Körmenetek

Egy aranyszínű liturgikus ruhába öltözött pap a magasba emeli az Oltáriszentséget Mátravereély-Szentkúton.

Nagyon örültem, amikor Kaposváron elkezdték a nagy körmenetet. Még nem voltam hívő, de elvittek egy körmenetre Budapesten. Nem is emlékszem, milyen ünnep volt, de sötét volt. Talán húsvéti vigíliamise után volt. Ez a körmenet emlékezetes maradt, azt hiszem egy újabb láncszem volt a megtérésemben. Emlékszem ahogy a lezárt utcákon vonultunk és énekeltünk számomra ismeretlen énekeket, de felemelő volt. Éppen akkor járt itt a Hale-Bopp üstökös és látszódott az esti égbolton, és erről persze eszembe jutott Jézus születése.

Szintén még a megtérésem előtt történt, hogy meghívtak egy zarándoklatra. A Nógrád megyei Szécsényből Mátraverebély-Szentkútra évtizedek óta gyalogosan mennek el Nagyboldogasszony napi búcsúra.

Ez egy 8 órás út erős menetben erdőben, mezőn, szántóföldön keresztül. Reggel esett az eső, mégis sokan indultunk. Volt, aki végig mezítláb ment végig. Rövid pihenők voltak. Fiatalok gitárost hoztak, ők kísérték az éneket. Aztán a hagyományos Mária zarándokéneket énekeltük. Volt amikor rózsafüzért imádkoztuk. Mindezt elég ütemes gyaloglás mellett.
Több falun keresztülgyalogoltunk, és mindegyikben harangzúgás kísérte a zarándoklatunkat. Ahol volt templom, ode bementünk és imádkoztunk. Ahol nem volt templom, ott a falu szélén álló lélekharangot kongatták sokáig. Már messziről lehetett tudni, hogy hamarosan egy faluba érünk, mert mert vártak bennünket és amint megláttak, elkezdtek harangozni. Csodálatos érzés volt.

A templomban minden zarándokcsoportot külön köszöntött a plébános. Egy kakasdi csoport már várt a templom előtt a köszöntésre. De a plébános azt mondta, hogy a gyalogos zarándokokat elsőbbség illeti a buszosokkal szemben, így mi hamarabb bejutottunk.

Este szentmise, aztán ott aludtunk sátorban, másnap pedig szentmise és körmenet.

Akkor még nem hittem az Oltáriszentségben, de az az elképesztő sok ember, aki egyként letérdelt, amikor felemelték az oltáriszentséget, az a nagy fegyelmezettség, béke, amivel körmenetben résztvevők viselkedtek nagy hatással volt rám. A miséken kívül a gyóntatószékek előtt kígyóztak a sorok.

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete