A Facebook profilom – béke poraira

Facebook emléktábla. A facebook logó felkete keretben, alatta írás: Élt 5000 napot, emléke örökre megmarad.

Hivatalos közleményem: 2018 virágvasárnapján a Facebook profilom — érdemei elismerése mellett — nyugdíjba vonult. Méltattam életemben eltöltött fontos szerepét a régi ismerősök felkutatásában és kapcsolatteremtésben, értékes tartalmak megosztásában, ötletek szerzésében.

Már egy éve készül a nyugdíjba: heti negyed órát kapott már csak az életemből, és a Facebook kifejezte ezzel kapcsolatos elégedetlenségét: egyre több reklámot kaptam, a megosztásaimat egyre kevesebb emberhez juttatta el, az általam használt funkciók egyre bonyolultabban működtek, és egyre többször szolgált valami kéretlen és rossz meglepetéssel.

Korai nyugdíjazásának legfőbb oka a túlzott elvárásai. Egyre többször akarta irányítani az én döntéseimet, érdeklődésemet úgy, hogy mindig csak saját érdekeit tartotta szem előtt. A web mindenkié, nemcsak a facebookozóké. Egyre több ember elhiszi, hogy ami nincs rajta a Facebookon, az nem is létezik.

Sajnáltam minden tartalmat, amit Facebookon megosztottam. Míg az interneten megosztott tartalmak évtizedekig visszakereshetők, addig a Facebookon megosztott tartalmak néhány napig élnek, aztán a felhasználók számára elvésznek. Pedig minden Facebookon megosztott posztot eltárolnak, és ennek a sorsa már nem a mi kezünkben van. Talán visszaélnek vele, talán nem.

A Facebook megsértődött. Erre abból következtettem, nem tájékoztatott arról, hogy mi lesz a sorsa felfüggesztett a fiókommal. Akit szeretnek, annak megkérdezik a szándékait. Mit szeretnél az eddigi profiloddal kedves volt felhasználóm: Törölni akarod? Meg akarod kapni a tartalmát? Tároljam még neked? Ehelyett bezárta kapuit, és megfenyegetett, ha ismét be merek lépni, a profilomat rehabilitálni fogja.

Nagy dolog, hogy a Facebook tőzsdei bevezetése óta a befektetőit jelentősen gazdagította. Minden egyes befektetett forint egy év alatt nagyjából megduplázódik, ami nagyon jó hozam nulla munkáért. Ez persze — s ezt közgazdászként tudom — a pénz kockázati értéke, de csak azokat gazdagította , akinek már amúgy is volt pénze.

A Facebook érdemei mellett sajnos szükséges megemlíteni az egyik nagy gazemberségét. Ez pedig a felnövekvő generáció iránti közömbössége. Miközben a világ egyik legértékesebb vállalata pénzben kifejezve — merthogy 300 000 000 000 000 forint (ejtsd: 300 trillió forint) értékűre becsülik, addig egyetlen fillért sem költött arra, hogy a gyerekek ellenőrzött tartalmakat kapjanak. A gyerekek számára bevezetett Messenger Kid is csak saját befektetőinek az érdekeit tartja szem előtt. Arról már nem is beszélve, hogy a Facebook minden más közhasznú projekttől is elzárkózik.

Persze a szülők tájékozatlansága és meggondolatlansága is szükséges ahhoz, hogy a Facebook hálójába kerüljenek a kisgyerekek. Mert sokszor a felnőttek regisztrálják gyerekeiket hamis adatokkal, vagy biztosítják a számítógépet a hazug adatokkal történő regisztrációhoz. Azonban a korhatár olyan alacsony, hogy a kamaszok már saját igaz adataikkal regisztrálhatnak, és ugyanazokat a jogokat és tartalmakat kapják, mint a felnőttek.

Facebook klassz dolognak indult, de ma már nem az. Az internet kincsestára mindent lehetővé tenne, amit a Facebook tud. Csak ezt elfelejtettük. Sokan még azon is csodálkoznak, hogy azt mondom: a Facebook nem az internet. Mert a Facebook valóban nem az internet, hanem a 300 trillió forint értékű magánvállalat által írt program, amibe felelőtlenül beleengedjük gyerekeinket, beletesszük magánéletünk kincseit.

Olvasóim ajánlják:

 • EgypercesekRövid írások, amelyek valahogy kipattantak a fejemből.
 • Egy szürke öltönyös férfi a felolvasóasztalnál áll és beszél egy gyöngyörű templomb szentélyében. VonzásbanA kaposvári egyházmegyei zsinat szentmiséje előtt elhangzott tanúságtételem. Arra kértek fel, hogy beszéljek röviden arról, mi vonzott az egyházba.
 • Egy tigris fekszik aléltan egy fiatalember ölében, mintha csak egy kiscica lenne. Ezoterika a ParkeremJóga, Popper Péter, Pi élete és Assisi Szent Ferenc együtt egy bejegyzésben, és végül minden érthető lesz.
 • A barnára-sötétbarnára sült kenyér megkenve vízzel. KenyérsütésMegkértek, hogy írjam le, hogyan készítem a kenyeret, amelyet általában nagyon szeretnek azok, akiknek jut belőle.
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Egy Szentírás drap borítóban Új és hatalmas!Egy élőszóban előadott tanúságtételem arról, mit tett velem a Katolikus Egyház tanítása, és mi köze van ennek Kafarnaumhoz és Jézushoz.
 • + gyerekugrál a trambulinban, csurom vizesek. A rózsa virágzik. Mit kívánok a gyerekeimnek?Az én válaszom nem az, hogy sikert, boldogságot és egészséget. Ennél sokkal egyszerűbb és sokkal többet érő kincset kívánok nekik.
 • Egy oltár a római katkombában. Itt miséztek az első keresztények. Katolikus maradokAnnyira hálás vagyok Istennek azért, mert katolikusnak tértem meg. Amikor 2003-ban bérmálkoztam megigértem, hogy soha nem fogom elhagyni a katolikus hitemet. Ezt az ígértemet ugyanolyan komolyan veszem, mint a házassági hűséget. Akkor még a megtérés miatt Isten iránt érzett szerelmem miatt tettem. Az évek alatt viszont az eszemmel is megértettem, miért olyan fontos számomra a ...
 • Egy meditáló ember kezeinek művészi ábrázolása, mély bordó, bűnbánatra utaló színnel. szabályos meditáló tartásban (hüvelyk és mutatóujj összeér). Szabadulás az ezoterikábólÉvekig tartott, míg kilábaltam az ezoterikából. Első áldozásom 16. évfordulóján szentségimádás közben fogalmaztam meg ezt a tanúságtételt arról, hogyan kaptam választ a szorongató kérdésre: az ezotériában vagy Jézusban higgyek?

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete