Fölszállott a páva: jobb, mint tavaly, de még nem az igazi

Csabi fiam a zsivány a Fölszállott a Pávában.

Jó érzés, mert úgy tűnik, mintha elolvasták volna a tavalyi bejegyzésemet a Fölszállott a páváról, és megfogadták volna, amit írtam. Pedgi tudom, hogy nem így volt. Ezért írok ismét.

Már a középdöntőben sem szavaztak és sokszor hangsúlyozták, hogy ez nem verseny, ezzel csökkentették a azt a rossz üzenetet, amit tavaly kifogásoltam. A népi kultúra nem verseny.

Ráadásul a fiam is részt vett benne. Én nem bánnám, ha az elődöntőben sem szavaznának, és a zsűri megtisztelné a tanárokat, hogy néhány percben személyesen is elmondhassák a véleményüket. Ez segített volna a konfliktus csökkenteni, ugyanis a szennaiak produkciójáról téves információkkal bírtak.

Medveczky Balázs büszke lehet magára, a csapatára és minden résztvevőre, mert igazán sokat tettek a műsorért. Profin megszervezték. A tévében elmondta, hogy értéket szeretnének teremteni hazai licence-ből. Ez sikerült is.

A szakemberek nyilván ismerik a kutatásokat, statisztikákat, és tudják, több nézőt vesztenének ha néhány másodpercig nem mozogna az egyik kamera. Én nem egy embert ismerek, akiket érdekelt volna, de éppen a folyamatos kamera- és háttérképmozgás miatt nem nézték.  Egy perc nyugvópont nem volt a két órás műsor alatt. Különösen a területi válogatókat bemutató filmnél idegesített engem is. Ha zenéhez hasonlítom, akkor olyan zene volt ez, ahol egy órán keresztül nem volt egyetlen egy nyugvópont sem.

A Páva műsora közben ezt mondtam a feleségemnek: ha ilyen jó műsorok vannak a tévében, akár vehetnénk is egyet. Gyorsan be kellett látnom azonban a tévedésemet. A Fölszállott a páva után még meredtünk a monitorra, és néhány másodpercen belül egy égő ember ugrott ki az emeletről halálüvöltéssel. A kisgyerekeim erről beszéltek még napokkal utána is, és nekem is életre szóló élmény marad.

Kiderült ám, hogy a Fölszállott a pávát nem a Duna tévé és a Hagyományok háza találta fel, hanem egy régi magyar közszolgálati műsor felelevenítése. Így sajnos nem igaz, hogy Berecz István az első páva győztese.

Nagyon remélem, hogy nem teszik félre ezt a műsort, hanem átalakítva jövő év utolsó hónapjait is beragyogja. Szeretném, ha a mostaninál is jobban elhitessék az emberekkel: a népi hagyomány nemcsak az átlagon felüli tehetségek, a népi hagyomány iránt túlzó mértékben elkötelezett gyerekek és legfőképp szülők és pedagógusok ügye. Félretehetnék azt a hamis narratívát, hogy kizárólag különleges, elkötelezett és extra tehetséges gyerekekről van csak szó.

Nagyon káros, ha elhiszik, hogy a fellépők különlegesek. Nem. A fellépők többsége átlagos gyerek. Igaz, hogy sokat gyakorolnak, de ők is szeretnek játszani, elmennek kirándulni, fociznak, csocsóznak, társasjátékoznak. Jobban ki kell hangsúlyozni Sebő Ferenc gondolatait: nem az a lényeg, ki a győztes, hanem hogy életvitelünkben minél jobban felfedezzük és visszatérjünk a több évszázados népi hagyományban lévő gyökereinkhez.

Olvasóim ajánlják:

 • EgypercesekRövid írások, amelyek valahogy kipattantak a fejemből.
 • Egy szürke öltönyös férfi a felolvasóasztalnál áll és beszél egy gyöngyörű templomb szentélyében. VonzásbanA kaposvári egyházmegyei zsinat szentmiséje előtt elhangzott tanúságtételem. Arra kértek fel, hogy beszéljek röviden arról, mi vonzott az egyházba.
 • Egy tigris fekszik aléltan egy fiatalember ölében, mintha csak egy kiscica lenne. Ezoterika a ParkeremJóga, Popper Péter, Pi élete és Assisi Szent Ferenc együtt egy bejegyzésben, és végül minden érthető lesz.
 • A barnára-sötétbarnára sült kenyér megkenve vízzel. KenyérsütésMegkértek, hogy írjam le, hogyan készítem a kenyeret, amelyet általában nagyon szeretnek azok, akiknek jut belőle.
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Egy Szentírás drap borítóban Új és hatalmas!Egy élőszóban előadott tanúságtételem arról, mit tett velem a Katolikus Egyház tanítása, és mi köze van ennek Kafarnaumhoz és Jézushoz.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Biciklizem, hátamon batyukötésben a kislányom, rajta hordozóskabát. Kerékpáron hordoztam8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon . A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása volt számomra egész addig, amíg egy rendőr megállított.
 • Assisi Szent Ferenc portréja A szegénység menőÖnkéntes szegénység? Soha nem volt népszerű, pedig a derűs és boldog életnek ez az egyik titka.
 • + gyerekugrál a trambulinban, csurom vizesek. A rózsa virágzik. Mit kívánok a gyerekeimnek?Az én válaszom nem az, hogy sikert, boldogságot és egészséget. Ennél sokkal egyszerűbb és sokkal többet érő kincset kívánok nekik.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete