Kényeztetés

Egy kisfiú ül egy trónszékben. A kép olyan, mint egy dombormű.

Mi szülők megfosztjuk a gyerekeinket a küzdelem örömétől és eredményétől

Egy ismerősöm egy kis faluból indult szegényen, de a tehetsége folytán milliárdos lett. Egyetlen gyerekének mindent megad, miközben nap mint nap mesélt arról, hogyan kapaszkodott fel a semmiből. Egyszer megkérdeztem: Nem gondolod, hogy a gyermekednek is meg kellene adnod a saját erőből való felkapaszkodás élményét, nem pedig mindenben elsőre kiszolgálni?

A válasza tipikus emberi: én látom rosszul, ő nem kényezteti. Sokan vagyunk, akik így hazudunk magunknak.

Én még kamaszkoromban állítottam a szüleimnek: mi milyen gazdagok vagyunk. Ők azt mondták, szegények vagyunk. És utólag rá kellett jönnöm, hogy valóban azok vagyunk. Vagyontalanul indultam az életnek: se kocsi, se lakás, csak egy szintetizátor, mivel annak idején zenészként képzeltem el az életem. Amim volt, az önmagában bőven elég volt egy a gyermekkorhoz. Csak másokhoz viszonyítva voltunk szegények.

És most itt van a fiam, aki jön haza, hogy az osztálytársai megkapták ezt meg azt, ő meg nem. Sokkal többet kap így is, mint én kaptam, mégis panaszkodik. Nem én rontottam el? Abban biztos vagyok, hogy ez nemcsak személyiségtől függ. Ha elkezdjük a gyermekeinknek ingyen osztogatni a dolgokat, előbb-utóbb követeléssé válik.

A magam tapasztalatából viszont arra jöttem rá, hogy nemcsak én, hanem mások is azt értékelik, amit a saját teljesítményükkel értek el. Amit szüleimtől kaptam, azt hajlamos voltam elherdálni. Könnyen jött – könnyen ment. Amiért komolyan megdolgoztam, azt megbecsültem. És most már azt a keveset is megbecsülöm, ami a szüleim után megmaradt.

Ezért szerintem nagy tévedés, hogy a gyerek java lenne az, hogy megvesszük neki, amit kér. Sokan már óvodáskorban ismertetik a telefonnal a gyereket. A tapasztalatom ha valaki csak kamaszként kapja meg, ugyanolyan gyorsan elsajátítja a kezelését. Sőt, talán jobban is, mert értékelni fogja a telefonját, és új lesz neki. Ugyanez a tapasztalatom a nyelv tanulással is. Bárhol megélek az angol nyelvtudásommal és nyelvvizsgámmal. Középiskola után kezdtem el tanulni, és saját pénzemen és erőfeszítésemből nyelvvizsgáztam.

A másik véglet, ha a gyereknek mindenért magának kell megküzdeni, és nem számíthat a szülők segítségére és támogatására.

A teljesítmény érték. Ha mindent ingyen adunk a gyerekeinknek, megfosztjuk őket attól, hogy megtanulják értékelni saját teljesítményüket.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete