A védekezés és az irgalom.

Egy mosolygós idős, ősz, szemüveges pap

14 évvel ezelőtt kezdődött a lelkigyakorlat Máriával. 14 éve minden évben átismétlem a lelkigyakorlat témáját a jegyzet alapján, és megpróbálom megérteni, miért volt számomra Jenő atya hiteles Krisztus-követő.

Az egyik ok az lehet, hogy a tanítása annyira életszerű, magyarul reális volt. Sok-sok téves elképzelésem volt, többek közt az irgalmasságról is. Sokan úgy hiszik,hogy az irgalmasság azt jelenti, hogy idegenekért odaadni mindenünket akár testi lelki értelemben is. Ha becsönget hozzám egy ember, osszam meg vele a házamat. Ha idegenek jönnek az országba, osszam meg vele az országomat. Szerencsémre kiderült, hogy ez nem igaz. Jézus ezt nem így tanította.

Istentől kaptuk az életünket és mindazt, amink lelki, szellemi értelemben van. Nem azért, hogy eltékozoljuk, hanem megőrizzük. Jenő atya a diót hozta fel példának. A diónak erős héja van, mert a magját védi. Minél erősebb bennünk az érték, annál nagyobb szükségünk van a védekezésre.

A mi családunk egy érték. Isten nem arra hív, hogy családi fészkünket osszam meg másokkal, hanem sokkal inkább: védjem meg másoktól. Mert a családom érték. Ugyanígy Magyarország: nem megosztani kell, hanem megvédeni. Mert Magyarország és az itt lakók érték.

Mindannyiunkra veszélyt jelent, ha befogadjuk a szerintünk hamis tanokat valló, más kultúrával rendelkező, szélsőségesek által könnyen manipulálható embereket. Jézus azt mondta: legyünk okosak mint kígyó, szelídek, mint a galambok, mivel farkasok közt vagyunk juhokként.

És akkor mit jelent az irgalom? Mindenki egy definíciót várna? Gondoljuk át, mikor és mit tett Jézus és mit tettek Jézusnak hiteles követői. Például a 70 éves Kapisztrán Szent János Nándorfehérvárnál állította meg a törököket, nehogy elfoglalják Európát. Előtte lévő évtizedekben azonban mindenét eladta, imádkozott, gyógyított és igyekezett hitelesen megélni kereszténységét. A nagy törökűző (akinek emlékére állítólag a déli harangszó szól, bár erről semmilyen bizonyíték nincs) valóban irgalmas volt. Ezt tanúsítja a katolikus egyház, de mégis megvédte hazánkat és Európát is. Egy ideig…

Emberek! Keressük az igazságot, mert van igazság.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete