15 éve nincs TV-m, és semmi kár nem ért

15 éve a feleségem elhagyott, és feleslegessé vált a TV-m. Addig ő rendszeresen nézte, és sokszor én is vele. Életem legaktívabb és legdinamikusabb korszakában voltam, és napi több órát eltékozoltam TV és monitor előtt. Kipróbáltam, hogy egyáltalán nem néztem tévét.

Aztán újra házasodtam, és az új, közös lakásunkban úgy gondoltuk néha jól jön a TV. Vannak benne értékes műsorok. Azonban nem tudtuk sehová elhelyezni a készüléket. A TV a szoba olyan helyére kívánkozik, ahol jó lehet látni a kanapéból. mégpedig nem túl magasra. Azt azonban semmiképp sem akartuk, hogy ilyen kiemelt helyen legyen. Azt gondoltuk a feleségemmel, hogy ami a szoba kiemelt helyén van, az az életünk kiemelt helyén is van. Márpedig a TV csak a „futottak még” kategóriába tartozik. Ha nincs jobb megoldás, akkor kidobjuk.

Egyik nap véletlenül másfelé indultam el munkába. Az út szélén állt egy édesanya kisgyermekével. Felvettem, elvittem ahová kérte. Kiderült, hogy elvált, sokat nélkülöz. Miben segíthetnék még? – kérdeztem. Ha tudna szerezni egy TV-t. Hát én ezt Isten útmutatásának véltem. Oda is vittem neki a Sony Trinitron szuper TV-t, amiért még 1990-ben sorban álltam a Rákóczi úton és már az életem részévé lett.

Azóta nincs TV, és úgy érzem, mintha szabad lennék. Mintha az alkoholizmustól szabadultam volna meg. Ha akarok, nézek TV-t az interneten. A Fölszállott a pávát megnéztük például.

Nincs mit hozzátenni ehhez. Egyszerűen ura szerettem volna lenni az időmnek, és csak arra fordítani, amire én szeretném. A TV jellegzetessége pedig, hogy nem tudod, mit hoz a következő perc. Éppen valami olyat, amit nem néztél volna meg, ha tudod, hogy ez lesz.

Talán Isten ajándéka, hogy elhozta az internetet, mert itt sokkal inkább én határozom meg, mit nézek meg.

Olvasóim ajánlják:

 • EgypercesekRövid írások, amelyek valahogy kipattantak a fejemből.
 • Egy szürke öltönyös férfi a felolvasóasztalnál áll és beszél egy gyöngyörű templomb szentélyében. VonzásbanA kaposvári egyházmegyei zsinat szentmiséje előtt elhangzott tanúságtételem. Arra kértek fel, hogy beszéljek röviden arról, mi vonzott az egyházba.
 • Egy tigris fekszik aléltan egy fiatalember ölében, mintha csak egy kiscica lenne. Ezoterika a ParkeremJóga, Popper Péter, Pi élete és Assisi Szent Ferenc együtt egy bejegyzésben, és végül minden érthető lesz.
 • A barnára-sötétbarnára sült kenyér megkenve vízzel. KenyérsütésMegkértek, hogy írjam le, hogyan készítem a kenyeret, amelyet általában nagyon szeretnek azok, akiknek jut belőle.
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Egy Szentírás drap borítóban Új és hatalmas!Egy élőszóban előadott tanúságtételem arról, mit tett velem a Katolikus Egyház tanítása, és mi köze van ennek Kafarnaumhoz és Jézushoz.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Biciklizem, hátamon batyukötésben a kislányom, rajta hordozóskabát. Kerékpáron hordoztam8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon . A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása volt számomra egész addig, amíg egy rendőr megállított.
 • Assisi Szent Ferenc portréja A szegénység menőÖnkéntes szegénység? Soha nem volt népszerű, pedig a derűs és boldog életnek ez az egyik titka.
 • + gyerekugrál a trambulinban, csurom vizesek. A rózsa virágzik. Mit kívánok a gyerekeimnek?Az én válaszom nem az, hogy sikert, boldogságot és egészséget. Ennél sokkal egyszerűbb és sokkal többet érő kincset kívánok nekik.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete