A szegénység oka

Javhed Hasmi koldust ábárzoló festménye

Sokféle teória látott napvilágot arról, miért is vannak szegények. Most előadom a saját verziómat, amely az egyedülálló életutamból következik. Voltam ugyanis szegény, akinek minden fillérjét be kellett osztani, aztán voltam gazdag, akinek egy luxusutazás sem volt probléma, majd saját elhatározásból ismét szegénnyé váltam. Ennek az ívnek a tapasztalatát sommásan össze tudom foglalni.

A szegénység okát néhányan nagyon bonyolultan látják. Én viszont egészen a gyökerekig mentem vissza, és egy jellemző világnézetre bukkantam az egész mögött. Ezt az elgondolást Vida Ági fogalmazta meg talán nagyon karakteresen. Valahogy így: A szegényekkel csak az államnak kell foglalkozni, nem nekünk. Ezzel szemben áll az igaz, és emberi hitvallás, amit pedig Vácz Jenő jezsuita pap fogalmazott meg valahogy így: Az Isten a gazdagoknak feladatul adta a szegényeket.

A világnézet gyökere mindig az ember Istenről és saját magáról alkotott képe. A torz világnézet szerint minden ember teljes egészében a maga életének kovácsa. Ennek egyszerű és képszerű változata a down szindrómás gyerekekről való gondolkodás. A torz világnézet szerint ezeket világra sem kell hozni, hiszen képtelenek arra a teljesítményre, amit elvárunk tőlünk. Az igaz világnézet szerint viszont az ember Isten képmása, és önmagában érték. A Down szindrómás ugyanúgy, mint Gyurta Dániel.

A megoldás e szerint nagyon egyszerű: Minden entitásnak: kezdve a közösségektől egészen az államig, sőt kontinensig deklarálnia kell azt a világnézetet, amely alapján működik. Valószínű, akár iszlám, akár keresztény, akár zsidó lenne ez a világnézet, így kezdődne: Az embert Isten képmására teremtette. Ebből aztán következne egy csomó tudományosan jól levezethető állítás egészen addig, hogy a szegényeknek nem segélyre és nem is csak munkalehetőségre van szükségük, hanem elfogadásra, befogadásra. Ebből következne, hogy a gazdagoknak meg kellene ismerni a szegényeket, és rá kell jönni arra, hogyan lehet velük együtt élni.

Ezzel szemben áll a mai hazug és ostoba “világnézeti semlegesség” állítás. Hazug, mert nem számol azzal az egyszerű ténnyel, hogy minden embernek és emberi közösségnek van világnézete, ugyanis ezzel azt kívánják kifejezni, hogy minden világnézet egyenlő egymással. Ez esetben ezt kellene belefoglalni az alkotmányba Ostoba, mert ezzel azt mondjuk, hogy a nemzetszocializmus és a rasszizmus ugyanolyan értékű világnézet, mint mondjuk katolikus vagy református.

Olvasóim ajánlják:

 • EgypercesekRövid írások, amelyek valahogy kipattantak a fejemből.
 • Egy szürke öltönyös férfi a felolvasóasztalnál áll és beszél egy gyöngyörű templomb szentélyében. VonzásbanA kaposvári egyházmegyei zsinat szentmiséje előtt elhangzott tanúságtételem. Arra kértek fel, hogy beszéljek röviden arról, mi vonzott az egyházba.
 • Egy tigris fekszik aléltan egy fiatalember ölében, mintha csak egy kiscica lenne. Ezoterika a ParkeremJóga, Popper Péter, Pi élete és Assisi Szent Ferenc együtt egy bejegyzésben, és végül minden érthető lesz.
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • A barnára-sötétbarnára sült kenyér megkenve vízzel. KenyérsütésMegkértek, hogy írjam le, hogyan készítem a kenyeret, amelyet általában nagyon szeretnek azok, akiknek jut belőle.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Egy Szentírás drap borítóban Új és hatalmas!Egy élőszóban előadott tanúságtételem arról, mit tett velem a Katolikus Egyház tanítása, és mi köze van ennek Kafarnaumhoz és Jézushoz.
 • Biciklizem, hátamon batyukötésben a kislányom, rajta hordozóskabát. Kerékpáron hordoztam8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon . A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása volt számomra egész addig, amíg egy rendőr megállított.
 • Assisi Szent Ferenc portréja A szegénység menőÖnkéntes szegénység? Soha nem volt népszerű, pedig a derűs és boldog életnek ez az egyik titka.
 • + gyerekugrál a trambulinban, csurom vizesek. A rózsa virágzik. Mit kívánok a gyerekeimnek?Az én válaszom nem az, hogy sikert, boldogságot és egészséget. Ennél sokkal egyszerűbb és sokkal többet érő kincset kívánok nekik.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete