Később tudtam meg, hogy szegények vagyunk.

Ha olvasod írásaimat, akkor észrevehetted, hogy kevesebbet írok, hanem inkább megosztok. Nincs időm írni, viszont elhatároztam, hogy napi 20 percet olvasok, mert nagyon sokat töltekezem ebből. Most fejeztem be Reagan önéletrajzát, memoárját: Egy amerikai élet címmel adták ki. Ide gyűjtök néhány idézetet, és megosztom azt is, miért tetszett.

Később megtudtam, hogy egyes dixoniakhoz mérten a mi családunk szegény volt. Ezt azonban nem tudtam, amikor növekedtem.Soha nem gondoltam, hogy a családunk hátrányos helyzetű lett volna. A kormányzat csak később határozta el, megmondja az embereknek, hogy szegények.

Mindig béreltük az otthonunkat, és soha nem engedtük meg magunknak luxust. Ám nem emlékszem arra, hogy emiatt szenvedtünk volna. Noha az édesanyám néhanapján varrást vállalt, hogy kiegészítse a papa keresetét, és én úgy nőttem fel, hogy a bátyám kinőtt ruháit és cipőit hordtam, mindig volt mit ennünk, és Nelle mindig talált olyan embereket, akik még nálunk is szerényebben éltek, és mindent megtett azért, hogy segítsen nekik.

Azokban az időkben a főétkezésünk — az ebéd — délben volt és gyakran olyan ételből állt, amit az édesanyám zabkásahúsnak nevezett. Megfőzött egy marék zabkását és összekeverte hamburgerrel (szerintem az arányok feltehetően a pillanatnyi gazdasági helyzetünkkel összhangban változtak), majd a hamburger készítésekor keletkezett némi szafttal együtt tálalt.

Emlékszem, amikor először tett egy tányér zabkásahúst az asztalra, Olyan vastag, kerek húspogácsa volt a szaft alatt, amit korábban soha nem láttam. Beleharaptam. Szaftos és húsos volt, aminél jobb falatot soha az életemben nem ettem. Természetesen fogalmam sem volt arról, hogy a zabkásahús a szegénység terméke volt.

Manapság, fogadok, az orvosok azt mondanák, hogy egészséges is.

Én pontosan így voltam ezzel. Amikor gyerkként elujságoltam gyerekként, hogy mi gazdagok vagyunk, a szüleim furcsán néztek rám. Mindketten a rendszer ellenségei voltak, egy penészes és — később derült ki ez is — életveszélyes lakásban laktunk. Igaz jártunk évente síelni, de az akkor még nem volt luxus. A trabant elvitt bennünket a Chopok lábához, és fillérekért felvitt a lift.

Gyerekként én ezt gazdagságnak éltem meg, ahogy Ronald is. Két dolog foglalkoztat most. Az egyik, hogy az én gyerekeim miért élik meg szegénységnek jólétet. A másik pedig az, hogy vajon szükséges e HH és HHH kategóriákat alkalmazni az emberekre? Nem ártanak-e többet ezek a materiális mutatókra épített jelzőszámok, mint amennyit segítenek. Egyáltalán segítenek-e?

Olvasóim ajánlják:

 • EgypercesekRövid írások, amelyek valahogy kipattantak a fejemből.
 • Egy szürke öltönyös férfi a felolvasóasztalnál áll és beszél egy gyöngyörű templomb szentélyében. VonzásbanA kaposvári egyházmegyei zsinat szentmiséje előtt elhangzott tanúságtételem. Arra kértek fel, hogy beszéljek röviden arról, mi vonzott az egyházba.
 • Egy tigris fekszik aléltan egy fiatalember ölében, mintha csak egy kiscica lenne. Ezoterika a ParkeremJóga, Popper Péter, Pi élete és Assisi Szent Ferenc együtt egy bejegyzésben, és végül minden érthető lesz.
 • A barnára-sötétbarnára sült kenyér megkenve vízzel. KenyérsütésMegkértek, hogy írjam le, hogyan készítem a kenyeret, amelyet általában nagyon szeretnek azok, akiknek jut belőle.
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Egy Szentírás drap borítóban Új és hatalmas!Egy élőszóban előadott tanúságtételem arról, mit tett velem a Katolikus Egyház tanítása, és mi köze van ennek Kafarnaumhoz és Jézushoz.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Biciklizem, hátamon batyukötésben a kislányom, rajta hordozóskabát. Kerékpáron hordoztam8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon . A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása volt számomra egész addig, amíg egy rendőr megállított.
 • Assisi Szent Ferenc portréja A szegénység menőÖnkéntes szegénység? Soha nem volt népszerű, pedig a derűs és boldog életnek ez az egyik titka.
 • + gyerekugrál a trambulinban, csurom vizesek. A rózsa virágzik. Mit kívánok a gyerekeimnek?Az én válaszom nem az, hogy sikert, boldogságot és egészséget. Ennél sokkal egyszerűbb és sokkal többet érő kincset kívánok nekik.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete