Történetek az Országházból

Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal.

Az édesapámnak 11 éves koráig az Országházban volt az otthona. A VIII. lépcsőház, a delegációs folyosó és terem alatt. Eljutott hozzám néhány fénykép a kupoláról, és eszembe jutott, hogy a 9 éves apukám járt ott. Így ír erről az emlékéről.

A Kupola csúcsán lévő kis erkély nagyon izgatta a fantáziánkat, hiszen onnan csodálatos körkilátás lehet, valóban az is volt. Arról azonban senki nem tudott, hogy oda is felmentünk Miklóssal. A kettős kupola több bombát kapott és a csúcsához vezető vas csigalépcső több helyen megsérült, de járható volt. Óvatosan mentünk fel és valóban csodálatos volt a kilátás, az erkély is megsérült, így a fal mellől néztük és nem mentünk körbe. Lefelé rosszabb volt jönni. Nagyon elevenen él bennem ez a „kirándulás”. Szerencsénk volt, valahol vigyáztak ránk! Édesapáéknak csak évek múlva meséltük el.

Pollák László fényképeiről eszembe jutott, hogy apukámnak is valami hasonló élménye lehetett. Laci megengedte, hogy megosszam a fényképeit.

Egy másik fénykép, amiről édesapám emléke jut eszembe, Munkácsy Mihály Honfoglalás freskója.
Az Országház főlépcsőjén viszik fel a 13 méter hosszú freskót egy kb 1 méter alufólia színű hengerben.

Erről ezt írta:

A Miniszterelnöki fogadó Munkácsy Mihály „Honfoglalás” című freskójával. Ezt is Édesapa ötlete mentette meg. Fehér bácsi az asztalosokkal egy kiszámított átmérőjűfa hengert készített és erre tekerték fel a képet, amit a pincében befalaztak. Így maradt meg épségben az ostrom és a szovjet laktanya napjai alatt.(erről egy kis amatőr képünk is volt, magasabb volt a henger a festménnyel, mint mi).

Hát igen, a henger magasabb volt nála, de leírása szerint a freskót a 4 és fél méteres hengerre feltekerték, míg az alábbi képen a 13 és fél méteres részével lett belehelyezve a hengerbe. Amikor visszaszállították az Országházba, készült egy fénykép, amit a Magyar Nemzetben találtam.

 

Pollák László fényképei az országház kupolájából

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete