A védekezés és az irgalom.

Egy mosolygós idős, ősz, szemüveges pap

14 évvel ezelőtt kezdődött a lelkigyakorlat Máriával. 14 éve minden évben átismétlem a lelkigyakorlat témáját a jegyzet alapján, és megpróbálom megérteni, miért volt számomra Jenő atya hiteles Krisztus-követő.

Az egyik ok az lehet, hogy a tanítása annyira életszerű, magyarul reális volt. Sok-sok téves elképzelésem volt, többek közt az irgalmasságról is. Sokan úgy hiszik,hogy az irgalmasság azt jelenti, hogy idegenekért odaadni mindenünket akár testi lelki értelemben is. Ha becsönget hozzám egy ember, osszam meg vele a házamat. Ha idegenek jönnek az országba, osszam meg vele az országomat. Szerencsémre kiderült, hogy ez nem igaz. Jézus ezt nem így tanította.

Istentől kaptuk az életünket és mindazt, amink lelki, szellemi értelemben van. Nem azért, hogy eltékozoljuk, hanem megőrizzük. Jenő atya a diót hozta fel példának. A diónak erős héja van, mert a magját védi. Minél erősebb bennünk az érték, annál nagyobb szükségünk van a védekezésre.

A mi családunk egy érték. Isten nem arra hív, hogy családi fészkünket osszam meg másokkal, hanem sokkal inkább: védjem meg másoktól. Mert a családom érték. Ugyanígy Magyarország: nem megosztani kell, hanem megvédeni. Mert Magyarország és az itt lakók érték.

Mindannyiunkra veszélyt jelent, ha befogadjuk a szerintünk hamis tanokat valló, más kultúrával rendelkező, szélsőségesek által könnyen manipulálható embereket. Jézus azt mondta: legyünk okosak mint kígyó, szelídek, mint a galambok, mivel farkasok közt vagyunk juhokként.

És akkor mit jelent az irgalom? Mindenki egy definíciót várna? Gondoljuk át, mikor és mit tett Jézus és mit tettek Jézusnak hiteles követői. Például a 70 éves Kapisztrán Szent János Nándorfehérvárnál állította meg a törököket, nehogy elfoglalják Európát. Előtte lévő évtizedekben azonban mindenét eladta, imádkozott, gyógyított és igyekezett hitelesen megélni kereszténységét. A nagy törökűző (akinek emlékére állítólag a déli harangszó szól, bár erről semmilyen bizonyíték nincs) valóban irgalmas volt. Ezt tanúsítja a katolikus egyház, de mégis megvédte hazánkat és Európát is. Egy ideig…

Emberek! Keressük az igazságot, mert van igazság.