Gazdag szegénység

A Biblia Lázár és a gazdag jelenete talán korhű festményen

Nem kétséges, hogy Jézus szegény volt, és a követőit is szegénységre hívta. A leggazdagabb barátja: Zakeus is a vagyonának 50 százalékát osztotta meg, és ha valakit akár tévedésből is megcsalt 400 százalékot fizetett vissza.

Ennek ellenére a legtöbb hívő ember nem szegénységben él. És rá kellett jönnöm, hogy nekem azért könnyebb a szegénységre vágyakoznom, mert gyermekkoromban a szüleimmel is szegénységben éltem.

Gazdag szegénységnek hívom ezt, mert határozottan emlékszem a következő jelentre: A fénytelen, de nagyon szeretett nappali szobámban ültem, ahol a rózsabokorra és a tömérdek vadszőlőre volt kilátásunk. Már felsős voltam és valamiért szóba került a pénz. Dehát mi gazdagok vagyunk! — mondtam anyukámnak.Ő pedig tudtomra adta, hogy szegények vagyunk. Én csodálkoztam, és később rájöttem, hogy igencsak szegények voltunk. Én gyerekként ebből nemigen tapasztatlam meg semmit.

Persze nem voltam annyit a Balatonon, mint más osztálytársaim. De ők meghívtak, és azt a néhány napot is nagyon élveztem. Nem volt otthon színes tévénk és videójátékunk sem, de a meglévő játékokból planetáriumot barkácsoltam és a kölcsönkapott bakeliten (akkoriban még lemeznek hívták) a Világok harcát hallgattam, arra mozgott az összes csillag.

Így lehet, hogy a néhány évtizednyi gazdagság után felfedeztem Jézust. Megérintett, hogy mennyire szereti a szegényeket. Én is szegény szerettnék lenni, holott származásom, képességeim, lehetőségeim jó esélyt adnak arra, hogy életem végéig vagyonos ember maradjak.

 

Olvasóim ajánlják:

 • EgypercesekRövid írások, amelyek valahogy kipattantak a fejemből.
 • Egy szürke öltönyös férfi a felolvasóasztalnál áll és beszél egy gyöngyörű templomb szentélyében. VonzásbanA kaposvári egyházmegyei zsinat szentmiséje előtt elhangzott tanúságtételem. Arra kértek fel, hogy beszéljek röviden arról, mi vonzott az egyházba.
 • Egy tigris fekszik aléltan egy fiatalember ölében, mintha csak egy kiscica lenne. Ezoterika a ParkeremJóga, Popper Péter, Pi élete és Assisi Szent Ferenc együtt egy bejegyzésben, és végül minden érthető lesz.
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • A barnára-sötétbarnára sült kenyér megkenve vízzel. KenyérsütésMegkértek, hogy írjam le, hogyan készítem a kenyeret, amelyet általában nagyon szeretnek azok, akiknek jut belőle.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Egy Szentírás drap borítóban Új és hatalmas!Egy élőszóban előadott tanúságtételem arról, mit tett velem a Katolikus Egyház tanítása, és mi köze van ennek Kafarnaumhoz és Jézushoz.
 • Biciklizem, hátamon batyukötésben a kislányom, rajta hordozóskabát. Kerékpáron hordoztam8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon . A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása volt számomra egész addig, amíg egy rendőr megállított.
 • Assisi Szent Ferenc portréja A szegénység menőÖnkéntes szegénység? Soha nem volt népszerű, pedig a derűs és boldog életnek ez az egyik titka.
 • + gyerekugrál a trambulinban, csurom vizesek. A rózsa virágzik. Mit kívánok a gyerekeimnek?Az én válaszom nem az, hogy sikert, boldogságot és egészséget. Ennél sokkal egyszerűbb és sokkal többet érő kincset kívánok nekik.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete