantomat szándékosan leszorította egy külföldi kamion. Játszott velem, mint vad az áldozatával: a mellettem lévő sávba mellém jött és elkezdett rám húzódni. Dudáltam és lassítottam, erre visszament és várt. Majd ő is lassított, hogy mellém kerüljön és ismét le akart nyomni. Megálltam teljesen, mielőtt még baj lett volna. Azóta sokszor eszembe jutott, hogy az emberek nem ügyetlenek, hanem szándékosan úgy vezetnek, ahogy.

Évek alatt aztán felfedeztem azokat a KRESZ íratlan szabályokat, amelyeket a legtöbben betartanak, de én még sosem láttam leírva. Íme:

 1. Ha gyalogos át akar menni a zebrán, véletlenül se engedd át! Ő ráér, te sietsz.
 2. Éjszaka nem érvényesek a jelzőlámpák, útburkolati jelek. A profibbak nappal is figyelmen kívül hagyhatják.
 3. Az indexet mindig csak azután tedd ki, hogy elkezdtél kanyarodni, vagy fékezni a kanyarodáshoz. Nem tartozik senkire, hogy merre akarsz menni.
 4. Taxisokra nem a KRESZ vonatkozik. Ha mégis, akkor elfelejtették, hogy taxiban ülnek.
 5. A buszöbölből ki akar állni a busz, gyorsíts!
 6. Minél keskenyebb egy út, annál gyorsabban haladj! Nyomd a gázt, hadd hallják, hogy egy kocsi halad el a házuk előtt.
 7. Mindig gyorsabban menj, mint a KRESZ szerint megengedett sebesség!
 8. A kerékpárost néhány centire közelítsd meg, hogy teszteld, vajon elég egyenesen megy-e!
 9. Ha valaki be akar sorolni eléd a sávba, akkor lépj rá. Nehogy már előtted menjen!
 10. Ha rendőrt látsz, számolj vele, hogy az előző 9 pontot nem ismeri. Jobb a békesség!

Ezeket a KRESZ szabályokat nem én találtam ki, csak leírom. javaslom KRESZ vizsga előtt álló fiatal vezetőinknek.

Egy régi barátom sosem tartotta meg a KRESZ-ben előírt sebességkorlátozásokat. Megkérdeztem tőle, hogy ő mi alapján állapítja meg a sebességét. Ha a városban 50-nel lehet menni, ő miért pont 72-vel megy? Miért nem megy mondjuk 65-el, vagy esetleg 89-el? Azt válaszolta, hogy az a lényeg, hogy mindenképp gyorsabban menjünk, mint lehet.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete