Szeretek adót fizetni

Mély benyomást tett rám, amikor az egyik tanárom honlapján azt olvastam, hogy ő szeret adót fizetni. Azonnal megértettem, hogy miért: „Add meg a császárnak, ami a császáré, Istennek, ami az Istené.” Így mondja Jézus Krisztus, leírták az evangelisták. Azt is írják: hogyha valaki kér tőled, adj kétszer annyit. Ez a rész pedig Jézus hegyi beszédéből való.

Persze bennem is ott van az elégedetlenség: elképesztő érzéketlen és kapzsi az állam. Az én pénzemet adják oda azoknak, akiket alapvetően nem érdekel Magyarország jövője, csakis az éppen aktuális érdekük. Az én pénzem megy be a Nemzeti Színházba, a Müpába amikor az emberek többsége soha, de soha el nem jut nemhogy ide, hanem a helyi színházba sem.

A vállalkozók teherbírását a végletekig kihasználja. Még controller voltam, amikor egy több milliárdos cég esetében kiszámoltam, mennyi pénzt fizettünk ki az államnak (ideértve az önkormányzatot is). Összeadtam mindent: nyereségadó, iparűzési adó, forgalmi adó, biztosítások, járulékok. Elképesztő felismerés volt, hogy a bevételünk legnagyobb része az államnak ment.

Most pedig én is kisvállalkozó vagyok, a pénzünket beosztjuk, néha alapvető dolgokra nem jut. Nem vagyunk ettől kevésbé vidámak, és ez többek közt annak is köszönhető, hogy megtanulunk családilag jól gazdálkodni a pénzzel. Ebből sok minden fakad: a pénz ésszerű beosztása, az ételeink megbecsülése, pazarlás leállítása, elromlott dolgok megjavítása és a többi.

Az államnak pedig a csekély jövedelmünk elképesztő arányát fizetjük ki. Mégsem panaszkodom, mert nem tesz jót az egészségünknek és a vidámságunknak. Leginkább pedig nem lopok, mert nem tesz jót a lelkiismeretemnek, és  Jézushoz fűződő kapcsolatomnak. Ezzel persze jócskán elszigeteljük magunkat sok embertől, mert a panasz és lopás manapság már nagyon trendy.

Végül pedig miért szeretek adót fizetni? Mert amíg tudok adót fizetni, addig van mit ennünk, és van fűtött lakásuk. Aki már olvasta más írásaimat, tudja, hogy egész világnézetem összefoglalása ez a mondat: „Ehess, ihass, ölelhess, alhass. A mindenséggel mérd magad.” József Attila írta, akinek havi kétszáz pengőnél többre sose telt Az a kétszáz pengő ma kb. 50 ezer forintnak felel meg, azaz a minimálbérnél is kevesebb.

Jó lenne lezárni ezt a rövid írást. Talán csak annyit összefoglalásul: Jártam boldogtalanul a Maldív szigeteken, ahol egyetlen egy nap ára százezer forint volt. És most élek boldogan Kaposváron, ahol ennyi pénzből két hétig eltartok egy ötfős családot. Ez utóbbit választottam, és választanám máskor is. Az viszont az én és mindenki felelőssége, hogyha már adva van a lehetőség, olyan kormányt válasszunk, amely becsületesen bánik a befizetett pénzünkkel.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete