Fölszállott a páva: jobb, mint tavaly, de még nem az igazi

Csabi fiam a zsivány a Fölszállott a Pávában.

Jó érzés, mert úgy tűnik, mintha elolvasták volna a tavalyi bejegyzésemet a Fölszállott a páváról, és megfogadták volna, amit írtam. Pedgi tudom, hogy nem így volt. Ezért írok ismét.

Már a középdöntőben sem szavaztak és sokszor hangsúlyozták, hogy ez nem verseny, ezzel csökkentették a azt a rossz üzenetet, amit tavaly kifogásoltam. A népi kultúra nem verseny.

Ráadásul a fiam is részt vett benne. Én nem bánnám, ha az elődöntőben sem szavaznának, és a zsűri megtisztelné a tanárokat, hogy néhány percben személyesen is elmondhassák a véleményüket. Ez segített volna a konfliktus csökkenteni, ugyanis a szennaiak produkciójáról téves információkkal bírtak.

Medveczky Balázs büszke lehet magára, a csapatára és minden résztvevőre, mert igazán sokat tettek a műsorért. Profin megszervezték. A tévében elmondta, hogy értéket szeretnének teremteni hazai licence-ből. Ez sikerült is.

A szakemberek nyilván ismerik a kutatásokat, statisztikákat, és tudják, több nézőt vesztenének ha néhány másodpercig nem mozogna az egyik kamera. Én nem egy embert ismerek, akiket érdekelt volna, de éppen a folyamatos kamera- és háttérképmozgás miatt nem nézték.  Egy perc nyugvópont nem volt a két órás műsor alatt. Különösen a területi válogatókat bemutató filmnél idegesített engem is. Ha zenéhez hasonlítom, akkor olyan zene volt ez, ahol egy órán keresztül nem volt egyetlen egy nyugvópont sem.

A Páva műsora közben ezt mondtam a feleségemnek: ha ilyen jó műsorok vannak a tévében, akár vehetnénk is egyet. Gyorsan be kellett látnom azonban a tévedésemet. A Fölszállott a páva után még meredtünk a monitorra, és néhány másodpercen belül egy égő ember ugrott ki az emeletről halálüvöltéssel. A kisgyerekeim erről beszéltek még napokkal utána is, és nekem is életre szóló élmény marad.

Kiderült ám, hogy a Fölszállott a pávát nem a Duna tévé és a Hagyományok háza találta fel, hanem egy régi magyar közszolgálati műsor felelevenítése. Így sajnos nem igaz, hogy Berecz István az első páva győztese.

Nagyon remélem, hogy nem teszik félre ezt a műsort, hanem átalakítva jövő év utolsó hónapjait is beragyogja. Szeretném, ha a mostaninál is jobban elhitessék az emberekkel: a népi hagyomány nemcsak az átlagon felüli tehetségek, a népi hagyomány iránt túlzó mértékben elkötelezett gyerekek és legfőképp szülők és pedagógusok ügye. Félretehetnék azt a hamis narratívát, hogy kizárólag különleges, elkötelezett és extra tehetséges gyerekekről van csak szó.

Nagyon káros, ha elhiszik, hogy a fellépők különlegesek. Nem. A fellépők többsége átlagos gyerek. Igaz, hogy sokat gyakorolnak, de ők is szeretnek játszani, elmennek kirándulni, fociznak, csocsóznak, társasjátékoznak. Jobban ki kell hangsúlyozni Sebő Ferenc gondolatait: nem az a lényeg, ki a győztes, hanem hogy életvitelünkben minél jobban felfedezzük és visszatérjünk a több évszázados népi hagyományban lévő gyökereinkhez.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete