Körmenetek

Egy aranyszínű liturgikus ruhába öltözött pap a magasba emeli az Oltáriszentséget Mátravereély-Szentkúton.

Nagyon örültem, amikor Kaposváron elkezdték a nagy körmenetet. Még nem voltam hívő, de elvittek egy körmenetre Budapesten. Nem is emlékszem, milyen ünnep volt, de sötét volt. Talán húsvéti vigíliamise után volt. Ez a körmenet emlékezetes maradt, azt hiszem egy újabb láncszem volt a megtérésemben. Emlékszem ahogy a lezárt utcákon vonultunk és énekeltünk számomra ismeretlen énekeket, de felemelő volt. Éppen akkor járt itt a Hale-Bopp üstökös és látszódott az esti égbolton, és erről persze eszembe jutott Jézus születése.

Szintén még a megtérésem előtt történt, hogy meghívtak egy zarándoklatra. A Nógrád megyei Szécsényből Mátraverebély-Szentkútra évtizedek óta gyalogosan mennek el Nagyboldogasszony napi búcsúra.

Ez egy 8 órás út erős menetben erdőben, mezőn, szántóföldön keresztül. Reggel esett az eső, mégis sokan indultunk. Volt, aki végig mezítláb ment végig. Rövid pihenők voltak. Fiatalok gitárost hoztak, ők kísérték az éneket. Aztán a hagyományos Mária zarándokéneket énekeltük. Volt amikor rózsafüzért imádkoztuk. Mindezt elég ütemes gyaloglás mellett.
Több falun keresztülgyalogoltunk, és mindegyikben harangzúgás kísérte a zarándoklatunkat. Ahol volt templom, ode bementünk és imádkoztunk. Ahol nem volt templom, ott a falu szélén álló lélekharangot kongatták sokáig. Már messziről lehetett tudni, hogy hamarosan egy faluba érünk, mert mert vártak bennünket és amint megláttak, elkezdtek harangozni. Csodálatos érzés volt.

A templomban minden zarándokcsoportot külön köszöntött a plébános. Egy kakasdi csoport már várt a templom előtt a köszöntésre. De a plébános azt mondta, hogy a gyalogos zarándokokat elsőbbség illeti a buszosokkal szemben, így mi hamarabb bejutottunk.

Este szentmise, aztán ott aludtunk sátorban, másnap pedig szentmise és körmenet.

Akkor még nem hittem az Oltáriszentségben, de az az elképesztő sok ember, aki egyként letérdelt, amikor felemelték az oltáriszentséget, az a nagy fegyelmezettség, béke, amivel körmenetben résztvevők viselkedtek nagy hatással volt rám. A miséken kívül a gyóntatószékek előtt kígyóztak a sorok.

Olvasóim ajánlják:

 • EgypercesekRövid írások, amelyek valahogy kipattantak a fejemből.
 • Egy szürke öltönyös férfi a felolvasóasztalnál áll és beszél egy gyöngyörű templomb szentélyében. VonzásbanA kaposvári egyházmegyei zsinat szentmiséje előtt elhangzott tanúságtételem. Arra kértek fel, hogy beszéljek röviden arról, mi vonzott az egyházba.
 • Egy tigris fekszik aléltan egy fiatalember ölében, mintha csak egy kiscica lenne. Ezoterika a ParkeremJóga, Popper Péter, Pi élete és Assisi Szent Ferenc együtt egy bejegyzésben, és végül minden érthető lesz.
 • A barnára-sötétbarnára sült kenyér megkenve vízzel. KenyérsütésMegkértek, hogy írjam le, hogyan készítem a kenyeret, amelyet általában nagyon szeretnek azok, akiknek jut belőle.
 • A zongora billentyűin egy hangya méretű ember ül. A zongorám történeteMi közöm van a zongorához? Miért van zongoránk? Miért nem adtam el? Mire használjuk? Ehhez hasonló kérdésekre is válaszolok. Mert ez a bejegyzés rólam és a zongorámról szól.
 • Egy anyuka két kisgyerekével tévét néznek együtt. Értékes filmek kisgyerekeknekNagyon sokat kerestem és még most is kutatom azokat a filmeket, amelyek valóban segítenek emberré válni a gyermekeimnek. Kevés listát és útmutatást találtam erre az interneten. Az enyéimet megosztom azokkal, akinek fontos, hogy a film necsak szórakoztasson, de segítsen a gyerekeknek irányt mutatni. Ebben a bejegyzésben a 4-8 éves korosztály számára írok filmeket.
 • Egy Szentírás drap borítóban Új és hatalmas!Egy élőszóban előadott tanúságtételem arról, mit tett velem a Katolikus Egyház tanítása, és mi köze van ennek Kafarnaumhoz és Jézushoz.
 • Egy meditáló ember kezeinek művészi ábrázolása, mély bordó, bűnbánatra utaló színnel. szabályos meditáló tartásban (hüvelyk és mutatóujj összeér). Szabadulás az ezoterikábólÉvekig tartott, míg kilábaltam az ezoterikából. Első áldozásom 16. évfordulóján szentségimádás közben fogalmaztam meg ezt a tanúságtételt arról, hogyan kaptam választ a szorongató kérdésre: az ezotériában vagy Jézusban higgyek?
 • Illusztráció: A középpontban egy jógaülésben ülő ember, 7 csakrája színes pontokkal megjelölve, körülötte a csakráiból kiáramló energia. Krisztus vagy ezoterikaMiért mondtam nemet az asztrológiára, homeopátiára, reikire, jövendőmondásra, transzlégzésre, prána-evészetre, Krisna-tudatra (Háre Krisna), tantrára és a többi ezoterikus katyvaszra.
 • Biciklizem, hátamon batyukötésben a kislányom, rajta hordozóskabát. Kerékpáron hordoztam8 éven keresztül hordoztam kisgyermekeimet hátamon . A világ legegyszerűbb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb gyermekhordozása volt számomra egész addig, amíg egy rendőr megállított.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete