A nem-et mondás művészete

jean vanier idézet: Nagyon sok közösség alapul álmokon és szép szavakon, folyton szeretetről, igazságról, békéről beszélnek… A kirekesztett ember, aki oda belép, követelőzővé válik.

Nagyon sok közösség alapul álmokon és szép szavakon, folyton szeretetről, igazságról, békéről beszélnek… A kirekesztett ember, aki oda belép, követelőzővé válik. Kiáltásai valós kiáltások, mert a szép szavak mögött megérzi a hazugságot. Felfogja a különbséget a szavak és a tettek között. Ha a közösség erre úgy reagál, hogy elküldi, akkor valódi robbanás következhet be. Akkor még könnyebben rányomják az illetőre a bélyeget: ez az ember kibírhatatlan, beteg, lusta, semmirekellő. Fennál a kockázat, hogy teljesen leértékelik, mivel felfedte a közösségében lévő rosszat.

A közösség ne essen bele abba a csapdába, hogy világmegváltónak képzeli magát. Ne érezze magát bűnösnek, ha alapos megfontolás után nem-et mond valakinek. De van módja annak is, hogy megértéssel mondjunk nem-et; van mód arra, hogy időt szánjunk rá, meghallgassuk, megmagyarázzuk, hogy miért nem maradhat nálunk az illető, ötletet adjunk neki, hogy van hová mehetne. Olyan bántó érzés, amikor az embert valahonnan elküldik!

Egyesek látszólag igen készségesek a befogadásra, de tulajdonképpen saját szorongásukat igyekeznek csillapítani. Szükségük van arra, hogy találkozzanak emberekkel, és bizonyos hatalmuk legyen felettük. Szükségük van arra, hogy mások függjenek tőlük. Nincs meg bennük a szükséges tárgyilagosság, hogy valóban megértsék az illető személy törékenységét, és meg tudják állapítani, hogy képes-e növekedni, és hogyan növekedhet a közösségben.

 

Minden közösségnek megvannak a maga gyengeségei, korlátai, melyek egyben a gazdagságát is jelentik. Fontos dolog felismerni ezeket; tudni kell, melyek a befogadás normái; kik azok, akiket be lehet fogadni, azok, akiket a közösség valóban segíteni tud.

Forrás: Jean Vanier: A közösség (Magyar Máltai Szeretszolgálat, Budapest, 2006, 367-375.o).

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete