Szent Ágoston és a Dalai Láma életveszélyben

Dalai Láma bal oldalt, és jobb oldalon Szent Ágoston Püspök arca látható

A napokban jutott eszembe, hogy összehasonlítsam, miképp viselkedett Szent Ágoston püspök és Dalai Láma életveszélyben. Mindkettő a saját korának karizmatikus személyisége Európán kívül él, életveszélyben volt egy adott pillanatban. A következtetéseket pedig rátok bízom.

Szent Ágoston Püspök

Szent Ágoston Püspök 429-ben és 430-ban Afrika északi részén: Hippóban élt, a vandálok már a közelben pusztítottak. A püspököket általában megkínozták majd megölték. Ágoston imádkozott és maradt: Azért imádkozom, hogy Isten szabadítsa fel ostromlott városunkat, vagy ha másképp testszik neki, tegye erősség szolgáit, hogy elviseljék akaratát, de azért is könyörögtem, hívjon engem magához ebből az életből.

Még mielőtt a vandálok elérték volna városát, meghalt. 76 éves volt.

A Dalai Láma

A Dalai Láma ellenben csak 34 éves volt, mikor elhagyta Tibetet. A kínaiak fenyegetéssel és erőszakkal az országuk részévé tették Tibetet, melynek vallási és politikai vezetője volt. Nem volt közvetlen életveszélyben, mint Ágoston de nem lehetett tudni, hogy a kínaiak mit tesznek vele, miután megszállják az országot.

Előtte a hitének megfelelően sámánokat kért meg, hogy hozzanak döntést. A tibeti kultúrában a sámánok különböző módon transzba hozzák magukat és így közvetítenek üzeneteket a másvilágról. Európában ezt hívják fekete mágiának. A sámánok a jóslások után néha meg is szoktak halni, ugyanúgy, mint a médiumok Európában.

Nem vált meg szerzetesi öltözékétől, mégis, a belső-ázsiai sámánok gyakorlatát követve izgatószerek – füstölők – segítségével transzba kergette magát. Teste remegni kezdett, szája habzott, vad kiáltások törtek elő a torkából és hatalmas ugrásokkal táncolni kezdett. Aztán egyszerre csak megmerevedett, és a megidézett védőszellem beszélni kezdett a szájából. Megkérdezte, hogy ki hívta, majd amikor választ kapott rá, hajlandó volt elárulni, hogy mi okozta a nő betegségét és miképpen lehet eltávozott lelkét visszahozni a testébe.

Végül a Sámán is megmondta a tutit és Amerika is küldte a segítségét. A Láma megmenekült és köztiszteletben áll, még Nobel díjat is kapott és ma is él. A sámánokat és a mágiát nem emlegeti senki.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete