A Facebook profilom – béke poraira

Facebook emléktábla. A facebook logó felkete keretben, alatta írás: Élt 5000 napot, emléke örökre megmarad.

Hivatalos közleményem: 2018 virágvasárnapján a Facebook profilom — érdemei elismerése mellett — nyugdíjba vonult. Méltattam életemben eltöltött fontos szerepét a régi ismerősök felkutatásában és kapcsolatteremtésben, értékes tartalmak megosztásában, ötletek szerzésében.

Már egy éve készül a nyugdíjba: heti negyed órát kapott már csak az életemből, és a Facebook kifejezte ezzel kapcsolatos elégedetlenségét: egyre több reklámot kaptam, a megosztásaimat egyre kevesebb emberhez juttatta el, az általam használt funkciók egyre bonyolultabban működtek, és egyre többször szolgált valami kéretlen és rossz meglepetéssel.

Korai nyugdíjazásának legfőbb oka a túlzott elvárásai. Egyre többször akarta irányítani az én döntéseimet, érdeklődésemet úgy, hogy mindig csak saját érdekeit tartotta szem előtt. A web mindenkié, nemcsak a facebookozóké. Egyre több ember elhiszi, hogy ami nincs rajta a Facebookon, az nem is létezik.

Sajnáltam minden tartalmat, amit Facebookon megosztottam. Míg az interneten megosztott tartalmak évtizedekig visszakereshetők, addig a Facebookon megosztott tartalmak néhány napig élnek, aztán a felhasználók számára elvésznek. Pedig minden Facebookon megosztott posztot eltárolnak, és ennek a sorsa már nem a mi kezünkben van. Talán visszaélnek vele, talán nem.

A Facebook megsértődött. Erre abból következtettem, nem tájékoztatott arról, hogy mi lesz a sorsa felfüggesztett a fiókommal. Akit szeretnek, annak megkérdezik a szándékait. Mit szeretnél az eddigi profiloddal kedves volt felhasználóm: Törölni akarod? Meg akarod kapni a tartalmát? Tároljam még neked? Ehelyett bezárta kapuit, és megfenyegetett, ha ismét be merek lépni, a profilomat rehabilitálni fogja.

Nagy dolog, hogy a Facebook tőzsdei bevezetése óta a befektetőit jelentősen gazdagította. Minden egyes befektetett forint egy év alatt nagyjából megduplázódik, ami nagyon jó hozam nulla munkáért. Ez persze — s ezt közgazdászként tudom — a pénz kockázati értéke, de csak azokat gazdagította , akinek már amúgy is volt pénze.

A Facebook érdemei mellett sajnos szükséges megemlíteni az egyik nagy gazemberségét. Ez pedig a felnövekvő generáció iránti közömbössége. Miközben a világ egyik legértékesebb vállalata pénzben kifejezve — merthogy 300 000 000 000 000 forint (ejtsd: 300 trillió forint) értékűre becsülik, addig egyetlen fillért sem költött arra, hogy a gyerekek ellenőrzött tartalmakat kapjanak. A gyerekek számára bevezetett Messenger Kid is csak saját befektetőinek az érdekeit tartja szem előtt. Arról már nem is beszélve, hogy a Facebook minden más közhasznú projekttől is elzárkózik.

Persze a szülők tájékozatlansága és meggondolatlansága is szükséges ahhoz, hogy a Facebook hálójába kerüljenek a kisgyerekek. Mert sokszor a felnőttek regisztrálják gyerekeiket hamis adatokkal, vagy biztosítják a számítógépet a hazug adatokkal történő regisztrációhoz. Azonban a korhatár olyan alacsony, hogy a kamaszok már saját igaz adataikkal regisztrálhatnak, és ugyanazokat a jogokat és tartalmakat kapják, mint a felnőttek.

Facebook klassz dolognak indult, de ma már nem az. Az internet kincsestára mindent lehetővé tenne, amit a Facebook tud. Csak ezt elfelejtettük. Sokan még azon is csodálkoznak, hogy azt mondom: a Facebook nem az internet. Mert a Facebook valóban nem az internet, hanem a 300 trillió forint értékű magánvállalat által írt program, amibe felelőtlenül beleengedjük gyerekeinket, beletesszük magánéletünk kincseit.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete