A sithek bosszúja és a gyónás

A sithek bosszúja című filmet a legtöbb általános iskolás és sok óvodások is látta már. A hivatalos nemzetközi minősítése PG13, azaz 13 éven aluliaknak nem ajánlott megnéznie, a nagyobbaknak is csak szülőkkel együtt.

Már elfogadtam, hogy egyedül vagyok azzal a véleményemmel, hogy az erőszakos filmek nem gyerekeknek valók, hiszen már az állami tévé gyerekcsatornájában sem ritkaság az ilyen. A 10 éves fiam viszont meg akarta nézni, sőt egy osztálytársánál féli már meg is nézhette.

Imádkoztam, ahogy szoktam, és eszembe jutott Sapientia Főiskolán tanultak: A katekéta minden helyzetben meg tudja látni a lehetőséget, hogy segítse a gyereket Isten felé fordulni. A katekéta szó is valami ilyesmit jelent: visszhangja Istennek.

Így aztán utána olvastam, belenézegettem majd elkezdtük együtt nézni a filmet. Néha meg-meg állítottam, kérdeztem, magyaráztam. Nyomon követtük Anakin Skywalkernek változását. Mikor miért milyen döntéseket hozott. Hozhatott-e volna mást.

A film elején megöli a úgymond fair play harcban legyőzött Dooku grófot a sötét nagyúr tanácsára. Tette mindezt az esküje ellenére. Fiam nagyszerűen ráérzett, hogy ez bűn volt. Vajon, ha hisz Istenben és meggyónja, másképp alakult-e volna az élete és a galaxis sorsa? Tapasztalatom szerint igen. A gyónás elképesztő erőt ad azáltal, hogy biztos lehetek abban, hogy Isten valóban megbocsátott és új lehetőséget kapok arra, hogy a jóra és csakis a jóra törekedjek.

Röviden beszéltem erről a fiammal. Vajon eljut-e hozzá ez az üzenet? Valahol azt olvastam: Anakin-nak ez volt a sorsa. Ez nem igaz. Ő sorozatosan hozott rossz döntéseket, és egyre kevésbé kereste az igazságot, míg végül olyan helyzetbe hozta magát, hogy színt kellett vallania. Az első mondata ez is: „Mit tettem?” Miután felvették a sith rendbe, már magabiztos volt, és nem is érdekelte semmi, csakhogy megtegye a mesterének akaratát.

Vajon megértette-e azt, hogy a jedik mennyiben másképp gondolkoznak, mint mi hívők? Yoda mester azt tanácsolta Anakinnak, hogy távolítsa el magától a személyes kötődést. Egy keresztény lelkivezető teljesen másképp viselkedett volna. A hitünk szerint a személyes kötődés jó és fontos. Az a fontos, hogy a kapcsolatban mennyi az önzésünk és mennyi az önzetlen szeretet. Ha Anakin saját érzéseinek a forrását kutatja, rájöhetett volna arra, hogy a féltése elsősorban önzés.

A fiamnak már meg sem említettem, hogy teljesen joggal állt Anakin a helyzet előtt: egy jedi nem gyilkolhat le egy fegyvertelent. Hiszen épp ez volt az ő bűne is. Akkor vannak mégis kivételek? Egy jedi mester megteheti esküje ellenére?

Egy szó mint száz, a jedik nem keveset tettek azért, hogy Anakin tényleg elhiggye: ők is hatalomra törnek, hiszen ebben is volt igazság.

Fiatalemberként én is nagyon szerettem a Csillagok háborúját, de Krisztus-hívő felnőttként azt kell mondanom, hogy igencsak sok zagyvaság van benne. Viszont pénzt hoz a befektetőknek, és azt hiszem ennél több céljuk nem is volt. Eszembe jut, hogy a sithekhez hasonlóan a befektetők is beáldozták a gyerekeket a saját vagyonuk gyarapodásáért, de örülnék, ha ebben is tévednék.

Egy kis helyesírás

Nem sikerült egyértelműen kideríteni, hogy a sith tulajdonnév vagy nem, de az biztos, hogy a ragját vele egybe kell írni így: sithek bosszúja. Talán nem főnév, hiszen egyfajta felekezetet jelent (mint pl.katolikus). Ha rosszul tudom, és mégis tulajdonnév, akkor jogos a nagybetű.

 

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete