15 éve nincs TV-m, és semmi kár nem ért

15 éve a feleségem elhagyott, és feleslegessé vált a TV-m. Addig ő rendszeresen nézte, és sokszor én is vele. Életem legaktívabb és legdinamikusabb korszakában voltam, és napi több órát eltékozoltam TV és monitor előtt. Kipróbáltam, hogy egyáltalán nem néztem tévét.

Aztán újra házasodtam, és az új, közös lakásunkban úgy gondoltuk néha jól jön a TV. Vannak benne értékes műsorok. Azonban nem tudtuk sehová elhelyezni a készüléket. A TV a szoba olyan helyére kívánkozik, ahol jó lehet látni a kanapéból. mégpedig nem túl magasra. Azt azonban semmiképp sem akartuk, hogy ilyen kiemelt helyen legyen. Azt gondoltuk a feleségemmel, hogy ami a szoba kiemelt helyén van, az az életünk kiemelt helyén is van. Márpedig a TV csak a „futottak még” kategóriába tartozik. Ha nincs jobb megoldás, akkor kidobjuk.

Egyik nap véletlenül másfelé indultam el munkába. Az út szélén állt egy édesanya kisgyermekével. Felvettem, elvittem ahová kérte. Kiderült, hogy elvált, sokat nélkülöz. Miben segíthetnék még? – kérdeztem. Ha tudna szerezni egy TV-t. Hát én ezt Isten útmutatásának véltem. Oda is vittem neki a Sony Trinitron szuper TV-t, amiért még 1990-ben sorban álltam a Rákóczi úton és már az életem részévé lett.

Azóta nincs TV, és úgy érzem, mintha szabad lennék. Mintha az alkoholizmustól szabadultam volna meg. Ha akarok, nézek TV-t az interneten. A Fölszállott a pávát megnéztük például.

Nincs mit hozzátenni ehhez. Egyszerűen ura szerettem volna lenni az időmnek, és csak arra fordítani, amire én szeretném. A TV jellegzetessége pedig, hogy nem tudod, mit hoz a következő perc. Éppen valami olyat, amit nem néztél volna meg, ha tudod, hogy ez lesz.

Talán Isten ajándéka, hogy elhozta az internetet, mert itt sokkal inkább én határozom meg, mit nézek meg.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete