A nem-et mondás művészete

jean vanier idézet: Nagyon sok közösség alapul álmokon és szép szavakon, folyton szeretetről, igazságról, békéről beszélnek… A kirekesztett ember, aki oda belép, követelőzővé válik.

Nagyon sok közösség alapul álmokon és szép szavakon, folyton szeretetről, igazságról, békéről beszélnek… A kirekesztett ember, aki oda belép, követelőzővé válik. Kiáltásai valós kiáltások, mert a szép szavak mögött megérzi a hazugságot. Felfogja a különbséget a szavak és a tettek között. Ha a közösség erre úgy reagál, hogy elküldi, akkor valódi robbanás következhet be. Akkor még könnyebben rányomják az illetőre a bélyeget: ez az ember kibírhatatlan, beteg, lusta, semmirekellő. Fennál a kockázat, hogy teljesen leértékelik, mivel felfedte a közösségében lévő rosszat.

A közösség ne essen bele abba a csapdába, hogy világmegváltónak képzeli magát. Ne érezze magát bűnösnek, ha alapos megfontolás után nem-et mond valakinek. De van módja annak is, hogy megértéssel mondjunk nem-et; van mód arra, hogy időt szánjunk rá, meghallgassuk, megmagyarázzuk, hogy miért nem maradhat nálunk az illető, ötletet adjunk neki, hogy van hová mehetne. Olyan bántó érzés, amikor az embert valahonnan elküldik!

Egyesek látszólag igen készségesek a befogadásra, de tulajdonképpen saját szorongásukat igyekeznek csillapítani. Szükségük van arra, hogy találkozzanak emberekkel, és bizonyos hatalmuk legyen felettük. Szükségük van arra, hogy mások függjenek tőlük. Nincs meg bennük a szükséges tárgyilagosság, hogy valóban megértsék az illető személy törékenységét, és meg tudják állapítani, hogy képes-e növekedni, és hogyan növekedhet a közösségben.

 

Minden közösségnek megvannak a maga gyengeségei, korlátai, melyek egyben a gazdagságát is jelentik. Fontos dolog felismerni ezeket; tudni kell, melyek a befogadás normái; kik azok, akiket be lehet fogadni, azok, akiket a közösség valóban segíteni tud.

Forrás: Jean Vanier: A közösség (Magyar Máltai Szeretszolgálat, Budapest, 2006, 367-375.o).

Olvasóim ajánlják:

 • EgypercesekRövid írások, amelyek valahogy kipattantak a fejemből.
 • Egy szürke öltönyös férfi a felolvasóasztalnál áll és beszél egy gyöngyörű templomb szentélyében. VonzásbanA kaposvári egyházmegyei zsinat szentmiséje előtt elhangzott tanúságtételem. Arra kértek fel, hogy beszéljek röviden arról, mi vonzott az egyházba.
 • Egy tigris fekszik aléltan egy fiatalember ölében, mintha csak egy kiscica lenne. Ezoterika a ParkeremJóga, Popper Péter, Pi élete és Assisi Szent Ferenc együtt egy bejegyzésben, és végül minden érthető lesz.
 • A barnára-sötétbarnára sült kenyér megkenve vízzel. KenyérsütésMegkértek, hogy írjam le, hogyan készítem a kenyeret, amelyet általában nagyon szeretnek azok, akiknek jut belőle.
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Egy Szentírás drap borítóban Új és hatalmas!Egy élőszóban előadott tanúságtételem arról, mit tett velem a Katolikus Egyház tanítása, és mi köze van ennek Kafarnaumhoz és Jézushoz.
 • Assisi Szent Ferenc portréja A szegénység menőÖnkéntes szegénység? Soha nem volt népszerű, pedig a derűs és boldog életnek ez az egyik titka.
 • + gyerekugrál a trambulinban, csurom vizesek. A rózsa virágzik. Mit kívánok a gyerekeimnek?Az én válaszom nem az, hogy sikert, boldogságot és egészséget. Ennél sokkal egyszerűbb és sokkal többet érő kincset kívánok nekik.
 • Egy oltár a római katkombában. Itt miséztek az első keresztények. Katolikus maradokAnnyira hálás vagyok Istennek azért, mert katolikusnak tértem meg. Amikor 2003-ban bérmálkoztam megigértem, hogy soha nem fogom elhagyni a katolikus hitemet. Ezt az ígértemet ugyanolyan komolyan veszem, mint a házassági hűséget. Akkor még a megtérés miatt Isten iránt érzett szerelmem miatt tettem. Az évek alatt viszont az eszemmel is megértettem, miért olyan fontos számomra a ...

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete