A védőpajzs és a 2018. április 8-i választások

Keresztény Európa címere. Kék, Mária színe, A csillagok Mária jelképei, a a krisztogram az egyik legősibb keresztény szimbólum.

A tatárjárás és a kereszténység

IV. Bélát a második honalapítónak tartunk. Ha ma élne, talán vádolnák, hogy saját érdekből szándékosan tette tönkre az országot. A tatár ugyanis előre megmondta, hogy nem akarnak vérontást, csak Béla nem engedett. Ezt üzenték a királynak követek útján:

nincs veled semmi dolgunk, te a rokonunk vagy, onnét jöttél, ahonnan mi jövünk, gyre velünk vagy állj félre, s engedd, hogy tovább menjünk, mert nem a te országod, hanem a német császárság és az attól nyugatra lévő gazdag országok jelentik a mi hadjáratunk célját.

Talán azért áldozta fel az országot, hogy nagy királynak látszódjon majd?

Nem, nem a saját érdekei miatt mondott nemet a tatárnak, hanem a keresztény hite miatt. Magyarország ettől kezdve évszázadokon át a kereszténység védősánca. Bocskai István ezt írta kiáltványában: „A magyarok azonban, ezek az erős, hűséges és állhatatos emberek, megtartották és megvédték hitüket háború árán is, és inkább választották a halált maguk és ivadékaik számára, sőt készek voltak a legvégsőt is elszenvedni, mintsem elpártoljanak a keresztény népektől. ”

 

Keresztény Magyarország?

A hatodikos történelemkönyben ez olvasható az európai középkorról: „Magyarország a kereszténység egyik védőbástyája lett.

Ha a statisztikákat nézzük, majdnem minden második újszülöttet megkeresztelnek. Az emberek több mint tíz százaléka jár misére vagy Istentiszteletre. Az emberek harmada vallja magát kereszténynek.

Ha a történelmet nézzük, akkor egy középkori történetírót idézek : „Magyarország hajdan az egész keresztény világ szentélye volt, melynek híre és kegyelme, neve beragyogta az egész világot. Oly sok rendbéli szentet adott a világnak, amelyre nincs más példa.” (Hevenesi Gábriel)

XI. Gergely pápa mondta: Nagy Lajos király „mindig a hitetlenek üldözője és a keresztény hit oltalmazója volt”. II. Pius pápa (1458-1464) ezt írta: „Aki Magyarországot elfoglalja, az ura lesz az egész világnak”. Zsigmond magyar királynak pedig, hogy ő „a kereszténység pajzsa és a nyugati civilizáció védőbástyája

Balassi Bálint, aki amásoktól hallott énekeket egybedolgozta, átírta, így dalolt: „Ó én édes hazám, te jó Magyarország, ki kereszténységnek viseled paizsát…”

Választások 2018

Fontos ez nekünk,  a XXI. század emberének? Netán nekünk is folyik valamennyi őseink véréből?

Orbán Viktor így nyilatkozott : „Az istenfélelem kulcskérdés… Egyszer valamikor … lesz egy pillanat, amikor az embernek mindenért meg kell fizetnie…ha ezt hiszi egy politikus, akkor mindannyian biztonságban érezhetjük magunkat. … A magyar történelemnek van egy kegyetlen tanítása… hogy a vezetői rendre el szokták árulni… Ez idestova 3-400 éve, talán Mátyás óta egy visszatérő élménye ennek a népnek. Vagy úgy, hogy a hatalmat nem arra használják, amire kéne, vagy személyes okokból eladják az ország egyik vagy másik részét, vagy úgy árulnak el, hogy elmenekülnek, amikor az volna a dolguk egyébként, hogy baj van, vezessenek. Minél nagyobb a baj, annál inkább. Hiszen ha van tálentum, az erre való. A legnehezebb időkben (engem) is ez tartott – dacára annak, hogy az ellenfeleim arra intettek, hogy most már meg kéne pihenni, más szépségek is vannak az életben. ”

Vannak fontos dolgok, mint a nyugdíj, az egészségügy, a stadionok stb. De vannak még fontosabb dolgok is. 2018-ban arra kérdésre kell válaszolni, hogy ki lesz képes a „még fontosabb dolgok” megvalósítására? Orbán Viktor? Gyurcsány Ferenc? Karácsony Gergely?

E bejegyzést Dr. Molnár Imre cikkje inspirálta. Megjelent a Megújulás a Szentlélekben 2015. II-IV. számában.

Orbán Viktor idézet szövegét a Minden politika, de a politika nem minden címmel 2005. decemberében létrejött kaposvári közönségtalálkozón mondta.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete