Házsártos gazdagság – derűs szegénység

Kozma Imre és Vácz Jenő portréja

Tegnap kezembe akadt egy cikk Kozma atyáról. Egy mosolygós, derűs öregember. Róla eszembe jutott néhány másik szerzetes pap is. Nem volt vagyonuk, nem volt az életükben szex, nem jártak jósnőhöz, nem olvastak horoszkópot, nem pletykáltak. Mindaz hiányzott az életükből, amitől a mai ember boldognak érzi magát. Ők ezen nélkül voltak vidám derűs öregek. Ők tudták, hogy honnan van az igazi öröm és békesség.

Persze a legtöbb szegény nem ilyen.

Én is voltam gazdag, évekig éltem gazdagok között, sőt rokonaim közül is többen vannak nagyon vagyonosak. Ismerem őket, ismerem sok gondolatukat. A vagyonos ember általában boldogtalan, házsártos, erőszakos. Egyszer egy nagyon-nagyon gazdag ember mondta egy szegény rokonának: „Ne rajtam akarj meggazdagodni!„ Ebben benne van sok gazdagnak a legfőbb félelme, hogy elveszik, amit gyűjtött.

Ismerek derűs gazdag embert, és házsártos szegényt is. A lényeg nyilván nem ez, hanem valami más.

Igen, ezek nagyon általános tapasztalatok, mint ahogy Pató Pál úr is. Tipizálás, ahogy tanultuk irodalomórán.

A gazdag ember gyűjt-gyűjt, és maga sem tudja mire. „Ej, ráérünk arra még!” Mármint arra, hogy gondolkozzunk ennek értelmén. Aztán meghalnak. A legtöbb gazdagnak egyetlen gyereke van, akinek munka nélkül ölébe hull az óriási vagyon, amit az esetek nagy részében elherdál, ő maga meg az élvezetek rabja lesz. Ha több gyerek van, akkor egymást ölik a vagyonért és soha többet nem állnak egymással szóba, mert igazságtalan volt az örökösödés.

Valójában nem a vagyon a baj, hanem a mögötte lévő vágy „Többet, többet”. Ez pedig valójában vagyontól független, a legszegényebb ember életét is tönkreteszi, ha így gondol a pénzre. A magánvagyonfelhalmozás értelmetlen és az embert beteggé, rosszindulatúvá teszi.

A generációkon átívelő moderált családi vállalkozások az egyik mentőöv. Amikor a gyerekek megtanulják a munkát, és azt, hogy a kenyérkereset mindennapi okos és kemény munka. Moderált alatt azt értem, hogy a vállalkozás célja nem a világhír, hanem a megélhetés és az ügyfelek igazi szolgálata.

Az én életem is feszült volt, és kezdtem háklis lenni. Azóta nyiladozik bennem a derű, mióta katolikus lettem, mióta szegény lettem, mióta bátrabban keresem az igazságot.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete