Kaposvár az igényesség gyülekezőhelye – volt

A Csiky Gergely Színház épülete a 80-as években

A következő idézet Farkasházy Tivadar 22 bolond a Rádiókabaréból című könyvéből származik. A mű a szerző kiadása, 1987, és a kaposvári gyermekkönyvtárban akadtam rá böngészés közben. Szíven ütött, hogy minden érdektől mentesen, a témától elrugaszkodva a következőt írja a Kaposvári Csiky Gergely Színház társulatáról:

Számomra Kaposvár sem egyéb, mint az igényesség, a tehetségesség, a megszállottság gyülekezőhelye…A színházban ugyanolyan kisfiú vagyok, mint amikor először beléptem. Csak ülök és csodálkozom. Vagy dühöngök. Ez az összes kategóriám. ..és ma is arról álmodom, hogy egyszer egy kaposvári kabaré részese lehetek.

Emlékeztető: 1974-től 1978. április 1-ig Zsámbéki Gábor a színház igazgatója, Babarczy a főrendezője. Zsámbéki Gábor a 1970-es évek elején kezdte a színésznevelő, társulatépítő, egyre igényesebb műsort választó programja. Ekkor volt a Kaposvári Csiky Gergely Színház kiemelkedő a magyar színházi életben.

Bárcsak mai is így lenne! Egy másik idézet a könyvből:

Egy ízben abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy a hetvenhét éves Feleki Kamill-lal haknizhattam. Gondoltam, megkérdezem tőle, hogy miért utasít el évek óta minden pesti színházi felkérést. Feleki egy pillanatra felnézett a bádogvödörből, amelyben mosakodott:
– Azért fiacskám, mert a mai színészek felkészületlenek, állandóan rohannak és nem szeretik a színházat.
– Kamill bácsi szereti?
– Hát persze.
– Akkor miért nem színházban játszik?
– Nekem ez a színház.
Ez? Hiszen ez egy fűtetlen mozi! A közönségnek pedig, Boncz Géza szavaival élve, összesen 32 foga van!
– Nekem ez a színház.
És néhány perc múlva Kamill bácsi nevetett, ríkatott, énekelt, táncolt, mesélt, majd a legcsúnyább kisfiút az ölébe ültetve tíz percre széppé varázsolt mindenkit a teremben. Nem mondom a falu nevét, úgyse találnák a térképen.

(169. oldal)

Olvasóim ajánlják:

 • Szia Zoli!Nem írok nekrológot. Csak annyit, hogy ő is apa volt, mint én, és azért dolgozott, hogy az utcákat, épületeket mindenki tudja használni. Búcsú (Gabriel Garcia Marquez) Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem ...
 • Egy templom előtt csendben kb. 10 férfi áll és imádkozik. Férfi közösség jubileumára2022. április 2-án A férfikör 25 éves jubileumi zarándoklata alkalmából elhangzott beszéd.
 • Egy kislány hanyatt fekszik a magas fűben a mezei virágok közt. AlternatívákKét évtized ezoterikus utazás, két évtized katolikus élet után leírom az én alternatívámat a földi létünkről.
 • Grafika: egy hölgy a szőnyeg alá söpri a koszt. Szőnyeg alá söprés művészete33 évig hitetlen ember voltam. Hívőként összehasonlítom azt, miképp reagáltam régen egyes eseményekre, miképpen most, hívőként. Mindig is gyarkoroltam a szőnyeg alá söprés művészetét. Hála Istennek, lassan kezdem belátni, erre semmi szükségem nincs. Mi a szőnyeg alá söprés művészete? Amikor meghalt édesapám, tehetetlen voltam a bennem kavargó gondolatokkal, érzelmekkel szemben. Ez egyfajta szenvedés, ami néha még fizikai ...
 • Festmény: Egy ember zuhan egy fényesség felé kitárt karokkal, bátran. A bátorságrólIdézet a filmből
 • Egy zsúfolásig megtelt templom hátulról a szentély felé, ahol misét mutatnak be. A zsinat munkájáhozEbben a bejegyzésben a Kaposvári Egyházmegyei Zsinat munkájához készített hozzájárulásaimat olvashatjátok el.
 • Fiatalok egymás mellett, de a kütyüjükkel foglalkoznak, nem egymással. Csecsemőkortól mobilt!Alább olvasható és meghallgatható Simon Sinek 42 éves angol származású amerikai kommunikációs szakember, coach előadás arról, miben különbözik a gyermekeink generációja a mienktől, és hogyan segíthetünk nekik abban, hogy legyen önbizalmuk és erejük a sikerhez szükséges küzdelemhez.
 • Buda látképe az országház kupolájából a Margit híddal. Történetek az OrszágházbólFényképek segítségével kicsit átérezhetem azt, amit édesapám az Országházban megélt a II. világháborúban. A kupola tetején lévő kilátóba felmenni, és Munkácsy freskóját megmenteni.

Én ajánlom

 1. Ha először jársz itt: Csak az olvassa...
 2. Ha a hitem érdekel: Miért maradok katolikus?
 3. A házasság nem a vége, hanem kezdete valaminek
 4. A batyuvitéz nevem eredete