Móricz Zsigmond

Móricz: Légy jó mindhalálíg címoldala. Télen kopasz fák, hideg, kék háttér és egy kalapos kisfiú, kezében könyvvel sétál.

Néhány nap múlva 49 éves leszek, és Móricz Zsigmond most ért el a szívemig.

Nekem nem volt kötelező olvasmány a Légy jó Mindhalálig. Később olvastam el csak azért, mert olyan igazi könyv volt. Kellemes tapintású, könyvszagú, szép betűkkel, szép címlappal. Az a kiadás, amit láttok a képen. A baj az volt, hogy a filmet előbb láttam, és nagyon rossz élmény volt. A könyv segített rajta, de évtizedekig nem érintett meg Móricz Zsigmond. Pedig igazán próbálkoztam. Már csak azért is, mert dédapám 30 éves korában tanította, így több könyvében is megörökítette őt. Nagyon jó pedagógusnak mutatta be, de akinek gyakran előbújt az erőszakos és cinikus természete.

Gondolkoztam azon is, vajon a korunknak megvan-e  Móricz Zsigmondja. Megvan-e a Nyugatja? Arra jutottam, hogy ez olyan kérdés, mint almafát keresni az északi sarkon. Egyszerűen más korunknak az éghajlata, mint száz évvel ezelőtt.

Azért írtam igazán ezt a bejegyzést, hogy bemásoljak néhány fontos gondolatot a Bál című regényéből, amit annyira nem tisztelnek, még a megyei könyvtárban sincs meg.

Már nagyon régen megtanulta, még Debrecenben, mikor a vak öregúr azt mondta:  a felnőttek mindent megbocsátanak, de azt, ha valaki anyagi kárt okoz nekik, azt nem bocsátják meg soha.
Felháborítónak találja, hogy akinek véletlenül vagy nem véletlenül, hanem igenis rablás útján nagy vagyon jut a birtokába, azt a törvény védi és annak joga van uralkodni mindenkin, aki szegény.

Itt meg kell szüntetni ezt a gőgöt, amit a gazdagság ad az embereknek

Hát érdemes földet s minél nagyobb földet adni egy-egy családnak, hogy a gyermekeikben ennyire elpusztulásra legyenek ítélve?

Fog prüszkölni Csapodi Tanár úr, mert valami más, mint azt mondani , amit ő mondott a mult gyűlésen, hogy a Jóisten kiszámíthatatlan bölcsességével úgy intézte, hogy mindig voltak, s mindig lesznek szegények és gazdagok is.

Jóisten éppen Pétery ősét, a birokszerző őst hatszáz holddal kívánta volna jutalmazni s ugyanakkor ezer és ezer szegény földmívest arra ítélt volna, hogy soha semmi ivadékának ne legyen egy darab földje sem. Mért tenne ilyet a Jóisten?
A harmadik képe egy nagy Mária-kép, vagy inkább Veronika-kép volt. Valaki felajánlotta a gimnáziumnak s mivel katolikus jellegű kép volt, nem tehették közszemlére a kálvinista iskolában ide dugták. Acélmetszet volt, nem lehetett tudni, ki festette az eredetit, de csodálatos kép volt: az átszellemültségnek a tetőpontja. Misi úgy fogta fel, hogy az eget képviseli. Az égi távolságokat. A nő, aki a mennyet nyitja meg.
Az ember, ha meg tud fogni egy marék pénzt, akárhogy szerezte is, azt a magáénak tekinti s saját magától nem sajnálja, ellenben kétségbeesik, ha osztozni kell felebarátjának bajában.
Nem szabad leírni s kimondani egy szót sem, ami nem az egész emberiségre vonatkozik.
Hát hogy tud nyugodtan aludni egy főúr, mikor a birtokain analfabéta cselédség lakik?
Én azt hiszem, minél nagyobb egy író, annál nagyobb kötelessége a legfontosabb dolgokban színt vallani és megmondani, mi az igazság és ami a kötelesség.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete