Facebook a feneketlen

Évekkel ezelőtt már kitöröltem a Facebook profilomat, majd ismét lett. Azóta gondolkodom, mi zavar a Facebook-ban. Arra már rájöttem, hogy a Facebook nagy kísértés a kontrollálatlan időtöltésre. Olyan mint zugivás. Nézi az ember a hírfolyamot, kattintgat és rengeteg olyan dolgot elolvas, amit amúgy sose olvasna el. De nem ez zavar a legjobban.

Aztán az ügyfeleimnek is meg kellett mutatnom, hogy mi a különbség a honlap és a Facebook közt. Sokszor elmondtam, de sose gondoltam volna, hogy ez a Facebook számomra legelrettentőbb vonása: egy feneketlen zsák, amibe beleteszel valamit, és néhány nap múlva örökre eltűnik. Olvastam egy cikket, hogy a Twitter bejegyzések élettartama néhány óra. A Twitter neve ezt jelenti: csicsergés. Nem is tudtam ezen gyökeret verni rajta, hiszen ehhez időt kell szánni.

A másik nagy különbség, hogy a honlap a tied, míg a Facebook nem. A honlapod tartalmáról te rendelkezel. A Facebookéról nem. Megtörtént veled, hogy megbántad, hogy közzétettél valamit? A Facebookról örökre eltávolítani nem tudod. Kitörlöd a bejegyzést, de az értesítések már kimentek, a hírfolyamokban ott a nyoma. A weben bármikor, bármit tehetsz vele. Megjelenítheted más formában, törölheted, módosíthatod.

Én szeretem a tartós dolgokat: a könyvet, a weboldalt. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség a rövid élettartamú dolgokra, mint a folyóirat vagy a Facebook. Most, hogy megfogalmaztam magamban ezeket, már könnyebb eldöntenem azt is, hogy mit tegyek fel a Facebookra. Weboldal tartalmakat, mintegy a weboldal hirdetéseként. Amit kizárólag a Facebookra teszek fel az el is veszik örökre.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete