Mellőzzük a Star Warst

Jézus a getszemáni kertben imádkozik, és Kylo Ren lézerkardját neki szegezi

Ne engedjük meg a gyerekeknek, hogy Star Warst nézzenek

Gyerekkoromban a Csillagok háborúja korhatáros film volt. 14 évesen végre beengedtek a moziba, és máig emlékszem az eredeti nyitójelenetre. Akkor nem tudtam, hogy ez a film nem ártatlan.

A filmet később is többször megnéztem, míg 33 éves koromban hívő katolikus lettem. Ekkor többet nem érdekelt, nem volt már hatással rám és elajándékoztam a filmet. Évekig eszembe sem jutott.

Aztán 6 éves lett a fiam, és kezdett kérlelni, hogy had nézze meg, mert már mindenki látta az osztályban. 9 éves koráig nem engedtem megnézni, és akkor leültem vele együtt és végignéztük megjelenési sorrendben az összeset.

Ha már így alakult, akkor beszéltem erről a fiammal, akiben kezd a hit szirmot bontani. Kicsit később, úgy 11 éves korában már valamennyire lehetett erről beszélni a film kapcsán a hitről, Jézusról és hit utánzatairól: a New Age és a hozzá kapcsolódó okkultizmus, rasszizmus, teozófia, ezotéria. Ezek sok tekintetben a katolikus hitet másolják alattomos, alig észrevehető módon, és a hitünket rombolják, sok embernek pedig a vesztét okozzák.

Ha már látta a Star Warst, jó lenne a gyerekemet felvértezni arra, hogyan lehet felismerni benne az okkultizmust, a New Age-et, a rasszizmust, az üzleti érdeket. Ennek kapcsán születtek az alábbi kérdések. Az első 20 kérdés valamennyi lexikális tudást igényel, azokra megírom a választ. Utána következnek a gondolkodtató kérdések is, amelyek nyitottak.

Kérdések

 1. Melyik Bibliai áldásra utal az Erő legyen veled kifejezés?
 2. Mi a leglényegesebb különbség az erő és az Úr között?
 3. Ki ismerheti az örök élet titkát a Star Warsban?
 4. Hol találunk párhuzamot a Star Warsban Mária szűzi fogantatásával?
 5. Kik mentik meg a földet a Star Warsban?
 6. Ki lehet jedi?
 7. Milyen természetfeletti tetteket hajtanak végre a jedik, melyeket a Biblia tilt?
 8. Milyen természetfeletti eseményeket végeznek az apostolok a Bibliában, amelyből egyetlen egy sem fordul elő a Star Warsban?
 9. Miben különbözik a mester és tanítványa viszony a Bibliában és a Star Warsban?
 10. A filmben az erőnek van jó és rossz oldala. Melyik világnézet szimbóluma fejezi ki ugyanezt?
 11. Mi a bűna Biblia szerint és mi a sötét oldal szándéka?
 12. Mi az a két érzelem, amin nem tudott úrrá lenni, és ami közvetetten ahhoz vezetett, hogy Anakinból Darth Vader lett?
 13. A Star Warsban is van egy ember, aki másokért áldozza fel magát. Kicsoda?
 14. A Star Wars első hat része, melyet még Spielberg írt, 3 éves ciklusokban május 16 és 25 között jelent meg. A katolikus egyházi évnek melyik időszakához kapcsolódik?
 15. A 7. résztől a Walt Disney vállalat készítette a továbbiakat. és két évente december közepén jelenik meg. A katolikus egyházi évnek melyik kiemelt időszakához kapcsolódik?
 16. Melyik Bibliai esemény juthat eszünkbe az ezeréves sólyomról?
 17. A Star Warsban azoknak van hatalmuk az erő felett, akiknek midiklorian van a vérében, azaz az embertől független adottsága van. A történelemtudományban hogyan hívják az ilyen fajta megkülönböztetést, azaz amikor valamilyen születési adottság alapján sorolják be az embereket?
 18. A nácizmusban a Lebensborn e.v. (Életkút Alapítvány) az árja faj szaporodását és nevelését végezte a szülőktől elszakítva. Mi ennek a megfelelője a Star Warsban?
 19. Az okkultizmus jelentése: titkos tanítás. Hol van jelen a titkos tanítás a Star Warsban?
 20. Mekkora bevételt hozott a Star Wars első hat része?

Válaszok

 1. Az Úr legyen veled.( Rut, 2,4 Lk 1, 28, )
 2. Az úr személy, akinek értelme, érzései, akarata van. Az Úrral való találkozás egy másik személlyel történőkapcsolat. Az Erő ezzel szemben az a láthatatlan energia, amely mindenkit áthat. Olyan mint egy tárgy, egy eszköz, mint egy autó vagy bármi más. A Jedik ennek az erőnek a használatába avatják be.
 3. Azok, akik ismerik az erő sötét oldalát ismerhetik az örök élet titkát. Ez okkult, azaz titkos beavatásokban kapják meg. Mások nem tudnak semmit erről.
 4. Anakin Skywalkert a midikloriánok nemzették, nem volt édesapja.
 5. Senki, mert a Star Warsban nincs megmentő. A Spielberg féle hat részben Luke Skywalker az apját menti meg és ezzel egy ideig rendet teremt az erőben. A második részben Luke megfelelője Rea. Azonban egyikük sem ment meg véglegesen senkit és semmit.
 6. A Jedi a vérében lévő midikloriánok által, azaz származási (rassz) alapon, ismert terminológiával kifejezve az árják lehetnek jedik.
 7. Tárgyak mozgatása, jóslás, emberek gondolatainak megváltoztatása.
 8. A Bibliában előforduló természetfeletti csoda pl. a gyógyítás.
 9. A Bibliában Jézus az Isten akaratának követésére szólítja fel tanítványait. Jézus tanítványa bárki lehet, aki hitben megvallja, hogy Jézus Krisztus az Úr, a megváltó. A Star Warsban a padawan tanítványokat a midiklorián szintjük alapján választják ki, iskolában oktatják a mesterük mellett kell élniük, akik folyamatosan tanítják őket titkos tanításokkal és ellenőrzik őket.
 10. A kínai jing-jang szimbólum.
 11.  A Star Warsban a birodalom rossz, mert el akarja pusztítani a szenátust és az őket támogatókat. A Bibliában a bűn az, ha nem az Isten akaratát tesszük meg és mindaz, ami elszakít a minket teremtő Istentől.
 12. A félelem amit a gyermekei és az anyjuk miatt érzett és a gőg, mert többnek képzelte magát a mesterénél.
 13. Obi Van Kenobi azért hal meg, hogy az ifjú Skywalker el tudjon menekülni.
 14. Pünkösd.
 15. Karácsony.
 16. A Bibliában a jelenések könyve: Az asszony azonban kapott két nagy sasszárnyat, hogy a pusztába repüljön, a rejtekhelyére, ahol majd a kígyótól távol egy évig, két évig és félévig táplálják. (Jel 12,14). Vagy Az ég magasában egy sas repült” (Jel 8,13).
 17. Rasszizmus.
 18. A jediiskola, ahol a szülőktől elszakítva azokat képzik, akiknek vére midikloriant tartalmaz.
 19. Az erőt használni titkos tudomány, melyet csak a vérükben midikloriant tartalmazó emberek tanulhatnak meg.
 20. Kb 15 ezer milliárd (15 000 000 000 000) forint, ami egész Magyarország 3 havi bruttó hazai termékének felel meg.

Gondolkodtató kérdések (esetleg hittan órákra)

 

 1. Anakin Skywalker meg akarta ölni a fiát, mert nem akart a sötét oldalra állni, de nem sikerült neki. Végül csak úgy tudta megmenteni a fiát, hogy a Sith nagyúrt ölte meg. Lehetett volna más lehetősége is?…
 2. A Star Warsban emberi klónokat készítenek azért, hogy harcoljanak. Milyen erkölcsi kifogásokat emelhetünk ez ellen?
 3. Az apagyilkos Kylo Ren alakját a mesefilmekről híres Walt Disney stúdió hozta létre. Mindig csak sötétben jelenik meg. Fénykardja eltér mindenkiétől. Egy izzó vörös kereszt vajon miért így alakították ki? Mit szimbolizál?
 4. A Star Wars szerint az Erő tartja össze az univerzumot. A Biblia szerint Isten teremtette az univerzumot is. Vajon az Erő megfeleltethető-e Isten valamely teremtményének?
 5. Vajon a Jedik követhetnek-e el bűnt?
 6. Ha valakinek nincs midiklorián a vérében, akkor mit tehet az igazságért a Star Wars rendszerében?
 7. Lehet-e azonosulni valamely pozitív szereplővel?
 8. Darth Vader egy másik ember halála árán megmentette a fiát, és talán megbánta tetteit is, de mégsem mondta ki. Van ennek jelentősége?
 9. Mi a különbség az erő sötét és nem sötét oldala közt?
 10. Mi a célja a jediknek, és miben különbözik ez Jézus Krisztus tervétől?
 11. Joda mester azt mondta: A félelem vezet a gyűlölethez és a gyűlölet a szenvedéshez. Mit a Biblia tanítása  ezekről?
 12. A Star Warsban a jedik és a szithek akaratával ellentétes cselekedetre kényszeríthetik. Te már hallottál ilyenről a valóságban?
 13. Azt mondják a Star Warsról: “Ez csak egy szórakoztató film. Ne foglalkozz semmivel, csak élvezd”. Szerinted is így van?
 14. Vajon Jézus Jedi lett volna?
 15. Mit gondolsz,  miért népszerű ennyire a Star Wars?
 16. Ez a film miben különbözik a klasszikus meséktől?

A boszorkányság terjesztése az irodalomban

Ha érdekel ez a téma, javaslom, hogy olvass arról is, hogy miért mérgező regény a Harry Potter?