Szent Ágoston és a Dalai Láma életveszélyben

Dalai Láma bal oldalt, és jobb oldalon Szent Ágoston Püspök arca látható

A napokban jutott eszembe, hogy összehasonlítsam, miképp viselkedett Szent Ágoston püspök és Dalai Láma életveszélyben. Mindkettő a saját korának karizmatikus személyisége Európán kívül él, életveszélyben volt egy adott pillanatban. A következtetéseket pedig rátok bízom.

Szent Ágoston Püspök

Szent Ágoston Püspök 429-ben és 430-ban Afrika északi részén: Hippóban élt, a vandálok már a közelben pusztítottak. A püspököket általában megkínozták majd megölték. Ágoston imádkozott és maradt: Azért imádkozom, hogy Isten szabadítsa fel ostromlott városunkat, vagy ha másképp testszik neki, tegye erősség szolgáit, hogy elviseljék akaratát, de azért is könyörögtem, hívjon engem magához ebből az életből.

Még mielőtt a vandálok elérték volna városát, meghalt. 76 éves volt.

A Dalai Láma

A Dalai Láma ellenben csak 34 éves volt, mikor elhagyta Tibetet. A kínaiak fenyegetéssel és erőszakkal az országuk részévé tették Tibetet, melynek vallási és politikai vezetője volt. Nem volt közvetlen életveszélyben, mint Ágoston de nem lehetett tudni, hogy a kínaiak mit tesznek vele, miután megszállják az országot.

Előtte a hitének megfelelően sámánokat kért meg, hogy hozzanak döntést. A tibeti kultúrában a sámánok különböző módon transzba hozzák magukat és így közvetítenek üzeneteket a másvilágról. Európában ezt hívják fekete mágiának. A sámánok a jóslások után néha meg is szoktak halni, ugyanúgy, mint a médiumok Európában.

Nem vált meg szerzetesi öltözékétől, mégis, a belső-ázsiai sámánok gyakorlatát követve izgatószerek – füstölők – segítségével transzba kergette magát. Teste remegni kezdett, szája habzott, vad kiáltások törtek elő a torkából és hatalmas ugrásokkal táncolni kezdett. Aztán egyszerre csak megmerevedett, és a megidézett védőszellem beszélni kezdett a szájából. Megkérdezte, hogy ki hívta, majd amikor választ kapott rá, hajlandó volt elárulni, hogy mi okozta a nő betegségét és miképpen lehet eltávozott lelkét visszahozni a testébe.

Végül a Sámán is megmondta a tutit és Amerika is küldte a segítségét. A Láma megmenekült és köztiszteletben áll, még Nobel díjat is kapott és ma is él. A sámánokat és a mágiát nem emlegeti senki.